Svenska Curlingförbundet

VM-premiär mot Turkiet för lag Hasselborg

Dela

OS-brons i Peking för några veckor sedan och nu väntar nästa stora mästerskap för lag Hasselborg. I dag lördag kl 22:00, svensk tid väntar VM-premiär i kanadensiska Prince George.

– Vi har lagt OS bakom oss och nu är det fullt fokus på VM. Otroligt härligt att vara tillbaka i Kanada och att få ladda för ett nytt mästerskap. Och med samma känsla som innan pandemin. Det är publik i arenan igen och vi ser fram emot härlig stämning. Vi har haft ett fantastisk bra läger i Calgary dagarna innan och nu är vi redo att köra igång, säger Sofia Mabergs.

13 lag finns med i startfältet och totalt 12 matcher väntar i grundserien för lag Hasselborg. 

Lag med placering 1-2, efter avslutad grundserie går direkt till semifinal. För lag med placering 3-6 väntar kvartsfinal.

För Prince George som VM-arrangör är det andra gången gillt. Den kanadensiska orten skulle vara värd för VM i mars 2020 men mästerskapet stoppades dagen innan premiären med p.g.a pandemin. VM 2022 blir det 42:a världsmästerskapet för damer som arrangeras, det första hölls i Perth, Skottland 1979. Sverige har kvalificerat sig till samtliga 42 VM genom åren och vid 25 av dessa har det blivit svensk medalj, fördelat på 8 guld, 10 silver och 7 brons.

Sveriges trupp vid VM 2022: 

Anna Hasselborg, Sara McManus, Agnes Knochenhauer, Sofia Mabergs och Johanna Heldin. Coach: Wayne Middaugh. Fysio och assisterande coach: Fanny Sjöberg.

SVT sänder ett antal svenska grundseriematcher och hela slutspelet.

https://www.svtplay.se/curling-vm

Deltagande lag och länder med korta fakta

Kanada: Hemmanationen leds av skip Kerri Einarson. Laget slutade femma vid VM 2021 i Calgary, Kanada.

Tjeckien: Ersätter Ryssland som är uteslutet från spel i VM. Nybildat tjeckiskt lag som leds av den erfarna curlaren Alzbeta Baudysova. 

Danmark: Skip Madeleine Dupont spelar sitt 13:e VM. Laget slutade femma vid VM 2021. Vid OS i Peking slutade laget på en nionde plats.

Tyskland: Med Daniela Jentsch som skip. Placering VM 2021: 9. Brons vid EM 2021 i Lillehammer i Norge.

Italien: Skip Stefania Constantini, guldmedaljör i mixed dubbel vid OS 2022.
Placering VM 2021: 13.

Japan: Med skip Kitazawa Ikue. Representerade Japan vid VM 2019 i Silkeborg, Danmark, där de slutade på en fjärdeplats.

Sydkorea: Med Kim EunJung som skip. Laget spelar sitt fjärde VM och bästa placering är en femteplats vid VM 2018 i North Bay, Kanada. Silvermedaljörer vid OS i PyeongChang 2018.

Norge: Skip Kristin Skaslien, som återvänder för sitt sjätte VM (senast 2015 i Sapporo, Japan) vann OS-silver i mixed double i Peking.

Skottland: Nytt lag med Rebecca Morrison som skip. Debut på internationella mästerskap.

Sverige: Lag Hasselborg spelar sitt femte VM. Bästa placering VM: Silver 2018 och 2019. Bronsmedaljörer vid OS i Peking 2022 och olympiska mästare 2018 i Sydkorea.

Schweiz: Regerande världsmästare. Skip Silvana Tirinzoni spelar sitt sjätte VM och har chansen att ta sitt tredje raka VM-guld.

Turkiet: Skip Dilsat Yildiz leder Turkiet i landets första VM.

USA: Cory Christensen gör debut som skip. I hennes lag ingår bl.a Vicky Persinger, som spelade mixed dubbel vid OS 2022. Placering VM 2021: 3:a (med annat lag). 

Test av ny regel

Vid VM damer och VM herrar kommer en ny regel att testas

World Curling Federation har beslutat att testa en regelförändring vid årets mästerskap. I korthet innebär det att garder som tangerar centrumlinjen inte får flyttas ur spel på de fem första stenarna i varje omgång. Förslaget har varit mycket omdiskuterat i curlingvärlden. 

Spelprogram VM 2022
Tidsskillnad Sverige-Prince George är +8 timmar.
https://worldcurling.org/events/wwcc2022?pageType=schedule

Liveresultat 
https://worldcurling.org/events/wwcc2022?pageType=results

Sändningsschema för VM 2022
https://worldcurling.org/2022/03/wwcc2022-broadcast/

Officiell hemsida VM 2022
https://www.curling.ca/2022worldwomen/

Kontakter

Bilder

Om

Svenska Curlingförbundet
Svenska Curlingförbundet
Rinkebyvägen 6
182 36 Danderyd

http://www.curling.se/

Svenska Curlingförbundet bildades 1916 men då hade curling spelats i Sverige i 70 år. Den allra första klubben bildades 1852, Bohuslänska Curlingklubben i Uddevalla. Den är fortfarande aktiv och tillhör Sveriges absolut äldsta idrottsföreningar. 

Curling spelas idag i samtliga län i Sverige och Svenska Curlingförbundet har ca 3 500 aktiva medlemmar i 62 föreningar. 

Curling fanns med på de allra första olympiska vinterspelen i Chamonix 1924 men var sedan borta från OS-programmet som officiell olympisk idrott till Nagano 1998 där lag Gustafson också tog Sveriges första OS-medalj i curling. En bronsmedalj som sedan har följts av: Turin 2006: OS-guld lag Norberg, Vancouver 2010: OS-guld lag Norberg, Sotji 2014: OS-silver, lag Sigfridsson. OS-brons, lag Edin och OS i Pyeongchang 2018: OS-guld, lag Hasselborg. OS-silver, lag Edin

Svensk curling har även haft stora framgångar i Europa- och Världsmästerskap vilket gör att Sverige 2019 rankas som världsetta för både dam- och herrlag. 

Följ Svenska Curlingförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Curlingförbundet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum