Norrköpings kommun

Yrkesutbildningar leder till jobb efter studenten

Dela

Många elever som avslutar en yrkesutbildning på Norrköpings kommunala gymnasieskolor går direkt ut i arbetslivet. Efterfrågan på yrkesutbildade är fortsatt hög och i många yrken är tillgången på duktiga yrkeskunniga personer lägre än efterfrågan. Omkring 76 procent av de elever som går ut ett yrkesprogram i Norrköping i år får jobb direkt efter sin yrkesutbildning.

– Det är väldigt roligt att se att yrkesutbildningarna på Norrköpings kommunala gymnasieskolor ger en så bred och professionell grund att våra elever kan gå direkt ut till arbetslivet. Efterfrågan på yrkesutbildade inom branscher som till exempel vård och omsorg, industri, bygg, besöksnäring, fordon och transport är hög och våra elever är eftertraktade på arbetsmarknaden, säger Claes Göransson, verksamhetschef gymnasieskolan.

Flera yrkesprogram i Norrköpings kommunala gymnasieskolor visar också på bättre studieresultat och måluppfyllelsen har ökat. Den skola som utmärker sig mest är Bråvallagymnasiet.

– Generellt kan man säga att 9 av 10 av våra elever når examen och nästan 8 av 10 elever går direkt ut i jobb efter studenten. På vissa inriktningar är siffrorna ännu högre. På Bygg- och anläggningsprogrammets inriktning Mark- och anläggning har alla elever nått examen och alla elever går ut i jobb. Det här är resultatet av engagerade lärare som brinner för att ge våra studiemotiverade elever en kvalitativ utbildning, och som hittat kreativa lösningar för att bibehålla det också under pandemin, säger Susanna Ölander Borg, rektor Bråvallagymnasiet.

En annan framgångsfaktor är samverkan med företag. På Bråvallagymnasiets yrkesutbildningar samarbetar man med både stora företag som ligger i framkant när det gäller teknikutveckling och små företag nischade inom sina specialistområden.

– Våra elever får tillgång till den senaste tekniken och är väl rustade när de kommer ut på arbetsplatserna, säger Susanna Ölander Borg.

Kontakt:

Claes Göransson
Titel: verksamhetschef gymnasiet
Telefon: 073-020 23 58

Susanna Ölander Borg
Titel: rektor Bråvallagymnasiet
Telefon: 011-15 67 17

_________________________________________

Avsändare: Helena Jalkner, presskommunikatör
Telefon: 072-597 09 00

Bilder

Om

Norrköpings kommun
Norrköpings kommun
Rådhuset
604 81 Norrköping

http://norrkoping.se

Norrköpings kommun har omkring 143 500 invånare, varav cirka 68 000 är förvärvsarbetande. I kommunen finns drygt 9 000 företag i starka branscher som pappersindustri, transport och logistik, energi, visualisering och medieteknik samt besöksnäring. Med drygt 11 000 anställda är Norrköpings kommun den största arbetsgivaren i Norrköping. Under mandatperioden 2018-2022 styrs Norrköpings kommun av en kvartett, som består av S, L, C och KD. 

Följ Norrköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Norrköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum