Spanska Turistbyrån

Xacobeo 2021: Inspiration till att vandra Camino de Santiago.

Dela

Under 2021 äger ett nytt firande av det heliga året Año Santo Xacobeo rum, en efterlängtad tid för pilgrimer och vandrare världen över. Det kommer att finnas många kulturella evenemang längs vägarna på Camino de Santiago. Vi nämner här några intressanta platser och städer som du kan hitta på din väg.

Año Santo Xacobeo, som det heter på galiciska, firas under de år då Sankt Jakobdagen (25 juli) infaller på en söndag. 

Den 31 december 2020 sker öppningen av den heliga porten till katedralen i Santiago de Compostela. Porten förblir sedan öppen under hela året. Denna händelse markerar början på Xacobeo och brukar dra till sig stor uppmärksamhet. 

Du kan följa eventet på youtube:

https://www.youtube.com/watch?v=CMPkNRdbrAs&list=UUz46p3cffUXUSGUtcnw_Ouw&index=1 

Under året hålls en mängd kulturella evenemang längs Camino de Santiago, däribland: utställningar, konserter, gastronomiska evenemang, kongresser och utbildningsaktiviteter.

Se agenda del Xacobeo 2021 för att få en överblick över alla evenemang.

Det finns många olika rutter att vandra. Det här är ett annorlunda och unikt sätt att lära känna norra Spanien på. Några av rutterna är: den Franska vägen, Ursprungsvägen, den Engelska vägen eller den Norra vägen. Här listar vi fem platser du absolut inte får missa:

1. Pamplonas gator

Pamplonas gator med dess vindlande smala gränder är bland de livligaste i Spanien, fulla av aptitretande restauranger och barer där du kan njuta av det lokala kökets utbud. 

2. Katedralen i León

Ett av de obligatoriska stoppen under vandringen är domkyrkan i staden León. Katedralens medeltida glasmålningar är bland de mest framstående i världen. Gå in och slå dig ner på en bänk och låt det månghundraåriga ljusspelet skimra i ögonen. 

3. Palatset i Astorga

I den lilla staden Astorga finns ett av de få arkitektoniska verk som Antoni Gaudí skapade utanför Katalonien: det beundransvärda episkopala palatset. Slottet är i nygotisk stil och stod färdigt år 1915.

4. Ringmuren i Lugo

I Lugo kan man beskåda den 2,2 kilometer långa ringmuren som omger den historiska stadskärnan. Det anses vara den bäst bevarade romerska muren i världen och förklarades som världsarv av UNESCO år 2000.

5. Katedralen i Santiago de Compostela

Det är en härlig belöning att äntligen komma fram till Santiago de Compostela och dess berömda katedral, efter att ha vandrat många mil. Från torget O Obradoiro ser man kyrkans imponerande barockfasad och den fantastiska porten Pórtico de la Gloria. Porten härstammar från 1100-talet och har ett unikt skulpturkomplex. 

Att vandra El Camino de Santiago är en upplevelse som inte lämnar någon oberörd. El Camino finns alltid där väntandes på både vandrare och pilgrimer, redo att omfamna dem med den spektakulära spanska naturen. 

Buen Camino!

Läs bestämmelser för att resa tryggt på travelsafe.spain.info.

Bilder

Om

Spanska Turistbyrån
Spanska Turistbyrån
BOX 7634
103 94 Stockholm

https://www.spain.info/en/

Turespaña – Spaniens Institut för Turism är ett organ som fått i uppdrag av den spanska staten att marknadsföra Spanien som en turistdestination. Turespaña bedriver sin verksamhet genom ett nätverk av 33 strategiskt placerade turistbyråer runt om i världen som interagerar lokalt med resebranschens olika aktörer, opinionsbildare och resenärer.     

Spanska Turistbyrån i Stockholm, som är Turespañas kontor i Sverige, har till uppgift att bistå den  spanska turismsektorn genom marknadsföring av Spanien med hjälp av olika arrangemang som riktas till så väl verksamma inom resesektorn (presentationer, workshops, vidareutbildningar för agenter, deltagande i mässor mm) som till allmänheten (reklamkampanjer, aktiviteter i sociala medier och event), och genom analys och marknadsrapporter. För att stärka och positionera Spanien som resmål arbetar Spanska Turistbyrån även aktivt inom kommunikation och PR.

Följ Spanska Turistbyrån

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Spanska Turistbyrån

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum