Volkswagen Group Sverige AB

Volkswagen-koncernen och teknikföretaget Aurora i samarbete om självkörande fordon

Dela
Johann Jungwirth är Volkswagens chef för digital utveckling.
Johann Jungwirth är Volkswagens chef för digital utveckling.
  • Det strategiska samarbetet med Aurora, som är ledande inom teknik för självkörande fordon, meddelades vid CES 2018.
  • Samarbetet innebär utbyte av förstklassig kompetens och erfarenhet för att snabbt, brett och säkert ta fram självkörande fordon för våra vägar.
  • Aurora stöder förverkligandet av Volkswagen-koncernens framtidsvision "Mobilitet för alla med en knapptryckning”.

Wolfsburg, 5 januari 2018 – Volkswagen-koncernen och teknikföretaget Aurora har meddelat att de inlett ett strategiskt samarbete med syftet att tillhandahålla självkörande elfordon i städerna genom så kallad Mobility-as-a-Service (MaaS).

Volkswagen-koncernen definierade i framtidsprogrammet TOGETHER – STRATEGY 2025 målet att bli världsledande inom autonom körning med självkörningssystemet (SDS). Koncernen har en lång tradition som ledande inom avancerad, automatiserad fordons- och mobilitetsteknik. Redan 2005 vann ett team från Volkswagen Electronics Research Lab vid Stanford University DARPA Grand Challenge, vilket anses som uppstarten för eran med självkörande fordon.

Volkswagens chef för digital utveckling , Johann Jungwirth, leder det strategiska samarbetet:
– Vår vision "Mobilitet för alla med en knapptryckning ” omfattar verkligen alla människor runt om i världen, även barn, äldre, sjuka och personer med synnedsättning. "Med en knapptryckning” innebär att det ska vara enkelt och användarvänligt. Våra framtida användare kommer att få tillgång till självkörande fordon som tar dem från dörr till dörr, genom exempelvis vår mobilitetsapp, en digital virtuell assistent eller vår Volkswagen OneButton med GPS, uppkoppling och kompass. Samarbetet med Aurora ger oss möjlighet att ta ett stort steg framåt mot att bli världsledande inom hållbar mobilitet, med självkörande fordon.

– Vårt mål är att skapa nya lösningar för så kallad Mobility-as-a-Service (MaaS) som ger våra kunder skräddarsydda lösningar med högsta säkerhetstandards, försklassig  användarupplevelse och digital intelligens – ett helt nytt sätt att tänka kring fordon och mobilitet.

Självkörande teknik kommer att bli centralt för framtidens mobilitet. Samarbetet med Aurora gör att Volkswagen-koncernen kan öka takten och få värdefull erfarenhet från världsledande ingenjörsteam för vidareutveckling av program- och hårdvara för förarlösa fordon och mobilitetstjänster i städer och på landsbygd.

I takt med att självkörningssystemet (SDS) uppnår nödvändiga mognads- och säkerhetsnivåer i de första städerna, kan det integreras över alla koncernens varumärken för olika produktkategorier: allt från helt självkörande fordon som SEDRIC, shuttles eller transportfordon till självkörande lastbilar utan förarkabin.

Under de senaste sex månaderna har specialister från Volkswagen-koncernen och Volkswagen Automotive Innovation Lab (VAIL) vid Stanford University arbetat intensivt med experter från Aurora för att integrera Auroras självkörningssystem inklusive sensorer, hårdvara och mjukvara, såsom maskinlärning och AI-teknik i Volkswagen-koncernens fordonsplattformar.

Kundupplevelsen är i centrum för denna teknikutveckling och Volkswagen-koncernen satsar på att skapa nya lösningar med den bästa användarupplevelsen och med fokus på säkerhet, bekvämlighet och användarvänlighet. Städerna behöver dessa smarta mobilitetslösningar för att hantera utmaningarna med luftföroreningar och trafiksäkerhet.

Chris Urmson, VD för Aurora:
– Vår prioritet är att snabbt, brett och säkert göra självkörande bilar till en verklighet. Vi vet att vi kommer dit snabbare genom att samarbeta med innovativa fordonstillverkare som Volkswagen-koncernen. Samarbetet kring  Auroras självkörningsteknik gör att vi tillsammans kan ta fram självkörande fordon för marknaden i stor skala.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Johann Jungwirth är Volkswagens chef för digital utveckling.
Johann Jungwirth är Volkswagens chef för digital utveckling.
Ladda ned bild

Dokument

Länkar

Om

Volkswagen Group Sverige AB
Volkswagen Group Sverige AB
Hantverksvägen 9
151 88 Södertälje

+46 8 553 865 00http://www.volkswagengroup.se

Volkswagen Group Sverige AB är Sveriges största bilimportör och marknadsför bilar av märkena Volkswagen, Audi, Skoda, SEAT och Porsche. Under 2017 sålde Volkswagen Group Sverige AB och dess märken totalt 103 156 personbilar och hade därmed en marknadsandel på 27,2 procent av den svenska personbilsmarknaden. Dessutom sålde man 16 709 lätta transportbilar vilket är 30,2 procent av transportbilsmarknaden. Volkswagen Group Sverige AB är ett helägt dotterbolag till Europas största biltillverkare Volkswagen AG, som sålde 10,3 miljoner bilar på världsmarknaderna under 2016.

Följ Volkswagen Group Sverige AB

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Volkswagen Group Sverige AB

Nytt leveransrekord för Volkswagen-koncernen 201811.1.2019 15:36:37Pressmeddelande

Med 10,83 miljoner fordon levererade världen över, 0,9 procent mer än 2017, satte Volkswagen-koncernen nytt rekord. Marknaderna i Sydamerika, Europa, USA och Kina ökade både leveranserna och i vissa fall även koncernens marknadsandelar. En framgångsrik produktoffensiv från koncernens varumärken kunde mer än kompensera riskerna i enskilda regioner, som den allmänna ekonomiska osäkerheten i Kina och de negativa effekterna av WLTP-övergången i Europa.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum