Kungliga Operan

Wagner-vår på Kungliga Operan!

Dela

Det blir Wagner både för nybörjare och inbitna fans när stjärnsopranen Iréne Theorin tillsammans med Kungliga Hovkapellet tar sig an kompositörens »greatest hits« från filmens samt tv- och datorspelens värld. Konserten Alla tiders Wagner spelas 27 och 28 april. Dessutom bjuder Kungliga Hovkapellet in till Ringen på en timme i Guldfoajén den 4 maj, då hela den fyrdelade operasagan sammanfattas i en timslång snabbversion.

Illustration: Simon Stålenhag
Illustration: Simon Stålenhag

I filmens värld får Wagners musik dramatisera alla möjliga dystopiska, triumfatoriska, gastkramande ögonblick. Men precis som att film är bäst på bio, är Wagner tveklöst bäst när hela Kungliga Hovkapellet spelar – och när stjärnan Iréne Theorin sjunger – så att hela Operahuset skakar.

Konserten Alla tiders Wagner ges den 27 och 28 april och presenteras av filmexperten Paula Fenjima Manrique tillsammans med Kungliga Operans orkesterchef Helle Solberg. Dirigent är Constantin Trinks.

Den 4 maj blir det Wagner i kortformat när Kungliga Hovkapellets hornstämma framför Ringen på en timme, en timslång snabbversion av Ringen – det vill säga de fyra operorna RhenguldetValkyrianSiegfried och Ragnarök – för 8 horn. Lyssna till alla Ringens stora hornteman, varvat med att en berättare guidar publiken genom handlingen. En kväll för alla Wagnerfans och för alla som är nyfikna på att begripa mer av den fyrdelade operasagan som har fascinerat kulturvärlden ända sedan den skapades. 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Illustration: Simon Stålenhag
Illustration: Simon Stålenhag
Ladda ned bild

Om

Kungliga Operan
Kungliga Operan
Box 16094
103 22 Stockholm

08-791 43 00https://www.operan.se/

Kungliga Operan är sedan 1773 Sveriges nationalscen för opera och balett.

Följ Kungliga Operan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Kungliga Operan

Askungen går sin egen väg i vårens stora familjebalett18.5.2022 14:01:47 CEST | Pressmeddelande

Koreograf Tamara Rojo förlägger den klassiska sagan till Stockholm, dit Askungen anländer ensam och på flykt. Den tonåriga Askungen tvingas kämpa för att få vara sig själv och när den stora danstävlingen ska hållas till prinsens ära stoppas hon från att komma in på slottet. Men med hjälp av sina vänner lyckas hon till sist knipa en plats både i tävlingen och i prinsens hjärta. Kostymerna är designade av modeskaparen Christian Lacroix som också skapat scenbilden tillsammans med den internationellt hyllade ljus- och videodesignern Tobias Rylander, mest känd från populärmusikens livescener. Premiär på Kungliga Operans scen den 25 maj kl 19.

Urpremiär för Sova vaken – en liten opera om stora känslor10.5.2022 09:20:00 CEST | Pressmeddelande

Guns mamma och pappa bråkar ständigt och håller på att skiljas – då börjar hennes katt Majs plötsligt att prata med henne. Den nyskrivna operan Sova vaken tar den unga publikens känslor och fantasi på allvar. Unga på Operans föreställning har urpremiär hos Parkteatern i Stockholm den 6 augusti, för att till hösten bege sig på turné med Riksteatern barn och unga och möta publik i hela landet.

Urpremiär för Hjärtat inuti - en egensinnig och sinnlig upptäcktsfärd för barn med funktionsvariation2.5.2022 04:00:00 CEST | Pressmeddelande

Ett nytt verk speciellt skapad för barn med funktionsvariation av koreografen och konceptkonstnären Dalija Acín Thelander, som tidigare har gjort Myriader av världar för Kungliga Operan. »Verket bottnar i idén om leken som något icke-dömande, ibland meningslöst eller ologiskt, men fyllt med spänning. Ibland skapar leken överraskningar, ibland misslyckanden – vilket också är väldigt viktigt«, säger Dalija Acín Thelander. Hjärtat inuti är ett samarbete mellan Unga på Operan och Unga Klara och har urpremiär den 7 maj på Unga Klaras scen Akvariet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum