We Effect

We Effect söker kandidat till världens tuffaste jobb

Dela

80 timmarsveckor med 3:50 kronor i timmen. Världens hårdast arbetande människa är sannolikt en kvinna som lever i fattigdom. Nu söker biståndsorganisationen We Effect kandidater till världens tuffaste jobb som jordbrukare i Kenya.

Foto: George Kamau
Foto: George Kamau

Under tre veckor i mars 2022 kommer en kvinna från Sverige att arbeta sida vid sida med bonden Lina Ruto, medlem i mjölkkooperativet Arama i Eldama Ravine i Kenya. 

”Kvinnan från Sverige behöver förbereda sig mentalt och ha en bra inställning för att lära sig och dela kunskap", säger Lina Ruto, som utöver att ansvara för ett jordbruk tar hand om 11 barn. I jobbet ingår att hjälpa Lina med de dagliga sysslorna, främst i jordbruket men även sådant som att hämta vatten, samla ved och laga mat.  

Rekryteringen är ett sätt att öka kunskapen om, och engagemanget för, kvinnors situation på landsbygden i de länder där We Effect arbetar. Personen som får jobbet kommer att få en symbolisk lön på 40 kronor per arbetsdag, vilket är snittlönen för en småskalig jordbrukare i Kenya, vilka nu står inför stora utmaningar efter covid-19. Hungern har ökat och många småskaliga jordbrukare har drabbats hårt av nedstängningar och restriktioner. 118 miljoner fler människor drabbades av hunger under 2020. Bara i Kenya hotas nära 2,1 miljoner människor av svält. Klimatkrisen, med svår torka och oberäkneliga regn som följd, är ytterligare ett akut hot. 

Tillsammans med jordbrukaren Lina Ruto kommer personen som får jobbet rapportera om arbetsbördan med hemmet och jordbruket, utmaningarna som begränsar kvinnor i ett samhälle där kor, pengar och mark av tradition tillhör män, samt skildra hur kooperativ kan stärka kvinnors rättigheter. 

”Covidpandemin har förvärrat klyftorna mellan rika och fattiga i världen. Men det har också lett till att problematiken fått mer uppmärksamhet. Med Världens tuffaste jobb vill vi belysa den tunga arbetsbördan som vilar på kvinnor som lever i fattigdom, men också visa att det går att förändra de ojämlika förutsättningar de arbetar under”, säger Anna Tibblin, generalsekreterare för We Effect.  

Mer information:  

  • Läs mer och ansök här, senast den 19 november 2021: https://weeffect.se/varldens-tuffaste-jobb/  
  • Anställningen i Kenya är planerad till 7-27 mars 2022, med reservation för covid-19-situationen. 
  • Bilder på Lina Ruto finns tillgängliga. 
  • Den som söker måste vara minst tjugo år gammal och ha bra kunskaper i engelska. Eftersom arbetsuppgifterna består av tungt kroppsarbete bör personen vara i god fysisk form. Erfarenhet från jordbruk är en extra merit. För att delta i arbetet på lika villkor ska personen definiera sig som kvinna. 
  • Det är femte gången We Effect rekryterar en kvinna från Sverige till Världens tuffaste jobb. Tidigare år har personen arbetat i Kenya, Uganda, Malawi och Zambia. 

Kontakter

Bilder

Foto: George Kamau
Foto: George Kamau
Ladda ned bild
Foto: George Kamau
Foto: George Kamau
Ladda ned bild

Om

We Effect
We Effect
Östgötagatan 90
116 64 Stockholm

08-120 371 56https://www.weeffect.se/

We Effect arbetar för alla människors rätt till mat. Vi är den svenska kooperationens biståndsorganisation och verkar sedan 1958 för en hållbar värld, fri från fattigdom. Genom bonde- och bostadskooperativ stödjer vi fyra miljoner människor i 20 länder.

Följ We Effect

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från We Effect

WEBBINARIUM: Vad vill svenska politiker uppnå kring klimaträttvisa efter COP26?19.11.2021 10:38:16 CET | Pressmeddelande

Efter avslutade förhandlingar under FN:s klimattoppmöte i Glasgow är nu frågan hur världens ledare ska leva upp till de löften som avlagts. Här på hemmaplan kommer klimatfrågan gå varm under 2022 när Sverige står värd för FN-toppmötet Stockholm+50 och kort därefter går till riksdagsval. Vi-skogen och We Effect bjuder in till rapportlansering om klimaträttvisa och klimatfinansiering, följt av panelsamtal med toppolitiker.

Ny podd uppmanar till fredagsmys utan skamkänslor17.6.2021 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Många vill välja mat som är bra både för planeten och för alla som bor på den. Men ingen tjänar på att vi skäms för fredagsmyset med tacos eller på att vissa livsmedel stämplas som dåliga. Tacofärs och avokado kan vara bra både för oss själva och världen om vi väljer produkter som är producerade på ett schysst sätt. Den nya podden Schysst Mat bjuder på inspiration och vägledning utan pekpinnar.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum