Uppsala Vatten och Avfall AB

VMA i Björklinge, Läby och Skuttunge hävs – men rekommendationen att inte dricka det kommunala dricksvattnet kvarstår

Dela

Den 17 gick Uppsala Vatten ut med en rekommendation till boende med kommunalt dricksvatten i Björklinge, Läby och Skuttunge att inte använda vattnet för dryck och matlagning. I samband med det skickades ett VMA (Viktigt meddelande till allmänheten) ut till alla boende i området med omnejd. Nu hävs VMA-meddelandet, men rekommendationen gällande dricksvattnet kvarstår.

 VMA är ett system för att varna människor om att något allvarligt har hänt. Vi bedömer att den varningen har nått fram och vi har sedan dess fortsatt kommunikationen i våra egna kanaler. Vi kommer att fortsätta informera även nu när VMA hävs och det är alltid senast uppdaterad information från Uppsala Vatten som gäller, säger Bertil Lustig, chef på dricksvattenavdelningen på Uppsala Vatten.

Provtagning fortsätter

Uppsala Vatten fortsätter arbetet med provtagningar i området, för att ringa in orsaken till uppkomsten av PAH. Det finns i dag ingen prognos för när PAH-föroreningen kommer att vara borta.

Vattentankarna står kvar på tidigare angivna platser och rekommendationen att använda det vattnet för dryck och matlagning kvarstår. Det går bra att diska, duscha och spola i toaletterna som vanligt.

Läs mer på www.uppsalavatten.se/bjorklinge

Information om det VMA som skickas ut från Uppsala Vatten

Det skickas ut till alla boende i Björklinge, Läby och Skuttunge samt till de som befann sig i en radie av 1,3 mil därifrån. Systemet lagrar inga personuppgifter och all information raderas efter att händelsen är avslutad.

Kontakter

Om

Uppsala Vatten och Avfall AB
Uppsala Vatten och Avfall AB
Box 1444
751 44 Uppsala

https://www.uppsalavatten.se/

Rent vatten, smarta kretslopp - för hållbart liv i ett växande Uppsala

Uppsala Vatten ger dig rent vatten och smarta kretslopp i ett växande Uppsala.

Vårt mål är att aktivt bidra till ett hållbart samhälle. Det gör vi genom att ständigt utveckla nya resurssmarta lösningar och uppmuntra till återvinning och återbruk. Vi ger Uppsala dricksvatten, renar avloppsvatten och tar hand om regnvatten. Vi skapar kretsloppstjänster där vi gör biogas av matavfall, minskar vattenförbrukningen och återanvänder material på bästa sätt.

Vi är en del av Uppsala kommun och en av de ledande aktörerna i branschen.

Följ Uppsala Vatten och Avfall AB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Uppsala Vatten och Avfall AB

Uppsala vatten häver rekommendationen att inte dricka det kommunala dricksvattnet i Läby, Skuttunge och största delen av Björklinge8.4.2021 14:23:49 CEST | Pressmeddelande

Uppsala Vatten har lokaliserat och isolerat källan för den PAH-förorening som påträffades i Björklinge den 16 mars, vilket innebär att endast ett mindre område i Björklinge fortfarande rekommenderas att inte dricka vattnet. Uppsala Vatten häver därför rekommendationen att inte dricka det kommunala dricksvattnet i Läby, Skuttunge och största delen av Björklinge.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum