Svenska Orienteringsförbundet

VM-guld till Alexandersson – silver till Strand

Dela

Det blev svensk dubbelseger när damernas VM-långdistans avgjordes. Tove Alexandersson vann sitt fjärde raka guld på distansen – Lina Strand tog silver, vilket var hennes första individuella VM-medalj: ”Underbart att lyckas när det gäller som mest”, säger Alexandersson.

I dag avgjordes de första finalerna på VM i orientering i norska Östfold. Och det blev svensk succé på damsidan.

Storfavoriten Tove Alexandersson motsvarade de högt uppskruvade förväntningarna och vann guldet på långdistansen. Hennes fjärde raka på distansen.

- Det känns underbart att lyckas pricka formen till den dag som jag sett fram mot under så lång tid. I dag var det mer löpbetonat och inte alls det som jag hade förberett mig för. Jag hade trott att det skulle bli mycket mer löpning i tung norsk skog. Nu blev det klart mer lättlöpt och jag är glad över att jag lyckades hålla fokus här och nu genom hela banan, säger Tove Alexandersson som vann med över sex minuters marginal till tvåan Lina Strand.

- Jag har genomfört ett riktigt bra lopp. Lina har varit jättestark hela året och jag är så glad att hon lyckas prestera så bra att hon tar äntligen tar sin första individuella medalj, säger Alexandersson.

Lina Strand har sedan tidigare ett VM-guld och ett VM-brons i mixedstafett. Nu kom alltså ett långdistanssilver.

- Det känns supercoolt. Jag har gjort ett riktigt bra lopp. Jag missade lite i vägvalet på långsträckan, men har inte gjort några kontrollmisstag. Jag är väldigt nöjd med sättet jag genomförde loppet på. Jag har verkligen kämpat hela vägen, säger Strand som VM-debuterade 2012; nu kom alltså den första medaljen.

- Det senaste året har jag tränat med en kontrollerad plan och lagt extra fokus på löpningen. Det tror jag är nyckeln till att medaljen kommer nu, säger Strand som precis som Alexandersson även springer fredagens medeldistans och lördagens stafett.

De svenska damerna visade klass även i övrigt då Karolin Ohlsson kom sexa och Sara Hagström blev nia.

För de svenska herrarna blev tävlingen inte någon fullträff. Åttan Albin Ridefelt var i och för sig nära sin personliga målsättning, men både Gustav Bergman eller Emil Svensk var rejält besvikna efter loppet.

- Jag är nöjd. Jag grämer mig lite över något misstag mitt på loppet men jag var väldigt nära topp-6, som varit mitt mål. Så överlag är jag nöjd, säger Ridefelt.

Olav Lundanes infriade hemmapublikens stora förväntningar och vann sitt fjärde raka VM-guld i långdistans. Tvåa slutade den norske 20-åringen Kasper Fosser, medan schweizaren Daniel Hubamann knep bronset.

Resultat, långdistans, VM

Herrar: 1) Olav Lundanes, Norge, 1.30.09, 2) Kasper Fosser, Norge, +1.39, 3) Daniel Hubmann, Schweiz, +2.58.
Svenska placeringar:
8) Albin Ridefelt, +6.02, 12) Gustav Bergman, +6.37, 13) Emil Svensk, +7.34.
Damer: 1) Tove Alexandersson, Sverige, 1.09.00, 2) Lina Strand, Sverige, +6.16, 3) Simona Aebersold, Schweiz, +6.50.
Övriga svenska placeringar:
6) Karolin Ohlsson, +10.14, 9) Sara Hagström, +11.25.
Fria intervjuer med Alexandersson och Strand
Fler videor

Kontakter

Om

Svenska Orienteringsförbundet
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

010-4765360http://www.svenskorientering.se/

Svenska Orienteringsförbundet består av 600 föreningar med 84 000 medlemmar. Vi är en idrott för alla, med framgångsrika landslag, en omfattande tävlings- och ungdomsverksamhet samt aktiviteter som hittaut, naturpasset och motionsorientering för allmänheten. Våra medlemsföreningar arrangerar varje år runt 600 tävlingar och stora evenemang som Tiomila och O-Ringen.

Följ Svenska Orienteringsförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Orienteringsförbundet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum