Specsavers Sweden AB

World Sight Day: Ögonsjukdom kostar årligen nära 9 miljarder

Dela

Idag är det World Sight Day som uppmärksammar det faktum att ögonsjukdomar och ögonskador orsakar både stort mänskligt lidande och stora samhällsekonomiska kostnader – nära en kvarts miljon svenskar väntas till exempel ha en synnedsättning år 2030. –Synnedsättningar och blindhet kostar varje år minst 8,7 miljarder i minskad BNP och 11 miljarder mätt i offentliga finanser, säger Irene Hernberg, PR-chef Sverige på Specsavers som tillsammans med Synskadades riksförbund, SRF, presenterat siffrorna i rapporten Ögonhälsan i Sverige.

World Sight Day är en årligt återkommande dag med syftet att uppmärksamma ögonhälsa - för att minska blindhet bland människor runt om i världen. World Sight Day organiseras bland andra av Världshälsoorganisationen, The International Agency for the Prevention of Blindness samt en rad experter och andra aktörer inom optik och ögonhälsa.

Totalt sett har över 2,2 miljoner svenskar fått någon ögondiagnos konstaterad enbart inom specialistvården, varav ca 1 miljon har antingen grå eller grön starr, åldersförändringar i gula fläcken, diabetesretinopati eller en kombination av ovanstående. Nära en kvarts miljon svenskar väntas ha en synnedsättning år 2030.

–Detta kostar inte bara i lidande för de som drabbas, utan även samhället har stora kostnader. Synnedsättningar och blindhet kostar varje år minst 8,7 miljarder i minskad BNP och 11 miljarder mätt i offentliga finanser, säger Irene Hernberg, Specsavers PR-Chef för Sverige.

Siffrorna härrör ur rapporten Ögonhälsan i Sverige som presenterades av Synskadades riksförbund, SRF och Specsavers förra året.

Den största effekten på BNP kommer av ett lägre arbetsmarknadsdeltagande. De offentliga finanserna utgörs till lika del av reducerat arbetsmarknadsdeltagande och utgifter för vård och behandling, inklusive läkemedel. Det sistnämnda påverkar BNP genom så kallad skattevridning.

Ögonsjukvården har stor brist på resurser och väntetiderna för vård är bland de längsta

inom svensk sjukvård.

Prognosen för allt fler synskadade till och med 2030 innebär att dessa kostnader kommer öka, om man inte tar initiativ för att minska synnedsättningarna och de negativa effekterna av dessa.

–      Med bra forskning, god vård, förebyggande insatser och ett effektivt stöd från samhället kan mycket av både lidande och kostnader undvikas. Insatserna som behövs handlar lika mycket om att hindra eller bota sjukdomar som att skapa bästa möjliga förutsättningar och villkor för de som ändå drabbas av synnedsättningar.

För mer information, kontakta:

Irene Hernberg PR-Chef Sverige

Mobil: +358 40 6625866

irene.hernberg@specsavers.com

Bilder

Om

Specsavers Sweden AB
Specsavers Sweden AB
Box 205
401 23 Göteborg

http://www.specsavers.se

Välkommen till Specsavers

Specsavers är en av Sveriges största optikkedjor. Genom att erbjuda bra 
priser, god service och hög professionell kunskap ger Specsavers sina 
kunder värde för pengarna. Specsavers är ett familjeägt företag som 
grundades 1984 på Guernsey. Företaget har över 1 600 optikbutiker med cirka 
30 000 medarbetare i Storbritannien, Irland, Nederländerna, Sverige, Norge, 
Danmark, Finland, Spanien, New Zealand och Australien. Specsavers erbjuder 
produkter av hög kvalitet till fördelaktiga priser. Specsavers etablerade 
sig i Sverige 2004 och har idag drygt 115 butiker. 

Följ Specsavers Sweden AB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Specsavers Sweden AB

Specsavers på Götgatan nyöppnar: Stort tryck att kolla ögonen hos Söderborna23.2.2021 08:30:00 CETPressmeddelande

Söderborna blev pandemimedvetna om vikten av att ta hand om sin syn, vilket ställer nya krav på optikerna: – Många som jobbar hemma behöver nu undersöka synen. Med strikta hygienrutiner och kedjans nya inredningskoncept kan vi garantera en säker och professionell miljö för kunderna, säger Seta Norin, optiker och delägare i Specsavers Götgatan på Söder i Stockholm.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum