Volkswagen Group Sverige AB

Volkswagen AG förstärker sin koncernledning

Dela

Volkswagen AG förstärker koncernledningen för att kunna hantera nästa fas i omställningen. Som en del av detta kommer ledningens struktur och funktioner att omorganiseras för att göra företaget ännu effektivare när det gäller att tackla de kommande årens utmaningar.

  • Volkswagen-koncernens VD Herbert Diess kommer att ansvara för mjukvaruenheten CARIAD i koncernledningen från och med 1 januari 2022
  • Ralf Brandstätter, VD för märket Volkswagen, kommer att ansvara för den nya divisionen ”Volkswagen Passenger Cars” från och med 1 januari 2022 och divisionen ”China” från och med 1 augusti 2022
  • Manfred Döss tar över ”Integrity and Legal Affairs” från Hiltrud Werner den 1 februari 2022
  • Hauke Stars kommer samma dag att ta över den nya koncernledningsfunktionen ”IT and Organisation”
  • Hildegard Wortmann utses till medlem i koncernledningen med ansvar för försäljning, med verkan från och med 1 februari 2022
  • Gunnar Kilian, medlem i koncernledningen med ansvar för HR, får fortsatt förtroende

Wolfsburg den 9 december 2021 – På torsdagen antog koncernens styrelse följande beslut vid sitt möte i Wolfsburg. Koncernchef Herbert Diess kommer att ta över ansvaret för divisionen CARIAD Automotive Software inom koncernledningen från Markus Duesmann i början av 2022. VD:n för varumärket Volkswagen Personbilar, Ralf Brandstätter, kommer samtidigt att ingå i koncernledningen och ansvara för det centrala varumärkets aktiviteter.

Herbert Diess kommer att fortsätta som medlem i koncernledningen med ansvar för Volume Brand Group. Den 1 februari 2022 tar Manfred Döss över ”Integrity and Legal Affairs” från Hiltrud Werner. Hauke Stars kommer samma dag att tillträda tjänsten som medlem i koncernledningen med ansvar för ”IT”. Förutom att vara medlem i ledningsgruppen för Audi med ansvar för försäljning, kommer Hildegard Wortmann att inneha samma roll i koncernledningen från och med den 1 februari 2022.

– Med de beslut som fattas idag sätter vi koncernledningen på ett ännu bredare plan. Samtidigt förstärks alla områden av central strategisk betydelse med huvudfokus på att ha rätt personer för jobbet. Detta ger koncernledningen ännu större möjligheter att framgångsrikt ta sig an de strategiska uppgifterna under de kommande åren, säger styrelseordförande Hans Dieter Pötsch.

Jörg Hofmann, vice styrelseordförande, säger:
– Volkswagen-koncernen och dess medarbetare står nu inför de viktigaste åren av omställningen. Vår utgångspunkt är bergfast. Vi måste nu fortsätta att förverkliga denna historiska förändring med sikte på de framtida frågorna på ett rättvist sätt och därmed föregå med gott exempel för hela branschen. Detta kräver högsta fokus och snabbhet – och den framtida koncernledningen kommer att ta hänsyn till detta.

En av förändringarna är att division ”China” flyttas till Ralf Brandstätter som tar över den 1 augusti 2022. Brandstätter kommer att efterträdas av Thomas Schäfer, som för närvarande är styrelseordförande för Škoda Auto a.s. Schäfer ska bekanta sig med denna roll från och med den 1 april som COO för varumärket Volkswagen Personbilar. Han tar över som VD för Volkswagen Personbilar och går in i koncernledningen den 1 juli 2022.

Med Manfred Döss kommer koncernledningen att ha en välutbildad advokat med årtionden av erfarenhet. Sedan 2016 har Döss varit chef för koncernens Legal Division och har även varit medlem i ledningsgruppen för Volkswagens huvudägare Porsche Automobil Holding SE i Stuttgart, med ansvar för ”Legal Affairs and Compliance”. Hans tidigare erfarenhet omfattar även åtta år som chefsjurist på RWE AG i Essen.

Hans Dieter Pötsch tackade uttryckligen Hiltrud Werner för hennes arbete under de senaste åren:
– Hiltrud Werner har spelat en viktig roll i att stödja koncernen under en mycket utmanande period. Hon drog inte bara en framgångsrik slutsats av övervakningen, utan drev också på och implementerade bland annat efterlevnads- och integritetsåtgärder av central betydelse för koncernen.

Teknik- och finansmarknadsexperten Hauke Stars kommer att ta över den lediga tjänsten som medlem av koncernledningen för ”IT”. Hauke Stars var medlem i ledningsgruppen för Deutsche Börse AG från 2012 till 2020 och har befattningar i olika tillsyns- och rådgivande styrelser.
– Jag är mycket glad över att vi har lyckats vinna till oss Hauke Stars, en mycket erfaren chef med stor kompetens inte bara inom IT utan även organisatoriskt och strukturellt. Hon kommer att hjälpa oss att driva digitaliseringen av koncernen framåt när det gäller organisation och administration, säger Pötsch.

Hildegard Wortmann, medlem i ledningsgruppen för Audi med ansvar för försäljning, kommer också att ingå i koncernledningen och kommer att ta över den nya funktionen ”Group Board of Management”, förutom sin roll i Ingolstadt. Genom att skapa detta nya ansvarsområde på koncernnivå, svarar Volkswagen på behovet av att i grunden anpassa sin koncernövergripande säljorganisation som en del av omställningen för att bland annat ta hänsyn till nya digitala säljformat.

Dessutom har styrelsen redan försett Gunnar Kilian, medlem i koncernledningen med ansvarar för HR och Truck & Bus-divisionerna, med ett nytt kontrakt som gör att han fortsätter efter att hans nuvarande kontrakt går ut i april 2023.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Dokument

Länkar

Om

Volkswagen Group Sverige AB
Volkswagen Group Sverige AB
Hantverksvägen 9
151 88 Södertälje

+46 8 553 865 00http://www.volkswagengroup.se

Volkswagen Group Sverige AB (VGS) är Sveriges största bilimportör och marknadsför bilar av märkena Volkswagen, Audi, Skoda, SEAT och Porsche. Under 2020 sålde Volkswagen Group Sverige AB och dess märken totalt 85 844 personbilar och hade därmed en marknadsandel på 29,4 procent av den svenska personbilsmarknaden. Dessutom sålde VGS 10 133 lätta transportbilar vilket är 32,7 procent av transportbilsmarknaden. Volkswagen Group Sverige AB är ett helägt dotterbolag till Europas största biltillverkare Volkswagen AG, som sålde 9,3 miljoner bilar på världsmarknaderna under 2020.

Följ Volkswagen Group Sverige AB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Volkswagen Group Sverige AB

Volkswagen-koncernens resultat för tredje kvartalet minskade jämfört med föregående år på grund av halvledarbristen – lönsamhetsmålet för 2021 bekräftat28.10.2021 19:05:33 CEST | Pressmeddelande

Den globala halvledarbristen påverkade särskilt Volkswagen-koncernens resultat under tredje kvartalet. Rörelseresultatet före engångsposter uppgick till 2,8 (3,2) miljarder euro under perioden juli till september, en minskning jämfört med de två första kvartalen i år och den pandemirelaterade svaga perioden föregående år.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum