Afa Försäkring

Webbinarium: Arbetssjukdomar orsakade av eksem – vad är det som ger utslag?

Dela

Under ett webbinarium den 13 september presenteras en ny kunskapsöversikt om forskning kring arbetsrelaterade handeksem samt en aktuell statistikrapport från Afa försäkring om godkända arbetssjukdomar med eksemsjukdomar.

Foto: Johnér bildbyrå.
Foto: Johnér bildbyrå.

Forskning om arbetsrelaterade handeksem i ny kunskapsöversikt

Arbeten där man måste tvätta sig ofta eller innebär kontakt med vatten innebär en ökad risk för handeksem. Besvären börjar ofta tidigt i yrkeskarriären. Den kunskapsöversikt som presenteras handlar om hur arbetsrelaterade handeksem kan förebyggas. Till exempel kan intensiva utbildningsinsatser förebygga eller förkorta läkningstiden för arbetsrelaterade handeksem. Rapporten ger en allmän översikt om vem som lättare drabbas av handeksem, hur de utreds och klassificeras och hur man kan förebygga att arbetsrelaterade handeksem uppkommer eller blir kroniska.

Afa Försäkring finansierar kunskapsöversikter som samlar kunskap i olika ämnen inom arbetsmiljöområdet. Kunskapsöversikterna ingår i den vetenskapliga skriftserien Arbete och hälsa som ges ut av Göteborgs universitet.

Den nya kunskapsöversikten publiceras under september i Arbete och Hälsa: https://gupea.ub.gu.se//handle/2077/3194v

Statistikrapport om godkända arbetssjukdomar med eksemsjukdomar

Antalet godkända arbetssjukdomar med diagnosen eksemsjukdomar har årligen legat på drygt 5 procent av alla godkända arbetssjukdomar för perioden 2011–2020. Det är en vanlig arbetssjukdom inom yrkesgrupperna metall- och övrigt industriellt arbete och undersköterskor, vårdbiträden, personliga assistenter m.fl. bakomliggande orsaker till eksemsjukdomar för dessa yrken presenteras. Rapporten bygger på statistik från Afa Försäkrings skadedatabas och presenteras avmetall  Emil Askestad från Afa försäkrings analysavdelning.

Statistikrapporten publiceras i samband med webbinariet på: afaforsakring.se/statistikrapporter

Delar av webbinariet kommer att vara på engelska.

Medverkande:
Tove Agner, professor och överläkare, Institutet för klinisk medicin, Bispebjerg Hospital, Köpenhamns universitet
Niels Erik Ebbehøj, docent och överläkare, Bispebjerg Hospital, Köpenhamns universitet
Bengt Järvholm, senior professor, Umeå universitet
Emil Askestad analytiker och statistiker, Afa Försäkring

Tid: tisdag 13 september 9.00–10.00.

Media hälsas välkomna att delta i webbinariet

Anmäl dig till webbinariet via Afa Försäkrings webbplats senast måndag 12 september.
En länk kommer att skickas till dig som är anmäld.

Pressfrågor hänvisas till: Linda Harling, presskommunikatör på Afa Försäkring: linda.harling@afaforsakring.se, 0730-96 35 12.

Övriga frågor: afaseminarier@afaforsakring.se 

Om Afa Försäkrings forskningsstöd: Afa Försäkring satsar årligen 150 miljoner kronor på forskning och utveckling som syftar till att förebygga ohälsa och arbetsskador inom privat näringsliv, kommuner och regioner. Mer information om forskningsstödet finns på Afa Försäkrings FoU-webb.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Foto: Johnér bildbyrå.
Foto: Johnér bildbyrå.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Afa Försäkring
Afa Försäkring9 av 10 är försäkrade genom jobbet. Afa Försäkring ger trygghet och ekonomiskt stöd vid sjukdom, arbetsskada, arbetsbrist, dödsfall och föräldraledighet. Våra försäkringar är bestämda i kollektivavtal mellan arbetsmarknadens parter och vi försäkrar människor i privat näringsliv, kommuner och regioner. Afa Försäkring drivs utan vinstsyfte och förvaltar cirka 200 miljarder kronor. En viktig del av vår verksamhet är att stödja forskning och projekt som aktivt syftar till att förbättra arbetsmiljön. Afa Försäkring har cirka 650 medarbetare och ägs av Svenskt Näringsliv, LO och PTK. www.afaforsakring.se

Följ Afa Försäkring

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Afa Försäkring

Succé för Byggbranschens Säkerhetspark – 2 000 elever har redan utbildats26.9.2022 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Som en del av Afa Försäkrings arbete med att förebygga och minska arbetsskador, har ett samverkansprojekt med Byggbranschens Säkerhetspark inletts. Hittills har ungefär 2 000 studenter utbildats i parken där lärare och studenter på bygg- och anläggningsutbildningar kan gå utbildningen gratis. De som gått utbildningen hittills ger den toppbetyg och även detta läsår finns möjlighet för lärare och elever att gratis utbilda sig i parken.

Ny forskning om hur illegitima arbetsuppgifter påverkar hälsan i kontaktyrken22.9.2022 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

Illegitima arbetsuppgifter är sysslor som faller utanför en yrkesrolls arbetsbeskrivning eller kunde ha undvikits med en annan arbetsorganisation. Studier visar till exempel att lärare och vårdpersonal lägger alltmer tid på att dokumentera sitt arbete och att det kan bidra till stress och ohälsa. Constanze Leineweber, vid Stockholms universitet, tilldelas 4 000 000 kronor för att undersöka förekomsten av illegitima arbetsuppgifter och deras hälsoeffekter i kontaktyrken och andra yrken.

Skyddshandskar på jobbet kan orsaka eksem för vårdanställda13.9.2022 06:00:00 CEST | Pressmeddelande

Arbetssjukdomar med diagnosen eksem är vanligast inom vården och för arbetare inom metall- och övrigt industriellt arbete. Även yrkesgrupper inom restaurang och storkök, frisörer och byggnadsmålare är utsatta. Eksemen orsakas främst av att huden reagerar på materialet i skyddshandskarna eller att man kommer i kontakt med kemikalier i arbetet, visar en ny rapport från Afa Försäkring.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum