Svenska Orienteringsförbundet

VM-silver till Bergman: "Är väldigt nöjd"

Dela

För två dagar sedan, efter en misslyckad långdistans, var Gustav Bergman sugen på att lämna VM i Norge. Under fredagen vann han ett VM-silver i medeldistans - en andraplats som kändes som en seger. "Jag är jättenöjd!"

Precis som på damsidan ett par timmar tidigare blev även herrarnas medeldistans en mycket dramatisk historia. Och den här gången var det Norge som drog det längsta strået, när Olav Lundanes bärgade andra guldet på detta hemma-VM.

Gustav Bergman, som startade två minuter före Lundanes, gick i mål på bästa tid och fick sedan stå och vänta för att se hur långt det skulle räcka. Efter en stark forcering på slutet segrade norrmannen med elva sekunders marginal. Trea blev Lundanes landsman Magne Dæhli som var 29 sekunder från segern, och som besegrade loppets fyra, Emil Svensk, med en ynka sekund.

Bergman visade inga tecken på besvikelse när resultatet stod klart. Istället bjöd han på ett stort silverleende.

- Det var en väldigt tuff dag i onsdags och det kändes ganska hopplöst efter att jag gått i mål. Men analysen lite senare visade att det kanske inte var så hopplöst fysiskt dåligt som jag trodde. Det kändes inte bättre i dag, men det var lite kortare, så det var skönt (skratt).

- Jag är jättenöjd. Det är klart att elva sekunder kan jag hitta på några ställen men det kan ju säkert Olav också. Jag har gjort en väldigt bra lopp tekniskt.

Hur var det att vänta efter målgång?

- Det är klart att det var lite nervöst. Samtidigt var jag väldigt nöjd med silvret så det var ändå härligt.

Emil Svensk, som alltså var en ynka sekund från ett VM-brons, var nöjd med sitt lopp men grämde sig såklart över placeringen.

- Det är riktigt tråkigt att det var en sekund alltså. Riktigt kasst, säger Svensk.

Under lördagen avslutas VM i Östfold med stafetter. Sverige ställer upp med följande lag (i löpordning):

Damer: Lina Strand - Tove Alexandersson - Karolin Ohlsson.

Herrar: Johan Runesson - Emil Svensk - Gustav Bergman.

Resultat, VM, medeldistans

Herrar
1) Olav Lundanes, Norge, 34.18, 2) Gustav Bergman, Sverige, +0.11, 3) Magne Dæhli, Norge, +0.29.Övriga svenska placeringar: 4) Emil Svensk, +0.30, 22) Martin Regborn, +4.44.

(Fri tv-intervju). Bergman: "Jättenöjd"
Fler videor

Kontakter

Om

Svenska Orienteringsförbundet
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

010-4765360http://www.svenskorientering.se/

Svenska Orienteringsförbundet består av 600 föreningar med 84 000 medlemmar. Vi är en idrott för alla, med framgångsrika landslag, en omfattande tävlings- och ungdomsverksamhet samt aktiviteter som hittaut, naturpasset och motionsorientering för allmänheten. Våra medlemsföreningar arrangerar varje år runt 600 tävlingar och stora evenemang som Tiomila och O-Ringen.

Följ Svenska Orienteringsförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Orienteringsförbundet

Hittaut mot 100 000 deltagare – "Gigantiska insatser för folkhälsan"19.11.2020 10:56:25 CETPressmeddelande

Smittsäkra utomhusaktiviteter har haft medvind i coronapandemin. För Svenska Orienteringsförbundets friskvårdssatsning hittaut har 2020 varit ett fantastiskt år; deltagarantalet har ökat med 127 procent och aktiviteter finns på 57 orter runtom i landet. ”Nu är vi nära drömgränsen 100 000 deltagare. Våra hittaut-arrangörer gör gigantiska insatser för folkhälsan”, säger Linnea Börjars på Svenska Orienteringsförbundet.

Stora Tuna bärgade fjärde raka11.10.2020 17:11:41 CESTPressmeddelande

ÖREBRO: Stora Tuna fortsatte sin segersvit och sprang hem SM-guldet i sprintstafett för fjärde året i rad. Tove Alexandersson briljerade på sistasträckan och sprang ikapp och förbi ledande Sara Hagström, IFK Göteborg, och gick i mål med 18 sekunders segermarginal. "Hela laget gjorde ett väldigt bra lopp så då är det alltid kul att vinna tillsammans", säger Alexandersson. Silvret gick till IFK Göteborg och bronset till OK Kåre.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum