Motormännen

VW måste skärpa sig i Sverige!

Dela

Efter bilvärldens största avgasbluff utlovade VW snabba och fullständiga åtgärder. Efter snart ett år har biljätten åtgärdat endast 0.2 procent av alla de fordon som berörs av skandalen i Sverige, enligt färska uppgifter från Transportstyrelsen. - Oacceptabelt långsamt och lamt! konstaterar Motormännens VD, Fredrik Daveby och ställer tuffare krav på svenska myndigheter. Samtidigt välkomnar han ett uttalande från EU:s industrikommissionär, som vill att VW öppnar plånboken även för dem som drabbats i Europa, inte bara i USA.

Den återkallelse av fordon som sker i Europa har i Sverige bara blivit en serviceåtgärd, som dessutom är frivillig. På så sätt sparar VW pengar och kan dessutom tjäna en extra peng på själva servicen.

- Det är obegripligt att Transportstyrelsen tillåter detta. Istället ska myndigheten kräva att VW gör en korrekt återkallelse, som i resten av Europa. Varför ges inte svenska bilister samma möjlighet att snabbt få bilen åtgärdad?

Motormännens Riksförbund är kritiska till att Transportstyrelsen är alldeles för passiv och att ingen myndighet fullt ut tar ansvar för att tillvarata de svenska konsumenternas och samhällets intressen. Därför välkomnar Motormännen ett utspel från EU:s industrikommissionär Elzbieta Bienkowska där hon, enligt nyhetsbyrån Reuters, ska ha sagt att VW frivilligt bör betala ut en kompensation till europeiska bilägare som är jämförbar med den som de kommer att betala till kunder i USA.

- Om VW ska räkna med att återvinna konsumenternas förtroende krävs att de behandlar konsumenterna rätt och rättvist, säger Fredrik Daveby.

Bakgrund

Av de ungefär elva miljoner fordon i världen som berörs, finns 8,5 miljoner i Europa. I Europa planerar VW att åtgärda felaktiga fordon, men kunderna får ingen ekonomisk kompensation, till skillnad från i USA där VW den kommande veckan förväntas betala runt 85 miljarder kronor i en uppgörelse med amerikanska myndigheter. VW ska köpa tillbaka nära en halv miljon bilar och i genomsnitt ersätta varje drabbad kund med cirka 5 000 dollar, enligt uppgifter från Reuters.

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om

Motormännen
Motormännen
Fridhemsgatan 30
112 40 Stockholm

08-690 38 00http://www.motormannen.se

Motormännen är Sveriges största konsumentorganisation för bilister. Vi arbetar med opinionsbildning för bättre och säkrare vägar, bilar och förare. Som medlem är du med och stöder vårt arbete och får samtidigt en rad förmåner, erbjudanden och fri personlig rådgivning inom juridik, bilteknik och resor. Läs mer på www.motormannen.se

Följ Motormännen

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Motormännen

Svag konsumentlagstiftning6.12.2018 10:24Pressmeddelande

Konsumentverket har skickat ut en remiss om revidering av allmänna råd om information om nya personbilars bränsleförbrukning och koldioxidutsläpp. – I vårt remissvar påpekar vi att det finns en risk i att riktlinjerna för information om nya bilars bränsleförbrukning och koldioxidutsläpp, implementeras som ”allmänna råd” och inte genom lagstiftning. Utan lagstiftning kan det bli svårt att få fram vägledande praxis på området, säger Heléne Lilja, kommunikationschef på Motormännens Riksförbund.

Sveriges bilägare vinner delseger i garantitvist11.10.2018 07:54Pressmeddelande

Konsumentombudsmannen har lämnat in en stämningsansökan mot företaget Svensk Fordonsgaranti AB. KO anser att marknadsföringen i det erbjudande som företaget skickar ut är vilseledande. Företaget skriver bland annat att det kan vara riskfyllt för bilägaren att avstå från att anta erbjudandet om en förlängd garanti, vilket KO alltså inte håller med om. Motormännen har under ett par års tid uppmanat konsumenter att anmäla marknadsföringen till Konsumentverket.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum