Afa Försäkring

Webbinarium: forskning om hållbart arbetsliv – utveckling av åldersmedvetet ledarskap

Dela

Frukostwebbinarium 31 augusti 2022 kl. 09.00–10.00. Vilken betydelse har ålder och åldrande i arbetslivet? Kan alla arbeta till en högre ålder eller behöver vissa åtgärder vidtas för att arbetslivet ska bli friskt och hållbart för alla åldrar? Livesänt webbinarium med forskning finansierad av Afa Försäkring, om utveckling av åldersmedvetet ledarskap bland kommunala chefer i Helsingborgs stad under covid-19 pandemin.

Foto: Johnér bildbyrå, Scandinav.
Foto: Johnér bildbyrå, Scandinav.

Att många lever och är friska till en högre ålder är positivt. När befolkningen bli äldre förväntas också fler arbeta till en högre ålder, vilket leder till senare ålderspension.

Under webbinariet presenteras resultat från ett forskningsprojekt, finansierat av Afa Försäkring, om utveckling av åldersmedvetet ledarskap bland kommunala chefer under covid-19 pandemin. I presentationen jämförs resultat från en undersökning i Helsingborg som gjordes före och efter införandet av det nya pensionssystemet.

I undersökningen tillfrågades medarbetare över 50 år i Helsingborgs stad, år 2018 och 2022, om deras förutsättningar och vad de anser behövs för att de ska kunna och vilja arbeta i ett längre arbetsliv. Även alla chefer i Helsingborgs stad fick år 2018 och 2022 frågor om deras attityder till seniora medarbetare inom kommunens arbetsplatser och möjliga åtgärder för ett hållbart längre arbetsliv.

Medverkande: Kerstin Nilsson, professor, Högskolan Kristianstad och Lunds universitet

Datum och tid: onsdag 31 augusti kl. 9.00–10.00.

Media hälsas välkomna att delta i webbinariet

Anmälan görs via Afa Försäkrings webbplats senast tisdag 30 augusti.

En länk kommer att skickas till dig som är anmäld.

Pressfrågor hänvisas till: Linda Harling, presskommunikatör på Afa Försäkring, linda.harling@afaforsakring.se, 0730-96 35 12.

Övriga frågor: afaseminarier@afaforsakring.se 

Välkommen!
Afa Försäkring

Om Afa Försäkrings forskningsstöd: Afa Försäkring satsar årligen 150 miljoner kronor på forskning och utveckling som syftar till att förebygga ohälsa och arbetsskador inom privat näringsliv, kommuner och regioner. Mer information om forskningsstödet finns på Afa Försäkrings FoU-webb.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Foto: Johnér bildbyrå, Scandinav.
Foto: Johnér bildbyrå, Scandinav.
Ladda ned bild
Foto: Johnér bildbyrå, Scandinav.
Foto: Johnér bildbyrå, Scandinav.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Afa Försäkring
Afa Försäkring9 av 10 är försäkrade genom jobbet. Afa Försäkring ger trygghet och ekonomiskt stöd vid sjukdom, arbetsskada, arbetsbrist, dödsfall och föräldraledighet. Våra försäkringar är bestämda i kollektivavtal mellan arbetsmarknadens parter och vi försäkrar människor i privat näringsliv, kommuner och regioner. Afa Försäkring drivs utan vinstsyfte och förvaltar cirka 200 miljarder kronor. En viktig del av vår verksamhet är att stödja forskning och projekt som aktivt syftar till att förbättra arbetsmiljön. Afa Försäkring har cirka 650 medarbetare och ägs av Svenskt Näringsliv, LO och PTK. www.afaforsakring.se

Följ Afa Försäkring

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Afa Försäkring

Succé för Byggbranschens Säkerhetspark – 2 000 elever har redan utbildats26.9.2022 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Som en del av Afa Försäkrings arbete med att förebygga och minska arbetsskador, har ett samverkansprojekt med Byggbranschens Säkerhetspark inletts. Hittills har ungefär 2 000 studenter utbildats i parken där lärare och studenter på bygg- och anläggningsutbildningar kan gå utbildningen gratis. De som gått utbildningen hittills ger den toppbetyg och även detta läsår finns möjlighet för lärare och elever att gratis utbilda sig i parken.

Ny forskning om hur illegitima arbetsuppgifter påverkar hälsan i kontaktyrken22.9.2022 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

Illegitima arbetsuppgifter är sysslor som faller utanför en yrkesrolls arbetsbeskrivning eller kunde ha undvikits med en annan arbetsorganisation. Studier visar till exempel att lärare och vårdpersonal lägger alltmer tid på att dokumentera sitt arbete och att det kan bidra till stress och ohälsa. Constanze Leineweber, vid Stockholms universitet, tilldelas 4 000 000 kronor för att undersöka förekomsten av illegitima arbetsuppgifter och deras hälsoeffekter i kontaktyrken och andra yrken.

Skyddshandskar på jobbet kan orsaka eksem för vårdanställda13.9.2022 06:00:00 CEST | Pressmeddelande

Arbetssjukdomar med diagnosen eksem är vanligast inom vården och för arbetare inom metall- och övrigt industriellt arbete. Även yrkesgrupper inom restaurang och storkök, frisörer och byggnadsmålare är utsatta. Eksemen orsakas främst av att huden reagerar på materialet i skyddshandskarna eller att man kommer i kontakt med kemikalier i arbetet, visar en ny rapport från Afa Försäkring.

Arbetare inom metall- och övrigt industriellt arbete utsätts för kemikalier – kan ge eksem13.9.2022 06:00:00 CEST | Pressmeddelande

Arbetssjukdomar med diagnosen eksem är vanligast inom yrkesgruppen metall- och övrigt industriellt arbete samt inom vården. Även yrkesgrupper inom restaurang- och storköksarbete, frisörer och byggnadsmålare är utsatta. Eksemen orsakas främst av att man kommer i kontakt med kemikalier i arbetet eller av att huden reagerar på materialet i skyddshandskar, visar en ny rapport från Afa Försäkring.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum