Svenska institutet

”Welcome to Weden” – Sveriges bidrag till London Design Biennale

Dela

I september 2016 hålls den allra första upplagan av London Design Biennale. Temat är ”Utopia by Design” efter Thomas Mores bok Utopia som i år firar 500 år. Totalt medverkar ett trettiotal länder med nationella paviljonger. Sveriges bidrag, ”Welcome to Weden”, lyfter styrkan i att arbeta tillsammans.

Foto: Japan_Untitled © Yasuhiro Suzuki
Foto: Japan_Untitled © Yasuhiro Suzuki

Welcome to Weden är en utställning där 15 formgivare och 15 tillverkare har ombetts att samarbeta på jämlika grunder och testa en ny modell som bygger på ett gemensamt ansvarstagande för både kostnader och vinst samt ett återinförande av den konstnärliga utforskningen inom produktion.

– Utställningen bygger på en idé om tätare samarbeten mellan formgivare och tillverkare i Sverige, och talar även om ett nytt tankesätt mot en mer hållbar värld. Vi behöver hitta nya sätt att producera, konsumera och förhålla oss till design, säger curatorn Jenny Nordberg.

Utopia handlar om en önskevärld där jämlikhet och jämställdhet är lika självklart som att alla medborgare ska vara inkluderade och delaktiga i samhällsbyggandet – ett starkt kollektivistiskt synsätt där More sätter vi:et i centrum.

– På samma sätt som More använde Utopia för att beskriva en påhittad stat, så vill Welcome to Weden kommentera rådande förhållanden inom dagens produktion och konsumtion. Att på detta sätt jobba tätt tillsammans utan hierarkiska föreställningar är fundamentalt för om vi i framtiden ska kunna producera mer hållbart, lokalt och demokratiskt, säger Jenny Nordberg.

Curatorn Jenny Nordberg är verksam industridesigner och starkt engagerad i frågor som syftar till att hitta hållbara och konstnärligt intressanta alternativ till massproduktion och konsumtion.

Urvalet av deltagande formgivare och tillverkare pågår för närvarande. Utställningen produceras av Form/Design Center i Malmö och den svenska paviljongen och deltagandet i biennalen är ett samarbete mellan Sveriges ambassad i London, Svenska institutet och Kulturförvaltningen, Malmö stad.

London Design Biennale är en storsatsning från såväl brittiska regeringen som London stad. Den äger rum den 7 – 27 september på Somerset House, parallellt med mode- och designveckorna i London.För ytterligare information, kontakta gärna:

Jenny Nordberg, curator:  jenny@jennynordberg.se, +46-707-12 74 42

Form/Design Center, Johanna Sjögren Duthy, projektledare: johanna@formdesigncenter.com, +46 (0)708 278509

Sveriges Ambassad i London, Ellen Wettmark, kulturråd: ellen.wettmark@gov.se, +44 (0)20 79176468

Svenska institutet, Jenny Bergström, projektledare: jenny.bergstrom@si.se, +46-73-231 85 26

Kulturförvaltningen, Malmö stad, Caroline B. Le Bongoat, projektledare Design Malmö: Caroline.LeBongoat@malmo.se, +46-709-34 14 01

Nyckelord

Bilder

Foto: Japan_Untitled © Yasuhiro Suzuki
Foto: Japan_Untitled © Yasuhiro Suzuki
Ladda ned bild

Dokument

Länkar

Om

Svenska institutet
Svenska institutet
Slottsbacken 10
111 30 Stockholm

08-4537800https://si.se/

Svenska institutet är en statlig myndighet som verkar för att öka omvärldens intresse och förtroende för Sverige. Genom strategisk kommunikation och utbyte inom kultur, utbildning, vetenskap och näringsliv främjar vi samarbete och långsiktiga relationer med andra länder. www.si.se

Följ Svenska institutet

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Svenska institutet

Invitation to the press: Sweden to host global gender equality conference 15–17 April14.2.2018 11:00Pressinbjudan

Leaders from all over the world will gather in Stockholm to intensify international efforts for gender equality. The Stockholm Forum on Gender Equality brings together close to 500 key representatives from civil society organisations, governments, business, and academia. The aim is to find solutions, take new initiatives, and strengthen co-operation in the international fight for gender equality.

Globalt forum om social dialog samlar aktörer från hela världen15.11.2017 12:59Pressmeddelande

Över hundra deltagare från 37 länder samlas på Runö utanför Stockholm för en 48-timmars kreativ workshop, den 20-21 november. Genom interaktivt samarbete ska deltagarna hitta lösningar på hur social dialog kan stärkas – och därmed bidra till hållbar utveckling. Detta sker på Swedish Institute Sustainability Forum, som anordnas av Svenska institutet och LO. Temat på workshopen är inspirerat av Global Deal och statsminister Stefan Löfven är huvudtalare på forumet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum