VM i fotboll- vem hejar Sverige på?

Dela

Fotbolls-VM är den största turneringen inom landslagsfotbollen och den turneringen som alla spelare vill vinna.

FIFA är den organisation som i grunden ansvarar över VM-turneringarna i fotboll. Dessa spelas var fjärde år och varje gång är det ett nytt land som har hand om arrangemanget. Intresset för fotbolls-VM bara växer och växer och det har gjort att herrarnas turnering gått från 13 nationer i det första VM:et år 1930, till 24 nationer 1982. 1998 så utökades turneringen till dagens 32 nationer. I november är det dags för ännu ett fotbolls-VM, på Sportal.se kan du få en komplett guide med spelschema och vilka lag som spelar i år. 

Danmark

Det enda laget från Skandinavien som kvalificerats till VM i år är Danmark. Även om det svenska landslaget inte gick hela vägen, är de flesta svenskar i alla fall glada att danskarna får åka till Qatar. Danmark har ett mycket intressant landslag som består av både individuellt bra spelare – men även ett starkt kollektiv. 

Sverige kommer heja på grannen Danmark.

VM-Historia

Det är alltså var fjärde år som världsmästerskapet i fotboll avgörs, där de allra bästa landslagen gör upp mot varandra. Turneringen följs av flera miljoner människor från alla världens hörn och brukar ses som ett av de största evenemangen i världen. 

När det allra första världsmästerskapet arrangerades år 1930 var det endast 13 nationer som medverkade. Turneringen inleddes med ett gruppspel, där de fyra grupp-vinnarna gick vidare till slutspelet som bestod av semifinaler och slutligen VM-finalen. Till turneringen 1954 infördes kvartsfinaler, dit de två bästa lagen ur vardera grupp gick vidare. Mellan 1974 och 1982 ersattes slutspelet av ett ytterligare gruppspel där de främsta lagen gick vidare till medalj-matcherna. 1982 utökades antalet lag från 16 till 24 och fyra år senare återvände slutspelet med plats för hela 16 nationer. 1998 infördes det upplägg som används än idag, där 32 nationer deltar i fotbollsfesten. Redan nu står det klart att antalet lag kommer utökas på nytt från och med VM 2026.

Qatar 2022

Nästa Fotbolls-VM är det Qatar som står för värdskapet. Och valet av Qatar är något som blivit mycket omdiskuterat. Ett av argumenten är att Qatar inte är en framstående fotbollsnation och inte har någon stor fotbollskultur. Qatar är dessutom ett land där klimatet inte är optimalt för fotboll under stora delar av året, då det kan bli oerhört varmt. Dessutom är Qatar en diktatur med allt vad det innebär. En annan sak är de stora investeringar som Qatar lägger ned på bygget av nya arenor, utan någon plan för vad som händer med dem när VM är över. En annan faktor är arbetssituationen för de som ska bygga alla dessa arenor, som sägs leva under slavliknande förhållanden samtidigt som säkerheten är bristfällig. Kort och gott finns det mycket som gör att Qatar är ett märkligt val av värd för denna turnering.

Tidigare har fotbolls-VM alltid spelats under sommaren, vanligtvis mellan juni och juli månad. Men nu flyttar man fram turneringen på grund av värmen, som är ett större problem än man kan tro. Arenorna är visserligen byggda så att det inte ska bli för varmt inne på planen, men trots det så har FIFA tagit det okonventionella beslutet att ändra på speltiden. Qatar-VM 2022 kommer istället att spelas mellan den 21 november och avslutas söndagen den 18 december.

Om

HeymediaFölj Heymedia

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Heymedia

Din ögonhälsa13.6.2022 14:52:45 CEST | Pressmeddelande

Många människor tar sin syn för givet. Det är dock viktigt att tänka på sin syn och bry sig om sina ögon, eftersom bra syn kan göra stor skillnad i livet. Om din syn inte har förändrats så mycket, kanske du inte tänker på vad din syn kan säga om din hälsa. Men dina ögon och syn kan faktiskt visa samt berätta mycket om din allmänna hälsa, även om du inte själv upplever någon skillnad. Därför är det viktigt att ögonen undersöks regelbundet och tas om hand väl med nyttig kost och vila.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum