Åre 2019

VM-arenan växer fram - och Åre har en stark fördel

Dela

15-17 oktober är Internationella skidförbundet FIS och övriga intressenter som är inblandade i alpina VM i Åre för en sista genomgång. Inför det mötet har Åre 2019 löpt hela linan ut och byggt upp målområdet som det ska se ut i februari 2019. Det ska kontrolleras – och sedan plockas ned igen.

Derek Huddle, ansvarig för Mixed Zone, under uppbyggnaden av målområdet. Foto: Lisa Johansson
Derek Huddle, ansvarig för Mixed Zone, under uppbyggnaden av målområdet. Foto: Lisa Johansson

Ofantligt många detaljer – så skulle det gå att sammanfatta organiseringen av ett alpint VM. Allt från matleverans till bansättning måste planeras noggrant och en del av planeringen består av hur målområdet ska se ut. Därför ser det nu ut som det kommer att göra under alpina VM i februari framför arenahuset. Minus snön.

– FIS har sett att det finns ett värde i att fysiskt bygga upp allt inför större evenemang som VM och OS. Det är en sak att ha det på papper men när man ser det i verkligheten kan man verkligen se hur mycket utrymme som behövs. Och det är bra för att se att alla kundgrupper får plats, säger Derek Huddle, ansvarig för Mixed Zone, som byggt upp målområdet tillsammans med bland andra FIS’ Sport Coordinators Mike Kerteszoch Andi Krönner inför FIS Final Inspection.

Det viktigaste är att se till att alla säkerhetsföreskrifter följs. Det innebär till exempel att målområdet ska ha rätt längd beroende på hastigheten som åkarna kommer in med. Dessutom ska TV, fotografer, press och andra berörda grupper få plats och det måste också finnas gott om utrymme för åskådarna. Det kan vara en utmaning men Åre har en fördel på sin relativt långsmala arena. 

– Jag skulle säga att det är intimt här. Läktaren och åskådarna i backen kommer att vara väldigt nära åkarna. Det blir nästan samma koncept som i Hammarbybacken och åkarna älskar det. De kan verkligen känna publiktrycket, säger Derek Huddle och fortsätter:

– Om du lägger målområdet på ett stort fält är min erfarenhet att man bygger för stort. Det blir som att man har ett stort hus och bara fyller det med små möbler. Detsamma gäller på arenor, om man har för mycket plats tappar man den där intimiteten.

Under måndagen genomfördes en inspektion av backarna och därmed även målområdet. Nu ska eventuella justeringar göras innan bygget tas ned igen. Byggnationen av grunden till det 30 gånger 35 meter stora trevåningstält som ska stå vid målområdet och kommer att inhysa media, VIP och en foodcourt kommer däremot att stå kvar. 

– De behöver bygga första delen nu innan snön kommer för att få en stabil grund innan det kan byggas på och innan tältet byggs. Om de väntar tills snön kommer måste de gräva ner stolparna så att de står på en stadig grund och snön kommer sen att stabilisera konstruktionen.

FIS Final Inspection pågår mellan 15 och 17 oktober. Mötet mellan FIS, Åre 2019, VM-bolagets ägare Svenska skidförbundet och SkiStar, sponsorer och rättighetsinnehavare med flera syftar till att göra en sista genomgång innan det är dags för alpina VM i februari 2019.

Nyckelord

Bilder

Derek Huddle, ansvarig för Mixed Zone, under uppbyggnaden av målområdet. Foto: Lisa Johansson
Derek Huddle, ansvarig för Mixed Zone, under uppbyggnaden av målområdet. Foto: Lisa Johansson
Ladda ned bild
Andi Krönner mäter staket i målområdet.
Andi Krönner mäter staket i målområdet.
Ladda ned bild
Byggnationen av tältkonstruktionen pågår.
Byggnationen av tältkonstruktionen pågår.
Ladda ned bild
Ladda ned bild

Om

Mellan 4 och 17 februari arrangerar Åre FIS Alpine World Ski Championships som är det största vintersporteventet efter Olympiska spelen. Det är tredje gången som Åre står som värd för ett alpint världsmästerskap och efter två lyckade evenemang 1954 och 2007 förbereder sig Åre för att välkomna världens bästa alpina skidåkare och 120 000 besökare. Elva medaljtävlingar genomförs på Sveriges alpina nationalarena i en unik atmosfär i hjärtat av Skandinaviens ledande alpina skidort. Segrare ska koras i slalom, storslalom, super G, alpin kombination, störtlopp och lagtävling. 600 TV-timmar sänds ut och ses av 700 miljoner TV-tittare över hela världen. 1300 mediarepresentanter och 1500 volontärer beräknas vara på plats. 

Följ Åre 2019

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Åre 2019

Där livet kan levas - reflektioner från en volontär19.2.2019 09:13:08 CETPressmeddelande

Ännu ett alpint VM i Åre har passerat. Det tredje i ordningen. Aktiva, besökare och volontärer har levt och andats VM i veckor. VM-organisationen har gjort detsamma i flera år. Bortom de åk som har åkts, de medaljer som delats ut, har något annat ägt rum. Kanske har tankarna funnits där sedan tidigare, kanske har de väckts på plats. Tankar om livets mening, eller kanske snarare var det liv vi har ska levas. Var våra barn ska växa upp, var vardagen ska äga rum. Var livet ska levas.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum