Svenska institutet

”Welcome to Weden” – Sveriges bidrag till London Design Biennale

Dela

I september 2016 hålls den allra första upplagan av London Design Biennale. Temat är ”Utopia by Design” efter Thomas Mores bok Utopia som i år firar 500 år. Totalt medverkar ett trettiotal länder med nationella paviljonger. Sveriges bidrag, ”Welcome to Weden”, lyfter styrkan i att arbeta tillsammans.

Foto: Japan_Untitled © Yasuhiro Suzuki
Foto: Japan_Untitled © Yasuhiro Suzuki

Welcome to Weden är en utställning där 15 formgivare och 15 tillverkare har ombetts att samarbeta på jämlika grunder och testa en ny modell som bygger på ett gemensamt ansvarstagande för både kostnader och vinst samt ett återinförande av den konstnärliga utforskningen inom produktion.

– Utställningen bygger på en idé om tätare samarbeten mellan formgivare och tillverkare i Sverige, och talar även om ett nytt tankesätt mot en mer hållbar värld. Vi behöver hitta nya sätt att producera, konsumera och förhålla oss till design, säger curatorn Jenny Nordberg.

Utopia handlar om en önskevärld där jämlikhet och jämställdhet är lika självklart som att alla medborgare ska vara inkluderade och delaktiga i samhällsbyggandet – ett starkt kollektivistiskt synsätt där More sätter vi:et i centrum.

– På samma sätt som More använde Utopia för att beskriva en påhittad stat, så vill Welcome to Weden kommentera rådande förhållanden inom dagens produktion och konsumtion. Att på detta sätt jobba tätt tillsammans utan hierarkiska föreställningar är fundamentalt för om vi i framtiden ska kunna producera mer hållbart, lokalt och demokratiskt, säger Jenny Nordberg.

Curatorn Jenny Nordberg är verksam industridesigner och starkt engagerad i frågor som syftar till att hitta hållbara och konstnärligt intressanta alternativ till massproduktion och konsumtion.

Urvalet av deltagande formgivare och tillverkare pågår för närvarande. Utställningen produceras av Form/Design Center i Malmö och den svenska paviljongen och deltagandet i biennalen är ett samarbete mellan Sveriges ambassad i London, Svenska institutet och Kulturförvaltningen, Malmö stad.

London Design Biennale är en storsatsning från såväl brittiska regeringen som London stad. Den äger rum den 7 – 27 september på Somerset House, parallellt med mode- och designveckorna i London.För ytterligare information, kontakta gärna:

Jenny Nordberg, curator:  jenny@jennynordberg.se, +46-707-12 74 42

Form/Design Center, Johanna Sjögren Duthy, projektledare: johanna@formdesigncenter.com, +46 (0)708 278509

Sveriges Ambassad i London, Ellen Wettmark, kulturråd: ellen.wettmark@gov.se, +44 (0)20 79176468

Svenska institutet, Jenny Bergström, projektledare: jenny.bergstrom@si.se, +46-73-231 85 26

Kulturförvaltningen, Malmö stad, Caroline B. Le Bongoat, projektledare Design Malmö: Caroline.LeBongoat@malmo.se, +46-709-34 14 01

Nyckelord

Bilder

Foto: Japan_Untitled © Yasuhiro Suzuki
Foto: Japan_Untitled © Yasuhiro Suzuki
Ladda ned bild

Dokument

Länkar

Om

Svenska institutet
Svenska institutet
Slottsbacken 10
111 30 Stockholm

08-4537800https://si.se/

Svenska institutet är en statlig myndighet som verkar för att öka omvärldens intresse och förtroende för Sverige. Genom strategisk kommunikation och utbyte inom kultur, utbildning, vetenskap och näringsliv främjar vi samarbete och långsiktiga relationer med andra länder. www.si.se

Följ Svenska institutet

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Svenska institutet

Svenska institutet ger över 16 miljoner i projektstöd för att stärka mänskliga rättigheter, demokrati och yttrandefrihet3.5.2018 13:57Pressmeddelande

En mediekampanj mot könsrelaterat våld, ett initiativ för att motverka desinformation mot barn och unga och ett program för att främja dokumentärfilmvisningar med fokus på mänskliga rättigheter. Det är några av de projekt som nu får stöd för sitt arbete med att stärka mänskliga rättigheter, demokrati och yttrandefrihet. Totalt beviljar Svenska institutet, genom Creative Force, 16,5 miljoner kronor till 37 projekt i Ryssland, Turkiet, Östeuropa, Afrika samt Mellanöstern och Nordafrika.

Stockholm Forum on Gender Equality to bring together top names from more than 100 countries28.3.2018 14:47Pressmeddelande

Award-winning author Chimamanda Ngozi Adichie, Executive Director of UN Women Phumzile Mlambo-Ngcuka and human rights counsellor Colin Gonsalves are some of the 500 gender equality actors who will participate in the Stockholm Forum on Gender Equality on 15–17 April. The global forum is about strengthening women’s and girls’ rights, representation and access to resources.

Stockholm Forum on Gender Equality samlar toppnamn från över 100 länder28.3.2018 13:48Pressinbjudan

Den prisbelönta författaren Chimamanda Ngozi Adichie, UN Women-chefen Phumzile Mlambo-Ngcuka och människorättsjuristen Colin Gonsalves är några av de 500 jämställdhetsaktörer som deltar i den globala jämställdhetskonferensen Stockholm Forum on Gender Equality den 15-17 april. Konferensen handlar om att stärka kvinnors och flickors rättigheter, representation och tillgång till resurser.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum