WSP

WSP skapar utemiljö för nytt akutsjukhus i Västerås

Dela

Ett nytt akutsjukhus ska byggas i Västerås som ett steg i att utveckla framtidens sjukvård i Region Västmanland. I dagarna blev det klart att LINK arkitektur, i samarbete med Carlstedt Arkitekter och WSP, har valts ut för arkitektuppdraget av det 85 000 kvm stora akutsjukhuset och dess utemiljö. WSP har helhetsansvaret för landskapsarkitektur i uppdraget.

– Vi är oerhört glada och stolta över att få vara med och utveckla framtidens vårdmiljöer i Västerås. Vi ser fram emot att bidra till en positiv samhällsutveckling inom vårdsektorn tillsammans med Region Västmanland, säger Maria Hernberg, avdelningschef Landskapsarkitektur på WSP.

WSP vill att utemiljön ska bidra till ett rogivande lugn och fungera som en grön lunga, ett andrum för patienter, besökande och personal på sjukhuset. I uppdraget innefattas även utmaningen att samordna behovet av en lugn, grön utemiljö med kraven på att ambulanser, taxi och transporter ska komma fram på ett smidigt sätt.

– Vi vet ungefär hur vården kommer att se ut tio år fram i tiden, men inte mycket längre än så. Därför måste vi rita med flexibilitet, generalitet och elasticitet som ledord, så att vi får vårdbyggnader och miljöer som står sig betydligt mycket längre än så. Det här sjukhuset är till för oss, våra barn, våra barnbarn och våra barnbarnsbarn, säger Anna Espling Rolf, ansvarig för vårdarkitektur på LINK arkitektur, och uppdragsansvarig för det nya akutsjukhuset.

WSP har genom flera tidigare nära samarbeten med LINK gedigen erfarenhet och höga ambitioner i sina vårdprojekt med en stor andel gröna gårdar såväl som parker på bjälklag och tak. Däribland den omfattande ombyggnaden av SÖS som nu pågår men även Skandionkliniken i Uppsala och Danderyds sjukhus.

Uppförandet av akutsjukhuset beräknas ta cirka åtta år från byggstart.

För mer information, vänligen kontakta:

Maria Hernberg, Landskapsarkitekt LAR/MSA, WSP
010-722 84 25
Maria.hernberg@wsp.com 

Victoria Hörnedal, Programchef, Region Västmanland
021-17 56 24, 
victoria.hornedal@regionvastmanland.se

Läs mer om sjukhuset härhttps://regionvastmanland.se/akutsjukhusetvasteras

Kontakter

Bilder

Om

WSP
WSP
Arenavägen 7
12188 Johanneshov

010-7225000http://www.wsp.com

WSP är en av världens ledande rådgivare och konsultbolag inom samhällsutveckling. Vi utvecklar allt ifrån städer och transportsystem till vattenförsörjning och höga hus. Med närmare 50 000 medarbetare i över 40 länder samlar vi experter inom analys och teknik, för att framtidssäkra världen. I Sverige har vi omkring 4 300 medarbetare.

Följ WSP

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från WSP

Lundastudenter vinner ”blöt” casetävling – så ska riskmedvetandet hos allmänheten öka9.12.2019 07:14:00 CETPressmeddelande

Hur framtidssäkrar vi Sveriges tätorter för kraftigare skyfall? Det var frågeställningen i WSPs årliga nationella casetävling för studenter, 100H. Det vinnande bidraget kom från två civilingenjörsstudenter från LTH som satt fingret på en viktig samhällsutmaning, nämligen allmänhetens kunskap och riskmedvetenhet kring vatten i en föränderlig värld.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum