Europaparlamentet

Yalla Trappan i Malmö tar emot EU-pris

Dela

Yalla Trappan tar emot Europeiska medborgarpriset, Europaparlamentets pris till enastående européer, vid en ceremoni i Malmö den 11 oktober kl. 10. Priset delas ut av Europaparlamentariker Heléne Fritzon (S).

Foto: Gugge Zelander
Foto: Gugge Zelander

Vid prisutdelningen deltar också kommunalråd Sedan Arif och ordförande för Yalla Trappan, Christina Merker-Siesjö. 

Yalla Trappan är ett arbetsintegrerande socialt företag och kvinnokooperativ som startade i Rosengård i Malmö 2010. Målsättningen är att skapa arbetstillfällen för utlandsfödda kvinnor med begränsad arbetslivserfarenhet och därmed bidra till ökad självkänsla och självständighet.

— Vi känner oss otroligt hedrade att vi har vunnit detta fina pris. Vår glädje och stolthet över priset ger oss kraft att kämpa vidare för det vi tror på, säger Christina Merker-Siesjö, ordförande för Yalla Trappan.

— På Yalla Trappan skapar vi en yrkesidentitet och yrkesstolthet, där den tidigare saknats. Nu blir normen att mamma går till ett arbete där hon tillsammans med andra kvinnor bestämmer, beslutar och äger. Hon blir ett föredöme för sina barn och för andra i trappuppgången. Så bygger vi både social hållbarhet och demokrati. Det är alltid i samarbete med andra vi nått dit vi är idag, fortsätter hon.

— Kvinnor som arbetar skapar inte bara sin egen framtid. Deras arbete är också en förutsättning för att barn ska få en bra uppväxt och det här gynnar även samhället i stort, säger Europaparlamentariker Heléne Fritzon (S).

I samband med prisutdelningen bjuder Yalla Trappan på musik av Offstage Kammarmusikförening och smakprov från Yalla Trappans buffé-meny. Media välkomnas till prisutdelningen som äger rum på Gånglåtsvägen 3C i Malmö (ingång Munkhättegatan). Senare på kvällen firar Yalla Trappan sitt tioårsjubileum.

Yalla Trappan nominerades av Europaparlamentarikerna Heléne Fritzon, Johan Danielsson, Jytte Guteland och Erik Bergkvist (S).

Bakgrund

Europeiska medborgarpriset har delats ut sedan 2008 till medborgare eller organisationer som har bidragit till att främja ömsesidig förståelse och närmare integration mellan EU-invånare, underlättat för samarbete över gränser och mellan länder inom EU eller gett uttryck för värderingarna i EU:s stadga om de grundläggande rättigheterna. Yalla Trappan vann Europeiska medborgarpriset 2020 men har, med anledning av pandemin, inte kunnat ta emot priset förrän nu. 

Kontakter

Bilder

Foto: Gugge Zelander
Foto: Gugge Zelander
Ladda ned bild

Om

Europaparlamentet
Europaparlamentet
Regeringsgatan 65
111 56 Stockholm

08-562 444 55https://www.europarl.europa.eu/portal/sv

Europaparlamentet är EU:s enda direktvalda institution och stiftar EU-lagar tillsammans med ministerrådet. Europaparlamentets presstjänst levererar fullständig och opartisk information till media och svarar på pressfrågor om Europaparlamentets dagliga verksamhet samt hjälper Europaparlamentariker i deras kommunikationsverksamhet.

Följ Europaparlamentet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Europaparlamentet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum