Volkswagen Personbilar

Volkswagen och Microsoft inleder strategiskt samarbete

Dela

Genom sitt strategiska samarbete kommer Volkswagen och Microsoft Corp. tillsammans att utveckla ”Volkswagen Automotive Cloud” – en av bilbranschens största molnlösningar som ska rymma alla Volkswagens digitala tjänster och mobilitetslösningar.

Volkswagens digitala omställning löper vidare med full fart.
Volkswagens digitala omställning löper vidare med full fart.

I korthet:

  • Djupgående partnerskap mellan Volkswagen och Microsoft snabbar upp Volkswagens digitala omställning
  • Volkswagen väljer Microsofts plattform Azure som bas för Automotive Cloud och sina tjänster för alla Volkswagen-bilar
  • Avgörande steg för Volkswagens omställning till mobilitetsleverantör med ett fullt uppkopplat modellutbud
  • Volkswagen upprättar ny utvecklingsavdelning i USA för sitt biltjänstmoln ”Volkswagen Automotive Cloud” – Microsoft assisterar initialt
  • Samarbetet drar fördel av Microsofts expertis och erfarenheter från den amerikanska datajättens egen omställning för att på så sätt bidra till att göra Volkswagens biltjänstmoln unikt och anpassningsbart globalt.

Volkswagens digitala omställning löper vidare med full fart. Med Microsoft som strategisk partner tas ett avgörande steg i omställningen till mobilitetsleverantör med ett digitalt ekosystem (”Volkswagen We”) och ett fullt uppkopplat modellutbud.

– Det strategiska samarbetet med Microsoft kommer att turboladda vår digitala omställning. Volkswagen, som är en av världens största biltillverkare, och Microsoft, med sin unika tekniska expertis, passar enastående bra ihop. Tillsammans kommer vi att spela en central roll när det gäller att forma morgondagens mobilitet, kommenterade Volkswagen-koncernens VD, Herbert Diess, vid tillkännagivandet av samarbetet.

– Volkswagen drar nytta av den nya tekniken för att ställa om till digitalt och för att leverera nya, innovativa, uppkopplade biltjänster till sina kunder. Världens ledande företag använder Azure, och vi är mycket glada att Volkswagen valt Microsoft. Tillsammans kommer vi att ge människor en helt ny körupplevelse, sade Microsofts VD, Satya Nadella.

Biltjänster och plattform baserade på teknik från Microsoft

Från och med år 2020 kommer fler än 5 miljoner bilar/år från Volkswagen-koncernen att vara fullt uppkopplade och ingå i Internet of Things (IoT) i molnet. Det djupgående samarbetet mellan de två företagen gör det möjligt att kombinera Microsofts globala expertis på molnområdet med Volkswagens mångåriga erfarenhet som biltillverkare med global närvaro.

Tillsammans utvecklar de båda företagen den teknologiska grunden för ett vittomspännande bilmoln. I framtiden kommer alla bilbaserade tjänster i Volkswagen-koncernens fordon samt även den koncernomspännande molnbaserade plattformen (One Digital Platform, ”ODP”) att bygga på Microsofts molnlösning Azure och på Azure IoT Edge. Detta gör det tekniska landskapet så mycket effektivare och smidigare.

Med Volkswagen Automotive Cloud optimerar Volkswagen på ett avgörande sätt sammanlänkningen mellan den molnbaserade plattformen och de kundinriktade tjänsterna, till exempel det tekniska ekosystemet ”Volkswagen We”.

Och genom att bygga Volkswagen Automotive Cloud kommer Volkswagen kunna dra nytta av mobilitetstjänster som fungerar i hela sitt modellutbud och att erbjuda nya tjänster och lösningar, som till exempel konsumentomdömen, telematik och säker dataöverföring mellan bilen och molnet.

Det nya digitala högkvarteret

Som en ingående del i den nya enheten för sitt bilmoln, kommer Volkswagen att upprätta en ny utvecklingsavdelning placerad i USA, inte långt ifrån Microsofts huvudkontor.

För att assistera Volkswagen med bilens omvandling från analog till digital kommer Microsoft att ge praktisk support. Bland annat kommer Microsoft att bistå med sådant som personalrekrytering, personalförvaltning och olika konsulttjänster. Totalt beräknas antalet anställda inom en nära framtid att uppgå till drygt 300 personer.

Förutom den rent tekniska förklaringen bakom detta samarbete ger Microsoft tillgång till expertis när det gäller molnlösningar så att ingenjörerna på Volkswagen både kan dra nytta av och lära sig av Microsofts stora erfarenhet av smidiga samarbeten och ta tillvara dessa kunskaper i sin egen koncern.

Bilbranschens största digitala ekosystem

På lite längre sikt kommer de lösningar som tas fram genom det strategiska samarbetet att implementeras i andra märken inom Volkswagen-koncernen globalt och bli själva basen för alla kundinriktade tjänster. Hit hör både Volkswagens eldrivna ID.-familj och konventionellt drivna modeller. I framtiden kommer Volkswagens bilar att vara mobila Internet-of-Things-enheter som är sammanlänkade av Microsoft Azure.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Volkswagens digitala omställning löper vidare med full fart.
Volkswagens digitala omställning löper vidare med full fart.
Ladda ned bild
I framtiden kommer Volkswagens bilar att vara mobila Internet-of-Things-enheter som är sammanlänkade av Microsoft Azure.
I framtiden kommer Volkswagens bilar att vara mobila Internet-of-Things-enheter som är sammanlänkade av Microsoft Azure.
Ladda ned bild
Volkswagen väljer Microsofts plattform Azure som bas för Automotive Cloud och sina tjänster för alla Volkswagen-bilar.
Volkswagen väljer Microsofts plattform Azure som bas för Automotive Cloud och sina tjänster för alla Volkswagen-bilar.
Ladda ned bild

Dokument

Länkar

Om

Volkswagen Personbilar
Volkswagen PersonbilarÅr 2017 levererade Volkswagen 6 230 000 personbilar till kunder i över 150 länder. På den svenska marknaden inregistrerades under 2017 totalt 57 488 personbilar från Volkswagen vilket ger en marknadsandel på 15,2 procent. Volkswagens modeller täcker de flesta segment på bilmarknaden. Volkswagen är ledande importmärke i Sverige och marknadsför personbilsmodellerna up!, Polo, Golf, Golf Sportscombi, Golf Sportsvan, Golf Alltrack, T-Roc, Tiguan, Tiguan Allspace, Touran, Passat, Passat Sportscombi, Passat Alltrack, Arteon, Sharan, Touareg, Caddy, Multivan och Amarok.

Följ Volkswagen Personbilar

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Volkswagen Personbilar

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum