Svenska Judoförbundet

VM-silver till Tommy Macias

Dela

Det går inte att ha en bättre uppladdning inför OS i Tokyo än den Tommy Macias hade idag i Budapest. Det var 35 år sedan vi hade en svensk i VM-final och nu var det äntligen dags igen, och det för Tommy Macias i -73 kg. Macias har imponerat stort och tillhört den absoluta världseliten i flera år med många stora segrar inklusive ett EM-guld 2019. Idag blev det äntligen en VM-final och Macias första VM-medalj – ett silver.

Tommy Macias, EM 2020. Foto: Carlos Ferreira.
Tommy Macias, EM 2020. Foto: Carlos Ferreira.

Macias hade en trög start på dagen, men gjorde som många andra storstjärnor, tog sina segrar och blev bara bättre och bättre ju längre dagen led.

Efter en imponerande seger mot världsettan Soichi Hashimoto från Japan i semifinalen väntade den olympiske mästaren från 2012, som även tog brons 2016, Lasha Shavdatuashvili, Georgien, i finalen.

De två hade mötts fem gånger tidigare, med Macias som segrare endast en gång. Men när de möttes tidigare i år i Grand Slam blev det oerhört jämt och svårförutsägbart, så även denna gång. Den som var närmast att ta poäng på kast var Macias, men till slut stod Shavdatuashvili som segrare.

Genom detta så imponerande VM-silver och det tidigare EM-guldet kliver Macias upp som den främsta svenska judokan genom tiderna. Och vi ser förstås än mer fram emot OS i Tokyo.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Tommy Macias, EM 2020. Foto: Carlos Ferreira.
Tommy Macias, EM 2020. Foto: Carlos Ferreira.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Svenska Judoförbundet
Svenska Judoförbundet
Edith Södergrans gata 7
754 60 Uppsala

+46 (0)18-430 05 10http://www.judo.se

Svenska Judoförbundet (SJF) är en medlemsstyrd organisation som består av ca 20 000 medlemmar organiserade i omkring 160 klubbar. Svenska Judoförbundet verkar för att utvecklingen inom judo i Sverige ska gå framåt och har som syfte att främja medlemsklubbarnas verksamhet såväl som den nationella och internationella verksamheten. SJF arbetar för en jämställd judomiljö där alla som vill ska kunna delta. SJF bedriver verksamhet från barn till veteran där majoriteten av medlemmarna är mellan 7 och 12 år. Både det svenska landslaget och paralandslaget i judo är framgångsrika internationellt och har tagit flera medaljer vid internationella mästerskap och på världstouren. www.judo.se

Följ Svenska Judoförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Judoförbundet

Stopp på VM och missad OS-plats för Joakim Dvärby11.6.2021 18:46:10 CEST | Pressmeddelande

Det blev ett bittert slut med en tappad OS-plats på en VM-dag som inleddes så lovande för Joakim Dvärby i -100 kg. Dvärby har legat på OS-kvalgränsen under en längre period; ofta ovanför, ibland under. Idag tog det stopp i tredje omgången, steget före kvartsfinal. En snabb uträckning visade dock att de poängen Dvärby därigenom erövrade tog honom upp på OS-plats. I takt med att de värsta konkurrenterna åkte ut eller redan hade åkt ut såg det så bra ut, men…

VM-brons till Marcus Nyman10.6.2021 18:21:09 CEST | Pressmeddelande

För andra VM:et i rad vi fick se Marcus Nyman i en bronsmedaljmatch, en stor bedrift i sig. Förra VM fick Nyman nöja sig med en femteplats (vi har två 3:or och två 5:or). Denna gång blev det medalj efter en imponerande insats mot japanen Kenta Nagasawa i bronsmatchen där ett kast avslutade matchen i förlängningen. Hittills alltså två svenska VM-medaljer på ett par dagar efter en 35-årig svensk medaljtorka; och vi kan med en svensk kvar konstatera att det här är vårt främsta VM någonsin och en perfekt uppladdning inför OS i Tokyo.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum