We Effect

We Effect kommenterar biståndsministerns pressträff: ”Sveriges bistånd viktigare än någonsin”

Dela

- Nu behövs det svenska biståndet mer än någonsin, fattigdomen riskerar att öka kraftigt till följd av corona-krisen. För att minska smittspridningen och effekterna av den måste vi samarbeta över gränserna, säger Anna Tibblin, generalsekreterare på We Effect.

Vid en pressträff i dag sade biståndsminister Peter Eriksson att fattigdom och konflikter i världen förstärks av effekterna av corona-krisen. Därmed blir biståndet allt viktigare. We Effect instämmer i den uppfattningen.

- Coronakrisen är global – liksom dess lösningar. Vi uppmanar Sveriges regering och medborgare att stå upp för internationell solidaritet och långsiktigt samarbete över gränserna, säger Anna Tibblin, generalsekreterare på We Effect.

We Effect samarbetar med 200 partnerorganisationer i totalt 23 utvecklingsländer i världen. De senaste veckorna har coronakrisen i ett slag inneburit stora utmaningar för såväl organisationens egen verksamhet ute i regionerna som för partnerorganisationerna och deras miljontals medlemmar.

Det är framförallt redan utsatta människor i fattigdom som drabbas av att folksamlingar förbjuds, kollektivtrafik stoppas och marknader stängs ner. Vittnesmål från områden där We Effect arbetar är ett rop på hjälp:

- Vi känner oss helt hjälplösa. Jag är rädd för att mina barn ska bli sjuka, och ifall de blir det att jag då inte ska ha tillräckligt med pengar för att betala för sjukvård, säger Mary Anyango Apiyo, som är medlem i ett We Effect-stött bostadskooperativ i slumområdet Kaptembwa i staden Nakuru, Kenya.

Fler vittnesmål finns i detta nyhetssvep från östra Afrika: https://weeffect.se/berattelser/ostafrikas-bonder-och-smaforetagare-rads-coronakrisens-effekter/

Läs mer om hur corona-smittan slår mot världens fattigaste här: https://weeffect.se/nyheter/coronakrisen-slar-hart-mot-de-mest-utsatta/

För mer information och intervjuförfrågningar:
Anna Koblanck, Medieansvarig, anna.koblanck@weeffect.org, 072-070 17 81

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

We Effect
We Effect
Östgötagatan 90
116 64 Stockholm

08-120 371 56https://www.weeffect.se/

We Effect är den svenska kooperationens biståndsorganisation med verksamhet i 23 länder tillsammans med 200 partnersorganisationer. We Effect arbetar för att utrota fattigdomen i världen genom att verka för jämställdhet, klimaträttvisa, hållbar utveckling och hjälp till självhjälp. Organisationen grundades 1958 och är världens största kooperativa biståndsorganisation.

Följ We Effect

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från We Effect

We Effect och Vi-skogen: Ökat bistånd till biologisk mångfald är välkommet – men inkludera lokalbefolkningen!19.10.2020 09:07:41 CESTPressmeddelande

Biståndsorganisationerna We Effect och Vi-skogen välkomnar biståndsministerns besked om att biståndet framöver i högre grad ska bidra till att restaurera ekosystem där hav, mark och skog har skövlats. - Det här är en jättebra satsning av regeringen. Men helt avgörande för att insatserna ska lyckas är att de sker i samverkan med lokalbefolkningarna, säger Anna Tibblin, generalsekreterare för We Effect och Vi-skogen.

Världshungerdagen: Två av tre svenskar vill betala mer för rättvis mat16.10.2020 09:16:50 CESTPressmeddelande

Två tredjedelar av svenskarna, 68 procent, kan tänka sig att betala mer för livsmedel importerade från fattiga länder, som exempelvis kaffe och bananer, om bönderna får bättre betalt. Det visar en opinionsundersökning som Sifo gjort på uppdrag av biståndsorganisationen We Effect. Möjligheten för bönder i fattiga länder att få ordentligt betalt är avgörande för att bekämpa global fattigdom och hunger.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum