Volkswagen Group Sverige AB

Volkswagen ökar andelen i QuantumScape

Dela

Volkswagen-koncernen ökar sin andel i QuantumScape och gör en tilläggsinvestering på upp till 200 miljoner USD i det amerikanska batteribolaget. Målet är att driva fram den gemensamma utvecklingen av solid-state batteriteknologi.

  • Volkswagen-koncernen gör en tilläggsinvestering i solid-state-batterier på upp till 200 miljoner USD i det amerikanska batteribolaget QuantumScape.
  • Framtidens batteriteknik: Större räckvidd, kortare laddningstider
  • Volkswagen-koncernen och QuantumScape har ett samriskbolag sedan 2018 – målet är industriell produktion av solid-state-batterier

Volkswagen-koncernen ökar sin andel i QuantumScape och gör en tilläggsinvestering på upp till 200 miljoner USD i det amerikanska batteribolaget. Målet är att driva fram den gemensamma utvecklingen av solid-state batteriteknologi. I framtiden förväntas solid-state-batterier öka räckvidden betydligt och förkorta laddningstiderna ytterligare.  

– Vi gör tekniska framsteg med vår partner QuantumScape. Denna tilläggsinvestering kommer effektivt att stärka och påskynda vårt gemensamma utvecklingsarbete.  Volkswagen-koncernen och QuantumScape har också ett samriskbolag sedan 2018, för att möjliggöra industriell produktion av solid-state-batterier, säger Thomas Schmall, styrelseordförande för Volkswagen Group Components, med ett helhetsansvar för batterier.

– Volkswagen gör e-mobiliteten tillgänglig för alla. En stark position inom batterier är en avgörande faktor i detta avseende. Vi säkerställer vår globala leverantörsbas med effektiva tillverkare, vi bygger gradvis upp tillverkningskapaciteten och driver utvecklingen av banbrytande solid-state batteriteknologi. Vårt fokus i detta sammanhang är långsiktiga strategiska partnerskap, säger Frank Blome, chef för battericellsaffären på Volkswagen Group Components.  

Solid-state-batterier ses som den mest lovande tekniken för kommande och därpå följande generationer av e-mobilitet. Med samma storlek som ett batteripaket, skulle solid-state-batteriet kunna möjliggöra elektrisk räckvidd i nivå med konventionella drivlinor. Dessutom kan laddningstiden förkortas avsevärt.

Volkswagen-koncernen har samarbetat med QuantumScape sedan 2012 och är den största aktieägaren från bilbranschen med den tidigare investeringen på över 100 miljoner USD.

Slutförandet av den nya tilläggsinvesteringen på upp till 200 miljoner USD med en utökning av Volkswagens andel i QuantumScape är fortfarande föremål för olika villkor. De båda parterna bildade ett samriskbolag under 2018 för att möjliggöra industriell produktion av solid-state-batterier för Volkswagen. De båda parterna planerar att sätta upp en pilotanläggning. Planerna är tänkta att ta en fastare form under året.

Utökad e-mobilitet är en viktig byggsten mot en koldioxidneutral balans för företaget som helhet. Detta mål ska uppnås år 2050. Volkswagen-koncernen har anslutit sig till klimatmålen i Paris-avtalet.

Pressmeddelandet på engelska finns på: www.volkswagen-newsroom.com

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Dokument

Länkar

Om

Volkswagen Group Sverige AB
Volkswagen Group Sverige AB
Hantverksvägen 9
151 88 Södertälje

+46 8 553 865 00http://www.volkswagengroup.se

Volkswagen Group Sverige AB är Sveriges största bilimportör och marknadsför bilar av märkena Volkswagen, Audi, Skoda, SEAT och Porsche. Under 2019 sålde Volkswagen Group Sverige AB och dess märken totalt 98 400 personbilar och hade därmed en marknadsandel på 27,63 procent av den svenska personbilsmarknaden. Dessutom sålde vi 14 832 lätta transportbilar vilket är 27,6 procent av transportbilsmarknaden. Volkswagen Group Sverige AB är ett helägt dotterbolag till Europas största biltillverkare Volkswagen AG, som sålde 10,97 miljoner bilar på världsmarknaderna under 2019.

Följ Volkswagen Group Sverige AB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Volkswagen Group Sverige AB

Oliver Blume blir ny koncernchef för Volkswagen-gruppen – efterträder Herbert Diess23.7.2022 12:24:57 CEST | Pressmeddelande

Under sitt möte igår, utsåg Volkswagen AG:s överstyrelse Oliver Blume till ny koncernchef. Han tar över denna position med start 1 september och kommer då att kombinera den med sin roll som koncernchef för Dr. Ing. h. c. F. Porsche AG och fortsätter i den även efter en möjlig börsintroduktion. Herbert Diess kommer samtidigt att avgå som koncernchef efter en ömsesidig överenskommelse.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum