Europaparlamentet

Yalla Trappan vinner EU-pris

Dela

Yalla Trappan i Malmö vinner Europeiska medborgarpriset 2020, Europaparlamentets pris till enastående européer.

Yalla Trappan är ett arbetsintegrerande socialt företag och kvinnokooperativ som startade i Rosengård i Malmö 2010.

— Det är med stolthet och glädje men också som en bekräftelse på vårt arbete som vi tar emot detta hedervärda pris. Yalla Trappan är ett arbetsintegrerande socialt företag med ett 20 olika nationaliteter och har idag 45 anställda. Dessa olika  nationaliteter knyter samman Sverige med resten av världen, där större delen av kvinnorna inte har tillgång till arbetslivet, god hälsa och bra utbildning. Hos oss har kvinnorna gått från ekonomiskt beroende av sin man eller av det offentliga till en avtalsenligt egen lön, säger Christina Merker-Siesjö, ordförande för Yalla Trappan.

— Vi hoppas att detta pris kan få vingar så att det kan flyga till alla länder som har tagit emot flyktingar och visa att det finns en väg för även de som står längst från arbetsmarknaden, fortsätter hon.

En prisceremoni med utdelning av en hedersmedalj kommer att hållas senare i år. Vinnarna från övriga medlemsländer kommer också att bjudas in till ett gemensamt evenemang i Bryssel.

Yalla Trappan nominerades av Europaparlamentarikerna Hélene Fritzon, Johan Danielsson, Jytte Guteland och Erik Bergkvist (S).

Bakgrund

Det Europeiska medborgarpriset har delats ut sedan 2008 till medborgare eller organisationer som har bidragit till att främja ömsesidig förståelse och närmare integration mellan EU-invånare, underlättat för samarbete över gränser och mellan länder inom EU eller gett uttryck för värderingarna i EU:s stadga om de grundläggande rättigheterna.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Europaparlamentet
Europaparlamentet
Regeringsgatan 65
111 56 Stockholm

08-562 444 55https://www.europarl.europa.eu/portal/sv

Europaparlamentet är EU:s enda direktvalda institution och stiftar EU-lagar tillsammans med ministerrådet. Europaparlamentets presstjänst levererar fullständig och opartisk information till media och svarar på pressfrågor om Europaparlamentets dagliga verksamhet samt hjälper Europaparlamentariker i deras kommunikationsverksamhet.

Följ Europaparlamentet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Europaparlamentet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum