Afa Försäkring

Webbinarium: Byggbranschen – allvarliga arbetsskador och sjukfrånvaro

Dela
Den 17 maj arrangerar Afa Försäkring ett livesänt webbinarium där vi presenterar en ny statistikrapport om allvarliga arbetsskador och sjukfrånvaro i byggbranschen. Även forskning om arbetsmiljö i byggbranschen presenteras. Byggbranschens Säkerhetspark, som samverkar med Afa Försäkring för att skapa tryggare och säkrare arbets- och praktikplatser för elever inom bygg och anläggning, berättar om sin verksamhet.
Foto: Calle Bredberg, Johnér bildbyrå.
Foto: Calle Bredberg, Johnér bildbyrå.

Yrken inom byggsektorn är bland de mest utsatta för arbetsolycksfall och arbetssjukdomar. Arbetare inom byggbranschen sysselsatte tillsammans 241 000 personer år 2020, vilket är åtta procent av det totala antalet sysselsatta inom privat sektor. Därför är det viktigt att kartlägga vilka händelser som orsakar allvarliga arbetsolycksfall i yrkesgrupper inom byggbranschen.

Rapporten bygger på statistik från Afa Försäkrings skadedatabas. Den presenteras av Elin Henriksson och Andreas Ek från Afa Försäkrings Analysavdelning.

Jörgen Eklund, professor emeritus vid Kungliga Tekniska Högskolan, presenterar resultat från ett pågående forskningsprojekt om arbetsmiljö i byggbranschen, som finansieras av Afa Försäkring. Han tar upp exempel kring vibrationer, belastningsergonomi och digitala verktyg, samt drivkrafter och hinder för att arbetsmiljöförbättringar ska kunna införas.

Berndt Jonsson, nationell samordnare av arbetsmiljöfrågor från Byggföretagen och projektledare på Byggbranschens Säkerhetspark, presenterar Säkerhetsparkens samverkan med Afa Försäkring och samtalar med moderatorn kring arbetsmiljöfrågor.

Moderator: Anna Weigelt, chef för Analysavdelningen, Afa Försäkring.

Datum och tid: tisdag 17 maj kl. 9.00–10.00.


Media hälsas välkomna att delta i webbinariet

Anmäl dig via Afa Försärkings webbplats senast måndag 16 maj.
En länk till webbinariet kommer att skickas till dig som är anmäld.

Välkommen!

Press- och mediefrågor hänvisas till: Linda Harling, presskommunikatör Afa Försäkring: linda.harling@afaforsakring.se, 0730-96 35 12

Allmänna frågor om webbinariet hänvisas till: afaseminarier@afaforsakring.se  

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Foto: Calle Bredberg, Johnér bildbyrå.
Foto: Calle Bredberg, Johnér bildbyrå.
Ladda ned bild
Foto: Calle Bredberg, Johnér bildbyrå.
Foto: Calle Bredberg, Johnér bildbyrå.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Afa Försäkring
Afa Försäkring9 av 10 är försäkrade via jobbet. Afa Försäkring ger trygghet och ekonomiskt stöd vid sjukdom, arbetsskada, arbetsbrist, dödsfall och föräldraledighet. Våra försäkringar är bestämda i kollektivavtal mellan arbetsmarknadens parter och vi försäkrar människor i privat näringsliv, kommuner och regioner. Afa Försäkring drivs utan vinstsyfte och förvaltar cirka 200 miljarder kronor. En viktig del av vår verksamhet är att stödja forskning och projekt som aktivt syftar till att förbättra arbetsmiljön. Afa Försäkring har cirka 650 medarbetare och ägs av Svenskt Näringsliv, LO och PTK. www.afaforsakring.se

Följ Afa Försäkring

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Afa Försäkring

Pressinbjudan: Seminarium om handöverförda vibrationer – forskning & statistik2.3.2023 12:00:00 CET | Pressinbjudan

9 mars kl. 9.30–12.00. Delta digitalt, eller fysiskt på Afa Försäkring i Stockholm. Det krävs förebyggande åtgärder för att minska antalet arbetare som exponeras för skadliga vibrationer i händerna. Men de förebyggande åtgärderna behöver samordnas. Vad vet vi, vad görs idag och hur blickar vi framåt och förebygger skador? Afa Försäkring arrangerar ett seminarium på temat med forskning och statistik.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum