Svensk Innebandy

VM-truppen uttagen – hälften debuterar

Dela

Med guld i fokus är nu damlandslagets VM-trupp uttagen. Sverige jagar sin åttonde raka triumf – och den här gången görs det på hemmaplan i Uppsala.

Damlandslaget jagar sitt åttonde raka VM-guld. Foto: Per Wiklund
Damlandslaget jagar sitt åttonde raka VM-guld. Foto: Per Wiklund

20 (18+2) spelare är uttagna i truppen – med hela tio VM-debutanter som har gjort avtryck både nationellt och internationellt.

– Alla de uttagna spelarna har länge imponerat på oss och visat i de landskamper vi har spelat att de är redo för VM. Vi har en komplett mix av spelare med både rutin och nya hungriga VM-debutanter, säger förbundskapten Åsa Karlsson.

Det som sticker ut i truppen är generationen födda 1999-00, där många var med och vann guld i U19-VM 2018. Hela åtta spelare är representerade från de årskullarna: Moa Andersson, Sandra Boric Svärd, Ellen Bäckstedt, Lisa Carlsson, Cajsa Elm, Moa Gustafsson, Wilma Johansson och Klara Loneberg.
(Se text under VM-truppen där Åsa Karlsson kommenterar samtliga debutanter.)

– Det är en extremt stark generation som förhoppningsvis kommer att bli en del av stommen i landslaget framöver. Moa Gustafsson och Lisa Carlsson gjorde ju VM-debut redan 2019 och nu får de andra känna på samma hetluft, som de verkligen förtjänar, säger Karlsson.

VM spelas i IFU Arena i Uppsala 27 november-5 december. I gruppen ställs Sverige mot Slovakien, Tyskland och Finland innan slutspelet drar igång. Mästerskapet är efterlängtat och att spela inför hemmapubliken blir något extra, tror Karlsson.

– Det är otroligt viktigt med en stomme med rutin. Det är så mycket annat än bara matcherna under ett VM, därför är det bra att många spelare vet hur det fungerar. Men man ska inte förringa yngre, orutinerade VM-debutanter. De kan också gå in och göra avtryck, precis som exempelvis Moa Gustafsson gjorde 2019. Mixen är jätteviktig, säger Karlsson och fortsätter:

– För vår del handlar det om att vinna VM-guld, vi går in med den pressen från början. Men att vi har vunnit sju raka guld minskar knappast den pressen. Alla ögon kommer att vara på oss och alla förväntar sig att vi ska vinna snyggt och stort. Men vi kände på Euro Floorball Tour i oktober att det kommer bli jättetufft att gå hela vägen, vilket vi har vetat hela tiden.

Samtliga Sveriges matcher sänds på SVT.

All information om VM i Uppsala finns här.

Ackreditering för media till VM.

Sveriges VM-trupp:

Målvakter
Frida Görtz, Endre IF*
Matilda Östlund Visén, IK Sirius FBC*

Utespelare
Moa Andersson, Pixbo Wallenstam IBK*
Sandra Boric Svärd, Thorengruppen IBK*
Ellen Bäckstedt, Endre IF*
Lisa Carlsson, Täby FC IBK
Cajsa Elm, Pixbo Wallenstam IBK*
Cornelia Fjellstedt, Thorengruppen IBK
Moa Gustafsson, IBF Falun
Sofia Joelsson, Thorengruppen IBK
Wilma Johansson, Västerås Rönnby IBK*
Amanda Delgado Johansson, IK Sirius FBC
Klara Loneberg, Pixbo Wallenstam IBK*
Klara Molin, IK Sirius FBC
Ellen Rasmussen, Malmö FBC
Julia Sidklev-Persson, Västerås Rönnby IBK*
Ida Sundberg, Pixbo Wallenstam IBK
Moa Tschöp, FBC Kalmarsund
Maja Viström, Thorengruppen IBK*
Emelie Wibron, Thorengruppen IBK
* VM-debutant

Sveriges spelschema:
27 november 17.00 Sverige-Slovakien
28 november 15.30 Sverige-Tyskland
30 november 17.05 Sverige-Finland
2 december 18.00 kvartsfinal
4 december 15.45 semifinal
5 december 13.00/16.30 bronsmatch/final

Fria bilder
Svensk Innebandy tillhandahåller fria bilder för media. Besök www.innebandy.se/bildbank.
Vid användning, uppge: ”Foto: Svensk Innebandy”

Åsa Karlsson om VM-debutanterna:

Frida Görtz, Endre IF
– Frida tog ett stort steg med Endre under föregående säsong där hon växte under slutspelet och var nära på att slå ut Pixbo ur semifinalen. Hon har ett lugn, tätt närspel och är bra på straffar.

Matilda Östlund Visén, IK Sirius FBC
– Matilda har gjort ett bra jobb i sitt Sirius och har vid flera tillfällen visat en hög högstanivå med sin snabbhet, aggressivitet och hårda utkast, inte minst mot Finland under EFT.

Moa Andersson, Pixbo Wallenstam IBK
– Moa är ruggigt obekväm att möta i duellspelet utan boll och kommer allt som oftast ut med bollen. Hon är en snabb och löpstark spelare som visar delaktighet i båda riktningarna. Älskar att täcka skott.

Sandra Boric Svärd, Thorengruppen IBK
– Sandra är en spelare med bra fysik, stark och obekväm att möta i ett sarghörn. Hon är snabb och följsam i sitt spel. Stark i duellspelet där hon allt som oftast kommer ut med bollen och sätter igång en spelvändning och sedan fyller på i anfallsspelet med avslut som följd.

Ellen Bäckstedt, Endre IF
– Ellen är otrolig i pressspelet och på att sno bollen högt upp i banan. Men man ska inte förringa hennes arbete i defensiven och i backcheckingen som är minst lika bra. Hon är en hårt jobbande forward med fantastiska skills i att utmana sin motståndare med fart och ta sig förbi med kliniska avslut. En poängspelare.

Cajsa Elm, Pixbo Wallenstam IBK
– Cajsa har ett bra spelsinne och har växt ut till en poängspelare. Hon har utvecklat sitt avslut, men är även stark i det defensiva spelet. Hon skapar ytor för andra spelare att glänsa med sitt spel, samtidigt som hon själv sätter sig i bra lägen för att avgöra matcher.

Wilma Johansson, Västerås Rönnby IBK
– Wilma har otroligt bra teknik och är stark på små ytor. Hon kan finta bort vem som helst och ser passningar som ingen annan ser. Man stirrar sig gärna blind på hennes offensiva kvaliteter, men hon är också bra i sitt defensiva spel då hon besitter ett spelsinne som få. En poängspelare av rang.

Klara Loneberg, Pixbo Wallenstam IBK
– Klara är en hårt jobbande forward som är bra på att ta bollen högt upp i banan, en spelare som gärna går rakt på mål. Grym i sin backchecking och stark i duellspelet både med och utan boll.

Julia Sidklev Persson, Västerås Rönnby IBK
– Julia är lugn och trygg med bollen med bra passningar. Hon styr i de bakre leden med auktoritet med rejält närkampsspel och bra kommunikation. Hon har ett bra avslut från bakplan, ett hot som vi kommer att behöva.

Maja Viström, Thorengruppen IBK
– Maja är en spelare som spelar med mod, respektlöshet och hög intensitet. Med sin rörelse och fart under fötterna tar hon sig in i farliga ytor med avslut som följd. Hon har bra spelsinne och sätter upp sina medspelare i bra lägen. Hon ger 100 procent i allt hon gör både på och utanför planen. En mogen spelare i en ung kropp.

Kontakter

Bilder

Damlandslaget jagar sitt åttonde raka VM-guld. Foto: Per Wiklund
Damlandslaget jagar sitt åttonde raka VM-guld. Foto: Per Wiklund
Ladda ned bild

Om

Svensk Innebandy
Svensk Innebandy
Sundbybergsvägen 9
171 21 Solna

08-514 274 00https://www.innebandy.se/

Innebandy är en sport för alla och det ska vara enkelt att vara med. Alla ska kunna finna samma glädje i sporten oavsett förutsättning. Barn, ungdomar och motionärer ska känna likadant kring innebandy som dem som utövar den på elitnivå.

Över 500 000 svenskar spelar innebandy regelbundet i lag, på jobbet, med kompisar eller i skolan.
Det finns omkring 120 000 licensierade spelare och innebandyn är i dag Sveriges näst största lagidrott.

Följ Svensk Innebandy

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svensk Innebandy

Sverige fortsatte på vinnarspåret i VM - storseger över Tyskland28.11.2021 19:28:48 CET | Pressmeddelande

Sveriges offensiv imponerade stort när laget tog sin andra seger i VM 2021. Samtidigt som blågult höll nollan inne i IFU Arena mot Tyskland svarade laget för att producera 20 mål framåt. Bästa poänggöraren i Sverige blev Ellen Rasmussen med sina två mål och fyra assist. "Jag tycker att jag gör en bra match, försöker ta upp tempot och sen sköt jag mycket. Sen tycker jag också att vi har bra flyt i femman, det var väldigt kul att spela idag", säger Ellen Rasmussen.

Straffdramatik när Växjö vann guld i Svenska Cupen6.11.2021 18:47:28 CET | Pressmeddelande

Det blev stor dramatik när Växjö IBK och Pixbo Wallenstam IBK möttes i finalen av Svenska Cupen under lördagseftermiddagen i Gavlehov. Pixbo var länge i förarsätet i målprotokollet men Växjö kom tillbaka - och kunde till slut vinna efter straffavgörande. "Jag är bara så himla glad. Vi gör inte en superbra match, vi avslutar den tredje perioden bra men från halva första perioden och under hela den andra perioden så är vi inte så bra och Pixbo har oss i ett bra grepp", säger Växjös Markus Jonsson.

Dramatik när Thorengruppen IBK vann Svenska Cupen6.11.2021 15:22:26 CET | Pressmeddelande

Thorengruppen IBK och Pixbo Wallenstam IBK möttes under lördagen i en dramatisk och historisk final när vinnaren av Svenska Cupen korades i Gavlehovshallen, Gävle. Men det krävdes förlängning för att skilja lagen åt - och väl där vann Thorengruppen och tog hem pokalen i Svenska Cupen. "Det var en otroligt svängig match. Det känns som att det kunde ha gått hur som helst där ett tag. När det ska till att avgöras så är det vi som drar det längsta strået så det var skönt", säger Thorengruppens Maja Viström.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum