Volkswagen Personbilar

Volkswagen uppfyllde de europeiska koldioxidmålen för fordonsflottan 2021

Dela

Baserat på preliminära siffror har märket Volkswagen uppfyllt de ambitiösa europeiska målen för 2021 och producerat cirka 5,5 miljoner gram mindre CO2 än vad lagen kräver. Flottan av nya Volkswagen personbilar i EU uppnådde ett genomsnittligt CO2-utsläpp på 113 g/km – det lagstadgade CO2-målet för märket var 119 g/km.

Fyrhjulsdrivna elbilen ID.4 GTX.
Fyrhjulsdrivna elbilen ID.4 GTX.

Volkswagen uppfyllde CO2-målet även för 2020. Under 2021 ersatte den mer realistiska WLTP-standarden den gamla körcykeln NEDC.

– Genom att på nytt tydligt uppfylla CO2-målet har vi med vår ACCELERATE-strategi demonstrerat vårt snabba och systematiska förhållningssätt till hållbarhet och omställningen till e-mobilitet. Vi bidrar därmed på ett viktigt sätt till att nå klimatavtalet från Paris. I år sätter vi ytterligare fart med våra nya modeller, säger Ralf Brandstätter, VD för märket Volkswagen.

Förra året levererade Volkswagen fler elbilar över hela världen än någonsin tidigare, och överlämnade mer än 369 000 laddbara bilar (+73 procent jämfört med 2020), däribland cirka 106 000 laddhybrider (+33 procent) och 263 000 helt eldrivna bilar (+97 procent) till kunderna. Volkswagen fördubblade därmed sina leveranser av helt eldrivna bilar jämfört med föregående år.

Med sammanlagt 7 177 exemplar blev ID.4 den mest registrerade elbilen på den svenska marknaden under 2021. För första gången någonsin blev en renodlad elbil den mest registrerade Volkswagen-modellen i Sverige på årsbasis. Även ID.3 nådde en stark position med 3 384 exemplar. 28 procent av registreringarna i Sverige var en elbil.

Volkswagen kommer att öka sina investeringar i framtidsteknik under de kommande fem åren – till cirka 18 miljarder euro. Merparten av detta, nästan 14 miljarder euro, kommer att spenderas på e-mobilitet – till exempel för att utveckla nya modeller och ställa om tillverkningsanläggningar till e-mobilitet. Dessutom kommer det att investeras mer än 1 miljard euro på hybridisering.

Anläggningen i Emden (Tyskland) och Chattanooga (USA) kommer i år att börja tillverka elbilen ID.4. Under 2022 kommer Volkswagen också att utöka sitt utbud av modeller baserade på elbilsplattformen MEB. De helt eldrivna modellerna ID.5, ID.5 GTX och ID. Buzz kommer successiv att lanseras på de internationella marknaderna.

Hjärtat i Volkswagens ”Way to Zero”-program för att minska koldioxidutsläppen är märkets ACCELERATE-strategi som syftar till att öka takten i elbilsoffensiven. Volkswagen har för avsikt att vara nettokoldioxidneutralt senast år 2050. Ett delmål är att minska koldioxidutsläppen per bil med 40 procent i Europa till år 2030 (baslinje: 2018). Produktionen, inklusive leveranskedjor, och driften av elbilar ska göras koldioxidneutral.

Målet är att helt elektrifiera den nya fordonsflottan. År 2030 kommer minst 70 procent av Volkswagens totala försäljning i Europa att vara helt eldrivna bilar, det vill säga mer än en miljon bilar. I Nordamerika och Kina förväntas andelen elbilar av försäljningen uppgå till minst 50 procent.

EU-kommissionens slutliga godkännande av CO2-siffrorna kommer senare.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Fyrhjulsdrivna elbilen ID.4 GTX.
Fyrhjulsdrivna elbilen ID.4 GTX.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Volkswagen Personbilar
Volkswagen PersonbilarÅr 2021 levererade Volkswagen 4,9 miljoner personbilar till kunder i över 150 länder. Volkswagen är ledande importmärke och det största elbilsmärket i Sverige. På den svenska marknaden inregistrerade Volkswagen totalt 37 902 nya personbilar under 2021, vilket gav en marknadsandel på 12,6 procent. Av dessa var 28 procent en helt eldriven bil. Den eldrivna SUV:en ID.4 blev Sveriges populäraste elbil. Bland elbilarna nådde Volkswagen en marknadsandel på 18,7 procent.

Modellerna som marknadsförs täcker de flesta segment på bilmarknaden: ID.3, ID.4, ID.5, T-Cross, Taigo, Golf, Golf Sportscombi, Golf Alltrack, T-Roc, T-Roc Cabriolet, Tiguan, Tiguan Allspace, Touran, Passat Sportscombi, Passat Alltrack, Arteon, Arteon Shooting Brake, Sharan, Touareg, Caddy, Multivan och Amarok.

Volkswagen bedriver ett kontinuerligt arbete med att vidareutveckla tillverkningen av bilar. Elektrisk mobilitet, smart mobilitet och digital omställning av varumärket är de viktigaste strategiska frågorna inför framtiden.

Följ Volkswagen Personbilar

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Volkswagen Personbilar

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum