Universal Robots

World Earth Day - minska ekologiska fotavtrycket med miljövänligare produktion

Dela
Förra året inföll Earth Overshoot Day den 29 juli. Det är dagen då mänskligheten gjort av med naturens årsbudget av förnybara resurser, dagen då vårt ekologiska fotavtryck överskred planetens biokapacitet. När den kommer inträffa i år vet vi inte, men under många år har det varit en negativ utveckling och dagen har inträffat tidigare och tidigare. Imorgon, den 22 april, är det däremot World Earth Day – en chans för oss alla att reagera, agera och fundera över hur vi kan vända trenden och faktiskt förbättra vår miljö både individuellt och på samhällsnivå.
Foto: Niclas Jessen
Foto: Niclas Jessen

Få människor kopplar ihop robotar och hållbarhet, men Universal Robots kollaborativa robotar, cobotar, gör verklig skillnad för miljön genom att bidra till mer miljövänlig produktion.

Minska avfallet i tillverkningen

Tillverkningsindustrin är en av många branscher som kräver mycket råvaror och genererar avfall. Ett av de mest effektiva sätten att minska avfallet är att förbättra kvaliteten på tillverkningsprocessen genom att använda robotteknik. Cobotarna minskar avfallet genom att det blir färre fel i produktionen och produktionen går att planera så man slipper svinn. Till skillnad från människor kan robotar nämligen upprepa processer på samma sätt om och om igen, vilket förbättrar produktionskvaliteten. Cobotar hjälper företag av alla storlekar över hela världen att minska avfallet. Även om påverkan på avfallet vid varje verkstad eller fabrik kan tyckas obetydlig i sammanhanget av världens utmaningar, kan den totala effekten av exakt robotteknologi över hela världen bli avsevärd.

Ökad motståndskraft i industrin

Europeiska kommissionens vision för industrin i framtiden (Industry 5.0), är en industri som är hållbar, människocentrerad och motståndskraftig. Under de senaste decennierna har fokus legat på massproduktion till låga priser. Vi har sett utvecklingen av komplexa globala produktionskedjor, men tankesätten förändras nu. Pandemin har belyst sårbarheten i långa leveranskedjor och tvingat många företag att titta mer på sina produktionsprocesser. Att ta hem produktionen började redan före pandemin som ett resultat av stigande arbetskostnader i andra länder och stigande transportkostnader, men leveransosäkerhet och förseningar under pandemin har skyndat på processen. Robotteknik ger företag en möjlighet att flytta hem produktionen, vilket gör inhemska industrier mer motståndskraftiga och minskar den betydande klimatpåverkan från globala transporter.

Sparar utrymme och ökar möjligheterna

Medan traditionella industrirobotar designades som stora, fasta installationer med fokus på en enda uppgift, kräver cobotar mindre golvyta, vilket gör det lättare för företag att öka sin produktion utan större förändringar i produktionsområdet. Cobotarna är dessutom lätta att förflytta och programmera om för nya uppgifter. Mångsidigheten hos en och samma cobot kan vara avgörande för ett företag då det öppnar upp nya möjligheter för en skräddarsydd produktion med hög mix och låg volym. Kanske kommer vi att se en förändring i individuella preferenser från massproducerade varor till mer individualiserade och personliga produkter. På detta sätt kan vi se hur roboten kan användas för att producera varor på ett mer hantverksmässigt och mindre slösaktigt sätt.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Foto: Niclas Jessen
Foto: Niclas Jessen
Ladda ned bild
Ladda ned bild

Om

Om Universal Robots

  • Universal Robots är en ledande leverantör av kollaborativa robotar (cobotar) som används inom ett brett spektrum av branscher och inom utbildning. Universal Robots grundades 2005 och har sitt huvudkontor i Odense, Danmark, och syftar till att skapa en värld där människor arbetar med robotar, inte som robotar. Dess mission är enkel: Automatisering för alla. Överallt.

  • Sedan introduktionen av världens första kommersiellt gångbara cobot 2008 har Universal Robots utvecklat en produktportfölj som återspeglar en rad räckvidder och nyttolaster och har sålt över 50 000 cobotar över hela världen. Ett omfattande ekosystem har vuxit fram kring företagets cobotteknik som skapar innovation, valfrihet för kunderna och ett brett utbud av komponenter, kit och lösningar som passar alla applikationer.

  • Företaget, som är en del av Teradyne Inc., har sitt huvudkontor i Odense, Danmark, och har dotterbolag och regionkontor i USA, Tyskland, Frankrike, Spanien, Italien, Tjeckien, Rumänien, Turkiet, Kina, Indien, Japan, Sydkorea, Singapore och Mexiko.

  • UR Academy (onlineutbildning) har mer 130 000 användare från över 130 länder. Utbildningarna finns tillgängliga på 16 språk. Dessutom finns det 100 st auktoriserade training centers, där fysisk utbildning bedrivs.

  • Mer information finns på universal-robots.com/se

  • Bloggen med insikter, kunskap och tips kring automation finns på https://blog.universal-robots.com/se

Följ Universal Robots

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Universal Robots

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum