Volkswagen Personbilar

Volkswagen fokuserar på eldriven motorsport

Dela

Volkswagen implementerar nu märkets elbilsstrategi i sin satsning på motorsport. Den eldrivna tävlingsbilen ID.R spelar en viktig roll efter 2019 och Volkswagens elbilsplattform MEB kommer att användas även inom motorsporten.

Eldrivna tävlingsbilen ID.R har slagit flera rekord.
Eldrivna tävlingsbilen ID.R har slagit flera rekord.

För Volkswagen Motorsport blir det framöver en tydlig tonvikt på helt eldrivna tävlingsbilar, vilket medför att avsked tas till fabriksstödda åtaganden med bilar som drivs av förbränningsmotorer. Rollen som en teknisk pionjär kommer att fortsätta och fokuseras kring den eldrivna tävlingsbilen ID.R, som har satt viktiga milstolpar för eldrift med rekord på Pikes Peak (USA), Nürburgring (Tyskland), Goodwood (Storbritannien) och Tianmen (Kina).

Volkswagen Motorsport kommer dessutom att utveckla nya motorsportkoncept för den eldrivna ID.-familjen med plattformen MEB (Modular Electric Drive Kit) som grund, samma plattform som de eldrivna produktionsbilarna baseras på.

– Vi bröt ny mark med ID.R och med sina rekord runt om i världen har bilen visat vilken enorm potential eldrift har. Nu är det dags för nästa steg mot framtiden: inom motorsport satsar vi beslutsamt på elektrisk mobilitet och säger adjö till fabriksstödda åtaganden med tävlingsbilar som drivs av förbränningsmotorer. Förutom ID.R som en teknisk pionjär kommer MEB i framtiden att bli den andra produktionsrelaterade pelaren i Volkswagens motorsportprogram, säger Frank Welsch, utvecklingschef för Volkswagen.

– Elektrisk rörlighet erbjuder en enorm utvecklingspotential och i detta avseende kan motorsport vara en vägvisare: å ena sidan som ett laboratorium för utveckling av framtida produktionsbilar och å andra sidan som en övertygande marknadsföringsplattform för att inspirera människor ännu mer att välja eldrift, förklarar Sven Smeets, chef för Volkswagen Motorsport.
– Det är därför vi mer än någonsin kommer fokusera på fabriksstödda åtaganden med eldrivna tävlingsbilar, och vi utökar vår verksamhet med utvecklingen av MEB. Innovativ teknik som är relevant för framtidens bil är vårt fokus, fortsätter Sven Smeets.

På motsvarande sätt elektrifieras även Volkswagen Motorsports program för privatteam. Det första steget involverarar olika discipliner, plattformar och biltyper som undersöks och utvärderas. Parallellt med detta kommer produktionen av Golf GTI TCR för tävling på racerbana att löpa ut i slutet av 2019. En efterträdare baserad på den nya generationen av Golf kommer därmed inte att erbjudas. Kundsupport och reservdelar kommer dock att garanteras på lång sikt.

Rallybilen Polo GTI R5 förblir en integrerad del av Volkswagen Motorsports erbjudande till privatteam och kommer fortsätta att produceras. Volkswagen Motorsport i Hannover ansvarar för kundsupport och reservdelar samt för att göra Polo konkurrenskraftig. Man fortsätter däremot inte med fabriksstödda tävlingar med Polo GTI R5.

ID.R slår rekord på berget Tianmen i Kina.
Fler videor

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Eldrivna tävlingsbilen ID.R har slagit flera rekord.
Eldrivna tävlingsbilen ID.R har slagit flera rekord.
Ladda ned bild
ID.R drivs av två elmotorer med en systemeffekt på 680 hk.
ID.R drivs av två elmotorer med en systemeffekt på 680 hk.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Volkswagen Personbilar
Volkswagen PersonbilarÅr 2018 levererade Volkswagen 6,24 miljoner personbilar till kunder i över 150 länder. På den svenska marknaden inregistrerades totalt 53 471 personbilar från Volkswagen vilket ger en marknadsandel på 15,1 procent. Volkswagens modeller täcker de flesta segment på bilmarknaden. Volkswagen är ledande importmärke i Sverige och marknadsför personbilsmodellerna up!, Polo, T-Cross, Golf, Golf Sportscombi, Golf Sportsvan, Golf Alltrack, T-Roc, Tiguan, Tiguan Allspace, Touran, Passat, Passat Sportscombi, Passat Alltrack, Arteon, Sharan, Touareg, Caddy, Multivan och Amarok.

Följ Volkswagen Personbilar

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Volkswagen Personbilar

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum