Volkswagen Group Sverige AB

Volkswagen-koncernen fortsätter att förbereda för framtidens mobilitet

Dela
  • "TOGETHER - Strategy 2025" är en viktig drivkraft för e-mobilitet, digitalisering och mobilitetstjänster
  • Nytt affärsområde blir koncernens 13:e varumärke
  • Matthias Müller: "Vi skapar ett nytt Volkswagen som målmedvetet tar sig an framtidens utmaningar. Vårt nya varumärke ska rankas bland de ledande mobilitetstjänsteleverantörerna och bli marknadsledande i Europa år 2025."
  • Michael Mauer: "Vi fokuserar systematiskt på våra kunders önskemål och krav på framtidens mobilitet. Volkswagenkoncernens Future Centers ger oss möjlighet att konkretisera och utveckla nya idéer inom detta område."

Volkswagen-koncernen går systematiskt vidare med sin övergång mot morgondagens mobilitet enligt "TOGETHER - Strategy 2025". På bilmässan Mondial de l'Automobile i Paris presenterade koncernen sina nästa steg på vägen mot en världsledande position inom hållbar mobilitet. Matthias Müller, VD för Volkswagen-koncernen, kommenterade:

-       Mycket har förändrats inom Volkswagen under de senaste 12 månaderna. Det momentum som vi nu byggt upp vill vi ta vara på. Vi har därför skapat ett nytt affärsområde inom nya mobilitetstjänster som blir koncernens 13:e varumärke. Detta understryker hur viktig vi anser att denna utveckling faktiskt är. 

Volkswagen-koncernen arbetar målmedvetet med att ta fram framtidens lösningar. Fokus ligger på den digitalisering och de nya drivlinor som kommer att transformera branschen de kommande två decennierna. Volkswagen-koncernen kommer att utveckla och bygga mer än 30 nya elbilsmodeller till år 2025. Volkswagens eldrivna konceptbil I.D., med en räckvidd på upp till 600 kilometer, är en försmak av denna utveckling.

Porsche visar dessutom upp Panamera E-Hybrid i Paris, den första av 17 nya plug-in hybrider som koncernen kommer att lansera under de närmaste två åren.

-       Genombrottet för e-mobilitet kan inte uppnås utan betydande framsteg inom batterier och infrastruktur. Därför arbetar vi hårt med ett projekt som leds av Porsche med att ta fram en snabbladdningslösning, sa Matthias Müller.

Koncernen har också lanserat nya initiativ inom området ”mobility on demand”: En självständig enhet har skapats inom koncernen som ansvarar för detta område. Denna division blir koncernens 13:e varumärke. Utöver samåkningstjänster, i samarbete med partnern Gett, arbetar denna nya enhet med att ta fram egna erbjudanden för samåkning och mobilitet i stadsmiljö.

-       På lite längre sikt skulle vi även kunna operera egna självkörande bilar, sa Matthias Müller. Han tillade:

-       I framtiden kommer många människor inte längre att äga en bil. Men de kan alla vara en Volkswagen-kund på ett eller annat sätt – eftersom Volkswagen kommer vara en bredare aktör inom mobilitet än vad vi är idag.

År 2025 ska det nya varumärket rankas bland de ledande leverantörerna av mobila tjänster i städer och det ska bli den marknadsledande aktören i Europa. Den officiella lanseringen och tillkännagivandet av det nya namnet är planerat till november.

När det gäller mobilitetstjänster har samarbetet med Gett också börjat ta fart. I Moskva, där marknaden för samåkning via mobila appar blomstrar, erbjuder Volkswagen nu attraktiva fordonspaket till Gett-förare. Utöver detta har även ett strategiskt partnerskap med Hamburg inletts för att utveckla och testa nya koncept för mobilitet i städer. Dessutom kommer Audis nya partnerskap med kinesiska internetleverantörerna Baidu, Alibaba och Tencent driva på framstegen inom koncernens olika bilmärken mot intelligenta urbana mobilitetslösningar.

Framtidens mobilitet: nya möjligheter för design

En viktig del av Volkswagenkoncernen är design. Detta område är nära besläktat med framtidsinriktade områdena e-mobilitet och digitalisering. Michael Mauer, chef för Group Design, kommenterade:

-       Jag är övertygad om att design kommer vara en nyckelfaktor för att avgöra vilken biltillverkare som överlever i framtiden.

Michael Mauer förklarade betydelsen av design:

-       Morgondagens mobilitet ger oss designers helt nya kreativa möjligheter. Bilar som går på el eller är helt självkörande undanröjer många hinder och ändrar designen mer radikalt än vad som varit fallet under de senaste decennierna.

Han fortsatte med att säga:

-       Dessutom försvinner andra viktiga attribut i bilen som ljudet av en motor vilket gör att utformning och design blir desto viktigare för försäljningen.

Design skapar karaktär, distinktion och ett känslomässigt band - inte bara för produkten, men också till varumärket.

-       Då respektive bilmärke måste fokusera på deras individuella identiteter, kan koncernen anta rollen som en pionjär framåt, sa Mauer.

-       Vi fokuserar systematiskt på våra kunder, deras önskemål och krav på mobilitet i framtiden. Designers och digitaliseringsspecialister arbetar sida vid sida på Volkswagenkoncernens Future Centers med att återuppfinna bilen för den nya mobila tillvaron, sa Mauer, och tillade att ingen kan säga idag hur snabb denna omvandling faktiskt kommer att vara.

Mauer ser Volkswagen-koncernens strategi med flera varumärken som en stor tillgång i den framtida utvecklingen av mobilitet:

-       Vissa varumärken kommer att vara ledande inom design och teknik som andra kommer att kunna dra nytta av, på så vis kan vi vara flexibla och anpassa oss till behov och utveckling. Det betyder dock inte att vi kommer ha likadana bilar. Framtidens marknad kommer att bli ännu mer varierad, ännu mer färgglad och ännu mer kopplad till känslor.

Eldrift och traditionella drivlinor kommer att samexistera

-       Oberoende av alla nya möjligheter som morgondagens mobilitet ger oss, får vi inte förminska betydelsen av våra befintliga teknologier och kompetenser.

Matthias Müller underströk:

-       Framtiden är el. Trots detta kommer traditionella motorer fortsätta att spela en nyckelroll i åtminstone de kommande två decennierna. Vi måste och vi kommer att gå vidare med utvecklingen av diesel- och bensinmotorer. På samma gång kommer vi dock även gå vidare med alternativa tekniker.

I en kommentar gällande dieselfrågan sa Matthias Müller:

-       Dieselfrågan är och förblir en tydlig vändpunkt, en central händelse i vår historia. Vi arbetar med alla tillgängliga resurser för att gå till botten i detta ärende och arbetar igenom alla frågor. Vi har gjort stora framsteg i detta avseende under de senaste månaderna. Men att fokusera framåt på en hållbar framtid för Volkswagen är minst lika viktigt.

I linje med detta stärker nu Volkswagen-koncernen sin hållbarhetsstyrning och tillsätter ett hållbarhetsråd med nio framstående internationella personligheter från akademin, politiken och samhället. Rådet kommer att stödja koncernledningen i frågor som rör hållbar mobilitet, miljöskydd, socialt ansvar och integritet.

Är du journalist och önskar ytterligare information? Kontakta då Marcus Thomasfolk, Informationschef, 08-553 867 97 eller 070-35 896 57, marcus.thomasfolk@volkswagen.se

Volkswagen Group Sverige AB är Sveriges största bilimportör och marknadsför bilar av märkena Volkswagen, Audi, Skoda, SEAT och Porsche. Under 2015 sålde Volkswagen Group Sverige AB och dess märken totalt 93 000 personbilar och hade därmed en marknadsandel på 27 procent av den svenska personbilsmarknaden. Dessutom sålde man 12 600 lätta transportbilar vilket är 28 procent av transportbilsmarknaden. Volkswagen Group Sverige AB är ett helägt dotterbolag till Europas största biltillverkare Volkswagen AG, som sålde 9,9 miljoner bilar på världsmarknaderna under 2015.

Nyckelord

Kontakter

Dokument

Om

Volkswagen Group Sverige AB
Volkswagen Group Sverige AB
Hantverksvägen 9
151 88 Södertälje

+46 8 553 865 00http://www.volkswagengroup.se

Volkswagen Group Sverige är ett helägt dotterbolag till Europas största bilproducent Volkswagen AG. Volkswagen Group Sverige är den största bilimportören på den svenska marknaden och har sitt huvudkontor i Södertälje. Gruppen marknadsför bilar av märkena Volkswagen, Skoda, Audi, SEAT, VW Transportbilar och Porsche.

Följ Volkswagen Group Sverige AB

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Volkswagen Group Sverige AB

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum