Svenska Orienteringsförbundet

VM-guld till damstafettlaget: "Drömt om att få göra detta tillsammans!"

Dela

Det bjöds på stor dramatik när damernas stafett avgjordes på orienterings-VM i Östfold. Sverige med Karolin Ohlsson petade i högsta växeln på väg mot den sista kontrollen och vann fyra sekunder före Schweiz. ”Vi har drömt om att få göra detta tillsammans”, säger Ohlsson som hade sällskap i laget av Lina Strand och Tove Alexandersson.

Sverige tog sitt tredje guld under VM i Norge. Och denna gång i damernas stafett. Lina Strand, som tidigare i veckan tog sin första individuella VM-medalj, gav de blågula en strålande start på stafetten.

Hon vann startsträckan med 44 sekunders marginal:

- Man ska inte ta några risker på förstasträckan. Men jag fick en lucka på att jag orienterade så bra och var stark. Jag har drömt om att genomföra en stafettsträcka på det här sättet, säger Lina Strand som skickade ut Tove Alexandersson på mittsträckan.

Alexandersson tog ut sig rejält i guldkampen på medeldistansen i går och det var något hon kände av även under dagens stafett:

- Jag var illamående på uppvärmningen och jag mådde inte bra när jag sprang. Men jag är glad att jag kunde hålla ihop orienteringen hela vägen, och både Lina och Karro gjorde fantastiska insatser, säger Alexandersson som tog sitt tredje guld på lika många försök under dagarna i Östfold.

Dagens VM-guld var Alexanderssons tionde i karriären:

- Detta var ett underbart slut på en häftig vecka, säger Alexandersson som växlade ut slutsträckans Karolin Ohlsson sekunderna bakom schweiziskan Julia Jakob.

Och genom hela slutsträckan var det en duell mellan Jakob och Ohlsson:

- Jag försökte skapa en lucka på den första slingan men kom inte loss och då bestämde jag mig för att smyga, ha koll på vad schweiziskan gör och ha stenkoll på orienteringen. När vi såg den sista kontrollen så bombade jag, säger Ohlsson som för ett år sedan sprang slutsträckan när Sverige vann sprintstafetten på VM i Riga.

Nu blev det ytterligare ett VM-guld för Ohlsson:

- Vilken räddning för min del på detta VM. Det har varit ett mörker fram till i dag. Jag är så glad att tjejerna gav mig förtroendet på sistasträckan. Och vi har genomfört stafetten precis som vi tänkt på förhand. Det känns helt underbart, säger Ohlsson.

Schweiz tog bronset fyra sekunder bakom Sverige och Ryssland tog bronset en dryg minut ifrån guldet.

Herrstafetten pågår.

Resultat stafett damer:

1) Sverige (Lina Strand, Tove Alexandersson, Karolin Ohlsson), 95.49, 2) Schweiz (Sabine Hauswirth, Simona Aebersold, Julia Jakob), +0.04, 3) Ryssland (Anastasia Rudnaya, Tatyana Ryabkina, Natalia Gemperle), +1.07, 4) Norge (Andrine Benjaminsen, Anne Margrethe Hausken Nordberg, Kamilla Olaussen), 1.13.

(Fri tv-intervju) Hör de svenska guldtjejerna!
Fler videor

Kontakter

Om

Svenska Orienteringsförbundet
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

010-4765360http://www.svenskorientering.se/

Svenska Orienteringsförbundet består av 600 föreningar med 84 000 medlemmar. Vi är en idrott för alla, med framgångsrika landslag, en omfattande tävlings- och ungdomsverksamhet samt aktiviteter som hittaut, naturpasset och motionsorientering för allmänheten. Våra medlemsföreningar arrangerar varje år runt 600 tävlingar och stora evenemang som Tiomila och O-Ringen.

Följ Svenska Orienteringsförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Orienteringsförbundet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum