Volkswagen Personbilar

VM-titeln i sikte på andra sidan Atlanten

Dela

USA tar emot rallycross-eliten kommande helg. Tionde VM-deltävlingen och Johan Kristoffersson har chans på den nionde segern för året. Inte så konstigt då att det också finns en god möjlighet att säkra titeln som världsmästare för andra året på raken.

Johan har många saker att tänka på inför racet på COTA.
Johan har många saker att tänka på inför racet på COTA.

- Ok, jag har ett stort avstånd till tvåan och har därför råd att ta lite större risker, men jag vill köra rent, hålla mig borta från problem och göra det som måste göras, säger nyblivne STCC-mästaren Kristoffersson.
Det är nästan direkt från segerfesten efter avslutningen på Mantorp Park och iväg på den första Amerika-resan för PSRX Volkswagen Sweden-föraren. Nytt land, ny bana.
- Att köra i USA kommer att bli riktigt spännande. Jag längtar efter att komma dit, titta på banan och lista ut vilka hemligheter den bär på, säger Kristoffersson som byter racing-Golfen mot den Polo R Supercar som tagit honom till så stora framgångar i år.

Extrem fokusering hör också till framgångsingredienserna. Kristoffersson har oupphörligt under året talat om att ständigt lägga energin på körningen och inget annat.
- Jag pratar ju alltid om att jag inte tänker så mycket på mästerskapet utan lägger fokus på nästa race och nästa tävling. Är det någon som tror mig?
- Helt ärligt försöker jag att inte tänka så mycket på vad som kan hända eller om det ena eller andra händer. Men, det är klart, när jag är på gymmet eller sitter länge på ett flygplan så vandrar naturligtvis tankarna iväg ibland, erkänner Johan, men skyndar sig att tillägga:
- Min attityd är alltid den samma!

Med 73 poäng till godo på tvåan Mattias Ekström krävs det något alldeles märkvärdigt för att Kristoffersson ska missa VM-titeln. Faktum är att ett bra kval och en säkrad semifinalplats på Circuit of the Americas, COTA, räcker för att bärga titeln på söndag.
- Det är mycket på spel. Vi vet att Johan kan säkra titeln redan nu - vi håller tummarna – och alla vill försöka göra det här till en väldigt speciell tävling för honom, säger teamchefen i PSRX Volkswagen Sweden, Pernilla Solberg.

Teamets andra förarhalva, Petter Solberg, ligger just nu femma i VM-tabellen, men har bra häng på andraplatsen. Han har dessutom varit på arenan i Austin, Texas.
- Det är en snabb bana, precis som förarna vill ha den, men ger också en rejäl utmaning med intressanta kurvor och förhoppningsvis bra möjligheter att köra om, sammanfattar Petter, som för övrigt tar en sväng förbi NASA:s rymdcenter innan han anländer till rallycrossbanan.

Turen över Atlanten innebär förstås en logistisk utmaning för alla team. Pernilla Solberg berättar:
- För inte så länge sedan tävlade vi i Riga och sedan har alla bilar och reservdelar packats på ett flyg till Austin. Vi kan inte ta med oss så mycket delar som vi gör till de andra tävlingarna, så vi måste vara säkra på att ha packat rätt saker. Efteråt är det lika bråttom igen när allt ska till Buxtehude, så det har varit extra mycket planering nu.
Men det är ett kärt besvär när rallycross-VM landar i det stora landet i väster.
- Det är en stor grej för hela mästerskapet att vi äntligen ska få köra i USA. Det är någonting alla länge har väntat på, avslutar Pernilla.

 Förarfakta
Johan Kristoffersson (Sve)
VM-starter: 49
VM-segrar: 17
VM-titlar: 1

Petter Solberg (Nor)
VM-starter: 58
VM-segrar: 10
VM-titlar: 2

World RX Amerika-fakta
Banlängd: 806 m
Asfalt/grus: 63% - 37%

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Johan har många saker att tänka på inför racet på COTA.
Johan har många saker att tänka på inför racet på COTA.
Ladda ned bild
Petter ser fram emot att få tävla på en annan kontinent kommande helg.
Petter ser fram emot att få tävla på en annan kontinent kommande helg.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Volkswagen Personbilar
Volkswagen PersonbilarÅr 2017 levererade Volkswagen 6 230 000 personbilar till kunder i över 150 länder. På den svenska marknaden inregistrerades under 2017 totalt 57 488 personbilar från Volkswagen vilket ger en marknadsandel på 15,2 procent. Volkswagens modeller täcker de flesta segment på bilmarknaden. Volkswagen är ledande importmärke i Sverige och marknadsför personbilsmodellerna up!, Polo, Golf, Golf Sportscombi, Golf Sportsvan, Golf Alltrack, T-Roc, Tiguan, Tiguan Allspace, Touran, Passat, Passat Sportscombi, Passat Alltrack, Arteon, Sharan, Touareg, Caddy, Multivan och Amarok.

Följ Volkswagen Personbilar

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Volkswagen Personbilar

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum