FN:s World Food Programme (WFP)

WFP utökar det humanitära stödet i Jemen för att motverka svält

Dela

SANA’A – På dagen för givarkonferensen om den humanitära situationen i Jemen, varnar nu FN:s World Food Programme att varje år av konflikt har lett till att ytterligare en miljon människor eller mer hamnat närmre gränsen till svält.

Foto: WFP/ Reem Naada
Foto: WFP/ Reem Naada

”Konflikten i Jemen har orsakat en humanitär katastrof som lett till stort lidande och hunger på nivåer utan motstycke” säger Muhannad Hadi, WFP:s regionala chef för Mellanöstern, Nordafrika, Centralasien och Östeuropa. ”Landet har lamslagits av hunger, sjukdomar och fattigdom. Idag uppmanar vi alla parter i konflikten att stoppa våldet och att givare fortsätter med deras generösa stöd för att rädda liv och motverka att fler familjer i Jemen drabbas av hunger”.

WFP utökar i år den humanitära katastrofhjälpen för att nå nästan 10 miljoner desperata människor. Detta sker samtidigt som den brutala konflikten förvärrar hungern i det som redan var en förödande hungerskatastrof i Jemen. WFP kommer också fortsätta att stödja insatser från partnerorganisationer genom att använda sig av sin logistiska kapacitet och ge stöd för nöd-telekommunikation.

Nästan 18 miljoner människor – mer än 60 procent av befolkningen i Jemen – är i behov av livsmedelsassistans. Under 2017, efter tre år av konflikt, blev ytterligare 1,6 miljoner människor drabbade av allvarlig hunger. Det gjorde att antalet människor som inte överlever utan livsmedelsassistans nu motsvarar 8,4 miljoner människor.

Samtidigt står en hel generations potential på spel då närmare tre miljoner barn och gravida samt ammande kvinnor kämpar mot felnäring.

Resultatet av WFP:s insats hänger på att få tillräckliga resurser och humanitärt tillträde, under en tid då konflikt och osäkerhet ofta stoppar livsmedelsassistans från att komma fram. Finansieringen behöver komma snabbt då tiden det tar för inköp och leverans av livsmedel till Jemen snittar på mer än fyra månader.

Under 2018 inrättar WFP nya tillvägagångsätt för att hantera extrem hunger och investera i jemenitiska barns framtid. Cirka 21 procent av alla grund- och gymnasieskolor har stängts vilket gör att 1,84 miljoner barn står utan utbildning. Under 2018 kommer WFP påbörja sitt skolmåltidsprogram vilket ska hjälpa mer än en halv miljoner barn.

WFP behöver mer än 1 miljard amerikanska dollar för att hjälpa 10 miljoner människor med livsmedel och näring under 2018. Hitintills har WFP mottagit donationer från bland annat Kanada, UN CERF, Europeiska kommissionen, Tyskland, Saudiarabien, Japan, Schweiz, Storbritannien, Förenade Arabemiraten och USA. 

För intervjuer med WFP:s landschef i Jemen, Stephen Andersson eller WFP:s regionala chef, Muhannad Hadi, vänligen kontakta Abeer Etefa +201066634352

Nyckelord

Kontakter

Abeer Etefa, WFP/Kairo, Tel. +2010 66634352 Mob. +201066634352
Reem Nada, WFP/Kairo, Tel. +20225281730 Mob. +2010 66634522
Dina El Kassaby, WFP/Kairo, Tel. +201015218882 Mob. +202252817304

Bilder

Foto: WFP/ Reem Naada
Foto: WFP/ Reem Naada
Ladda ned bild

Länkar

Om

FN:s World Food Programme (WFP)
FN:s World Food Programme (WFP)http://sv.wfp.org/

FN:s World Food Programme (WFP), är världens största humanitära organisation som bekämpar hunger världen över. WFP levererar livsmedelsassistans i nödsituationer och arbetar för att stärka samhällens näringssituation samt att bygga upp samhällens motståndskraft. Varje år assisterar WFP cirka 80 miljoner människor i omkring 80 länder.

Sverige är en av de viktigaste givarna av kärnbidrag till WFP. Det stöd som ges som kärnbidrag ger WFP flexibilitet och gör det möjligt för WFP att agera snabbt och effektivt när katastrofer inträffar. Kärnbidraget hjälper även WFP att finansiera försummade kriser och säkerställa att hjälpen når fram till de som behöver den som mest.

Följ FN:s World Food Programme (WFP)

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från FN:s World Food Programme (WFP)

BURKINA FASO I EPICENTRET AV DRAMATISK HUMANITÄR KRIS I CENTRALA SAHEL19.11.2019 11:30:00 CETPressmeddelande

EMBARGO TISDAG 19 NOVEMBER KL. 11.30 OUGADOUGOU – Förenta Nationernas World Food Programme (WFP) varnar idag om en eskalerande humanitär kris som drivs av vidsträckt våld och de långvariga effekterna av klimatförändring som drabbat Burkina Faso och grannländerna i centrala Sahel i Västafrika. WFP sade att de humanitära insatserna snabbt måste trappas upp för att skydda och rädda liv i Burkina Faso och den omgivande regionen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum