FN:s World Food Programme (WFP)

WFP:s landsdirektör i Mali deltar på Almedalsveckan

Dela

FN:s World Food Programmes (WFP) landsdirektör Silvia Caruso deltar i seminariet om hunger och konflikt i Mali som arrangeras av WFP och SIPRI. I seminariet deltar även ambassadör Jan Eliasson samt biståndsminister Peter Eriksson.

Miljöbild Almedalen. Foto: Flickr Creative Commons
Miljöbild Almedalen. Foto: Flickr Creative Commons

Sambandet mellan världens intensifierade konflikter och den ökade hungern blir allt tydligare. Sedan militärkuppen 2012 har Mali skakats av konflikt, terrorism och oroligheter.Är det möjligt att bygga hållbar fred utan att säkra tillgången till mat? Hur kan omvärlden och Sverige bidra för att förändra situationen i Mali?

Det finns idag mycket information om hur konflikter påverkar livsmedelsförsörjning. Men det finns väldigt lite data kring hur otryggad livsmedelsförsörjning kan driva konflikter och hur tryggad livsmedelsförsörjning kan bidra till fred. WFP samarbetar med Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) för att bättre förstå och bygga evidens kring om och hur livsmedelsassistans kan stödja konfliktförebyggande och fredsbyggandearbete. De två organisationerna genomför nu en studie som löper över flera år. Studien försöker identifiera WFP:s bidrag till förutsättningarna för fred, hur WFP kan förbättra de bidragen samt hur WFP kan mäta dem.  

Den första fasen av studien har kretsat kring att samla in data genom fallstudier i fält. Forskare har studerat fyra länder påverkade av konflikt eller i risk av att drabbas av konflikt: Mali, Kyrgyzstan, El Salvador och Irak. Under seminariet på Almedalsveckan kommer diskussionen utgå ifrån resultaten av studien som är gjord i Mali.

Seminariet om hunger och konflikt i Mali äger rum på Sverige i världen, tisdagen 2 juli, 14:00 – 14:45. Läs mer i det officiella programmet.

Under Almedalsveckan kommer WFP:s nordiska direktör Anne Poulsen delta i seminarier med Dag Hammarskjöld Foundation och UNDPFolke BernadotteakademinHungerprojektet och SIANI.

För intervjuförfrågningar kontakta: Jonathan Eng, kommunikatör på FN:s World Food Programme.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Miljöbild Almedalen. Foto: Flickr Creative Commons
Miljöbild Almedalen. Foto: Flickr Creative Commons
Ladda ned bild

Länkar

Om

FN:s World Food Programme (WFP)
FN:s World Food Programme (WFP)http://sv.wfp.org/

FN:s World Food Programme – räddar liv i katastrofer och förändrar liv för miljontals människor genom hållbar utveckling. WFP arbetar i mer än 80 länder runtom i världen och ger livsmedelsassistans till människor fast i konflikt och katastrofer. WFP lägger grunden för en bättre framtid.

Sverige är en av de viktigaste givarna av kärnstöd till WFP. Det stöd som ges som kärnstöd ger WFP flexibilitet och gör det möjligt för WFP att agera snabbt och effektivt när katastrofer inträffar. Kärnstöd hjälper även WFP att finansiera försummade kriser och säkerställa att hjälpen når fram till de som behöver den som mest.

Om Sverige i Världen:
Sverige i världen är Almedalens globala mötesplats som arrangeras av biståndsmyndigheten Sida i samarbete med ett 40-tal andra aktörer. Under fem dagar förvandlas Donnersgatan 6 till ett levande torg med spännande aktiviteter, seminarier och debatter som rör global utveckling. Tillsammans sätter vi agendan och diskuterar demokrati, klimathot, fred och säkerhet, jämställdhet, framtidens bistånd och mycket, mycket mer! Sverige i världen håller öppet söndag-torsdag under Almedalsveckan, 30 juni – 4 juli.

Följ FN:s World Food Programme (WFP)

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från FN:s World Food Programme (WFP)

BURKINA FASO I EPICENTRET AV DRAMATISK HUMANITÄR KRIS I CENTRALA SAHEL19.11.2019 11:30:00 CETPressmeddelande

EMBARGO TISDAG 19 NOVEMBER KL. 11.30 OUGADOUGOU – Förenta Nationernas World Food Programme (WFP) varnar idag om en eskalerande humanitär kris som drivs av vidsträckt våld och de långvariga effekterna av klimatförändring som drabbat Burkina Faso och grannländerna i centrala Sahel i Västafrika. WFP sade att de humanitära insatserna snabbt måste trappas upp för att skydda och rädda liv i Burkina Faso och den omgivande regionen.

Sverige står medvärd till konferens i Genève för att mobilisera resurser till Jemen – världens värsta humanitära katastrof25.2.2019 15:33:26 CETPressmeddelande

KÖPENHAMN– FN:s World Food Programme och andra medlemmar av det humanitära samfundet kommer delta i givarkonferensen i Genève imorgon, tisdagen den 26:e februari, för att mobilisera resurser till katastrofen i Jemen. 20 miljoner människor, vilket motsvarar 70 procent av befolkningen, har en otrygg livsmedelsförsörjning som är så pass allvarlig att de inte vet varifrån de ska få tag på nästa måltid.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum