Volkswagen Group Sverige AB

Volkswagen-koncernen säkrar tillgången på litium

Dela

Volkswagen-koncernen och den kinesiska tillverkaren Ganfeng tecknar samförståndsavtal (memorandum of understanding) för långsiktiga litiumleveranser.

Värdekedjan för litiumbatterier.
Värdekedjan för litiumbatterier.

Volkswagen-koncernen och Ganfeng Lithium Co., Ltd., Jiangxi, Kina, har tecknat ett samförståndsavtal om långsiktig litiumleverans för battericeller. Enligt avtalet kommer Ganfeng att leverera litium till Volkswagen-koncernen och dess leverantörer de närmaste tio åren. Volkswagen säkrar därigenom en betydande del av litiumbehovet för batterier.

Stefan Sommer, chef för komponenter och inköp vid Volkswagen AG kommenterade:

– Under de kommande tio åren kommer Volkswagen-koncernen att lansera mer än 70 nya rena elfordon. Det betyder att cirka en fjärdedel av de fordon vi levererar år 2025 är eldrivna. Följaktligen får vi en snabb ökning av råvarubehovet för battericellproduktion de kommande åren. Vi måste täcka denna efterfrågan på ett tidigt stadium. Långsiktiga avtal som det vi just ingått med Ganfeng för den viktiga råvaran litium, får därför avgörande strategisk betydelse för genomförandet av vår elektriska offensiv.

Den snabba ökningen av fordonselektrifiering inom bilindustrin kommer att få stor inverkan på de globala råvarumarknaderna. Det globala litiumbehovet väntas mer än fördubblas fram till 2023. I ljuset av detta är avtalet med Ganfeng en viktig milstolpe för att säkra koncernens varuförsörjning.

Michael Bäcker, inköpschef för e-mobilitet vid Volkswagen AG förklarade:

– Med Ganfeng som strategisk partner skapar vi en säker grund för planering av kapacitet och kostnader. Det strategiska samarbetet är resultatet av en omfattande marknadsanalys utförd av Volkswagens e-Raw Materials Team, som fokuserar på att bygga nära relationer med råvaruindustrin. Tillsammans med utvalda strategiska partners identifierar och skapar Volkswagen gemensamma synergier längs HV-batterikedjan. Vi anser att en hållbar värdekedja är lika viktig som att säkra materialkapacitet och konkurrenskraftiga prissättningsstrukturer.

Förutom överenskommelsen om litiumleveranser, enades Volkswagen och Ganfeng om framtida samarbete kring batteriåtervinning och så kallade solid state-batterier.

Om Ganfeng Lithium Co., Ltd. (GFL)

GFL är världens ledande litium- och metalltillverkare. Företaget är noterat på börserna i Kina och Hong Kong. GFL erbjuder fem huvudkategorier av mer än 40 litiumföreningar och metaller.

Läs mer på: https://www.volkswagenag.com/en/news/stories/2019/04/lithium-the-irreplaceable-element-of-the-electric-era.html Pressmeddelande 2019-04-05.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Värdekedjan för litiumbatterier.
Värdekedjan för litiumbatterier.
Ladda ned bild
Så här fungerar ett litiumbatteri.
Så här fungerar ett litiumbatteri.
Ladda ned bild
Volkswagen-koncernens långsiktiga strategi för hållbarhet vid batterianvändning.
Volkswagen-koncernens långsiktiga strategi för hållbarhet vid batterianvändning.
Ladda ned bild

Dokument

Länkar

Om

Volkswagen Group Sverige AB
Volkswagen Group Sverige AB
Hantverksvägen 9
151 88 Södertälje

+46 8 553 865 00http://www.volkswagengroup.se

Volkswagen Group Sverige AB är Sveriges största bilimportör och marknadsför bilar av märkena Volkswagen, Audi, Skoda, SEAT och Porsche. Under 2018 sålde Volkswagen Group Sverige AB och dess märken totalt 96 854 personbilar och hade därmed en marknadsandel på 27,38 procent av den svenska personbilsmarknaden. Dessutom sålde man 16 930 lätta transportbilar vilket är 29,9 procent av transportbilsmarknaden. Volkswagen Group Sverige AB är ett helägt dotterbolag till Europas största biltillverkare Volkswagen AG, som sålde 10,83 miljoner bilar på världsmarknaderna under 2018.

Följ Volkswagen Group Sverige AB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Volkswagen Group Sverige AB

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum