Försäkringskassan

Workshop i Blekinge ökar kunskap om olika roller vid sjukskrivning

Dela

Den 5:e och 6:e december håller Försäkringskassan och Region Blekinge en gemensam tvådagars workshop och konferens kring sjukskrivning. Syftet är att öka förståelsen för varandras roller och kunna jobba effektivare tillsammans – något som framförallt gynnar den individen som drabbas av ohälsa och inte kan fortsätta jobba. Media välkomnas till pressträff i samband med workshopen.

Några av de viktigaste aktörerna kring en sjukskriven person är arbetsgivare, vården och Försäkringskassan – och självklart individen själv. Effektiv samverkan mellan de olika aktörerna är ofta avgörande för att den sjukskrivne ska kunna komma tillbaka till arbete få till ett hållbart arbetsliv.

– Vi har redan idag ett bra samarbete kring sjukskrivningsprocessen men vi behöver alltid jobba vidare med detta. Det är ett löpande arbete och vi vill öka förståelsen för varandras roller för att få till en ännu bättre dialog, säger Maja Bjarme, områdeschef på Försäkringskassan.

Försäkringskassan och vården har olika roller i sjukskrivningsprocessen. Vården ger medicinskt behandling till den som drabbas av ohälsa medan Försäkringskassan ska utreda rätten till ersättning (och bedöma så kallad arbetsförmåga) utifrån de kriterier som ställs upp i lagen. Försäkringskassan har även i uppgift att samordna stödet kring den sjukskrivne.

– Vi ser ett stort värde i att träffas och utbyta erfarenheter och öka kunskapen för varandras verksamheter och roller. Ju mer vi vet om varandras arbete desto bättre fungerar den dagliga verksamheten och de dagliga kontakterna kring sjukskrivningar, säger Lars Gelander, hälso- och sjukvårdschef på Region Blekinge.

På programmet för workshopen står flera olika typer av gruppdiskussioner, bland annat utifrån avidentifierade typfall hämtade från verkligheten, samt föreläsningar.

Media är välkomna till pressträff den 5 december klockan 13.00. Då finns möjlighet till intervjuer med Maja Bjarme, områdeschef Försäkringskassan, och Lars Gelander, hälso- och sjukvårdschef på Region Blekinge. Närvarar gör även lokal samverkansansvarig Belma Micin på Försäkringskassan och Carina Ström, processledare för sjukskrivnings- och rehabprocesser på Region Blekinge.

Plats: Blekinge Convention Center - Ronneby Brunn, Fridhemsvägen 6, 372 38 Ronneby.

Tid: 5 december klockan 13:00.

Media ombeds föranmäla närvaro till Eva-Marie Wulff 070-570 27 65,

eva-marie.wulff@forsakringskassan.se

Nyckelord

Länkar

Om

Följ Försäkringskassan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Försäkringskassan

Låg och stabil sjukfrånvaro i ny utgiftsprognos11.2.2020 12:00:57 CETPressmeddelande

Sjukpenningen visar en fortsatt stabil utveckling och antalet sjukdagar per försäkrad, det så kallade sjukpenningtalet, sjunker svagt. Utgifterna för sjuk- och rehabiliteringspenning ökade förra året med 1,2 procent till 33,7 miljarder kronor – en nivå som förväntas relativt oförändrad till år 2023. Totalt uppgick utgifterna för socialförsäkringen år 2019 till 218 miljarder kronor och väntas öka svagt framöver, till 219 miljarder år 2020 och till 222 miljarder kronor år 2023.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum