Afa Försäkring

Webbinarium: Byggbranschen – allvarliga arbetsskador och sjukfrånvaro

Dela

Den 17 maj arrangerar Afa Försäkring ett livesänt webbinarium där vi presenterar en ny statistikrapport om allvarliga arbetsskador och sjukfrånvaro i byggbranschen. Även forskning om arbetsmiljö i byggbranschen presenteras. Byggbranschens Säkerhetspark, som samverkar med Afa Försäkring för att skapa tryggare och säkrare arbets- och praktikplatser för elever inom bygg och anläggning, berättar om sin verksamhet.

Foto: Calle Bredberg, Johnér bildbyrå.
Foto: Calle Bredberg, Johnér bildbyrå.

Yrken inom byggsektorn är bland de mest utsatta för arbetsolycksfall och arbetssjukdomar. Arbetare inom byggbranschen sysselsatte tillsammans 241 000 personer år 2020, vilket är åtta procent av det totala antalet sysselsatta inom privat sektor. Därför är det viktigt att kartlägga vilka händelser som orsakar allvarliga arbetsolycksfall i yrkesgrupper inom byggbranschen.

Rapporten bygger på statistik från Afa Försäkrings skadedatabas. Den presenteras av Elin Henriksson och Andreas Ek från Afa Försäkrings Analysavdelning.

Jörgen Eklund, professor emeritus vid Kungliga Tekniska Högskolan, presenterar resultat från ett pågående forskningsprojekt om arbetsmiljö i byggbranschen, som finansieras av Afa Försäkring. Han tar upp exempel kring vibrationer, belastningsergonomi och digitala verktyg, samt drivkrafter och hinder för att arbetsmiljöförbättringar ska kunna införas.

Berndt Jonsson, nationell samordnare av arbetsmiljöfrågor från Byggföretagen och projektledare på Byggbranschens Säkerhetspark, presenterar Säkerhetsparkens samverkan med Afa Försäkring och samtalar med moderatorn kring arbetsmiljöfrågor.

Moderator: Anna Weigelt, chef för Analysavdelningen, Afa Försäkring.

Datum och tid: tisdag 17 maj kl. 9.00–10.00.


Media hälsas välkomna att delta i webbinariet

Anmäl dig via Afa Försärkings webbplats senast måndag 16 maj.
En länk till webbinariet kommer att skickas till dig som är anmäld.

Välkommen!

Press- och mediefrågor hänvisas till: Linda Harling, presskommunikatör Afa Försäkring: linda.harling@afaforsakring.se, 0730-96 35 12

Allmänna frågor om webbinariet hänvisas till: afaseminarier@afaforsakring.se  

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Foto: Calle Bredberg, Johnér bildbyrå.
Foto: Calle Bredberg, Johnér bildbyrå.
Ladda ned bild
Foto: Calle Bredberg, Johnér bildbyrå.
Foto: Calle Bredberg, Johnér bildbyrå.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Afa Försäkring
Afa Försäkring9 av 10 är försäkrade genom jobbet. Afa Försäkring ger trygghet och ekonomiskt stöd vid sjukdom, arbetsskada, arbetsbrist, dödsfall och föräldraledighet. Våra försäkringar är bestämda i kollektivavtal mellan arbetsmarknadens parter och vi försäkrar människor i privat näringsliv, kommuner och regioner. Afa Försäkring drivs utan vinstsyfte och förvaltar cirka 200 miljarder kronor. En viktig del av vår verksamhet är att stödja forskning och projekt som aktivt syftar till att förbättra arbetsmiljön. Afa Försäkring har cirka 650 medarbetare och ägs av Svenskt Näringsliv, LO och PTK. www.afaforsakring.se

Följ Afa Försäkring

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Afa Försäkring

Anställda i byggbranschen – hög risk för allvarliga arbetsolycksfall17.5.2022 03:00:00 CEST | Pressmeddelande

Byggbranschen stod för åtta procent av det totala antalet sysselsatta i privat sektor år 2020. Anställda i byggbranschen har högre risk för allvarliga arbetsolycksfall än genomsnittet för samtliga yrkesgrupper i privat sektor. Byggnadsträarbetare är de som löper störst risk för ett allvarligt arbetsolycksfall. Risken att drabbas är högst bland de yngsta och äldsta inom byggbranschen, visar en ny rapport med statistik från Afa Försäkring som släpps den 17 maj.

40 miljoner utlyses till nytt forskningsprogram: Arbetsmiljöeffekter vid automatisering, robotisering och artificiell intelligens2.5.2022 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

Den pågående tekniska utvecklingen i arbetslivet innebär en verksamhetsutveckling som bland annat förändrar arbetets innehåll och arbetsuppgifter samt sättet att leda och organisera arbetet. Det finns kunskapsluckor och forskningsbehov om hur införandet och användningen av automatisering, robotisering och AI påverkar människors arbetsmiljö och hälsa. Nu utlyser arbetsmarknadens parter genom Afa Försäkring 40 miljoner kronor till ett nytt treårigt FoU-program.

30 miljoner utlyses till nytt forskningsprogram: Skadligt bruk i arbetslivet20.4.2022 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

Skadligt bruk är ett betydande hälsoproblem som kan leda till försämrad arbetsförmåga på grund av skador och sjukdomar eller sociala problem som följer av det skadliga bruket. Skadligt bruk leder till ökad sjukfrånvaro, trötthet och minskad produktivitet och berör även säkerheten på arbetsplatsen. Nu utlyser arbetsmarknadens parter genom Afa Försäkring 30 miljoner kronor till det nya treåriga FoU-programmet Skadligt bruk i arbetslivet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum