Mediemyndigheten (Statens medieråd ARKIV)

Yttrandefrihet, terrorismbekämpning och programmering på Bokmässan

Dela
Kan serieteckningar vara ett vapen i kampen mot terrorismen? Hur klarar skolan uppdraget att undervisa om det fria ordet när de flesta unga har ett eget mediehus i fickan? Och måste alla lära sig programmering nu? Det är några av ämnena på Bokmässan i Göteborg där Statens medieråd medverkar.

Från Statens medieråd finns Ewa Thorslund, direktör, och Helena Dal, ansvarig för information och vägledning, på plats i Göteborg.

Kontakt: Helena Dal, 076-505 14 65.

Här är de seminarier och monterevenemang som Statens medieråd deltar i på Bokmässan.

Små barns medievärld, folkbiblioteken och BVC

Torsdag 22 september 11.00–11.30

Allt yngre barn har tillgång till allt mer digitalt material via mobiler och paddor. De små barnen påverkas också i hög grad av hur föräldrar och syskon använder sina skärmar. Därför finns nu ett material om medie- och informationskunnighet på Barnavårdscentraler över hela landet, att användas i samtal med föräldrar om medieanvändning. Men hur kan detta kopplas till folkbibliotekens samarbete med BVC?

Medverkande: Helena Dal, verksamhetschef för information och vägledning, Statens medieråd, och Jenny Nilsson, Svensk biblioteksförening. Platsen är Svensk biblioteksförenings monter C02:32.

Här hittar du mer information (pdf) 

 

Skolbibliotek – hur ser det ut? 

Torsdagen den 22 september 13.30–13.50

Frågan om skolbibliotek berör många och uppfattas ofta som komplex och svår att överblicka. Åtta myndigheter, bland dem Statens medieråd, har därför bildat en myndighetsöverskridande skolbiblioteksgrupp. Här sammanfattas gruppens gemensamma läges- och problemskrivning.

Medverkande: Helena Dal, verksamhetschef för information och vägledning, Statens medieråd, Kjell Ahlgren, inspektör, Skolinspektionen, Anette Holmqvist, undervisningsråd, Skolverket, Helena Nordqvist, Användarservice, Myndigheten för tillgängliga medier, Elin Lucassi, ansvarig för KB-s arbete med skol-biblioteksfrågor. Platsen är Kungliga bibliotekets monter E04:39.

Här hittar du mer information 

 

Serier som bekämpar terrorism

Torsdag 22 september 14.00–14.45

Serietecknaren och föreläsaren Suleiman Bakhit från Jordanien berättar om hur hans seriehjältar påverkar unga att ta ställning mot terrorism. På scenen diskuteras bilders makt och hur de också kan användas för att motverka sexism, rasism och andra former av näthat.

Medverkande: Suleiman Bakhit, serietecknare och föreläsare, Ewa Thorslund, direktör Statens medieråd, Rolf Classon, förläggare. Moderator är Anna Lindman, journalist och redaktör för boken Opium för folket.

Här hittar du mer information   

Allvarligt talat – om yttrandefrihet och skola

Torsdag 22 september 16.00–16.45

Att ge skolelever kunskaper om det fria ordet och dess gränser är att stärka både deras förmåga att påverka samhället och demokratin. Men hur förvaltar skolan uppdraget att undervisa om yttrandefrihet, tryckfrihet och offentlighetsprincipen i en värld där alla kan vara publicister?

Medverkande: Ola Sigvardsson, pressombudsman, Lena Andersson, journalist och författare, Anna Ekström, generaldirektör Skolverket, Elza Dunkels, forskare, och Ewa Thorslund, direktör Statens medieråd. Cecilia Garme, journalist, modererar.

Här hittar du mer information 

Ge dina barn ett nytt språk!

Fredagen den 23 september 11.00–11.45

När ”allt” är digitaliserat – hur viktigt är det med grundläggande kunskaper i programmering? Ska skolan lära ut, och i så fall, vilka lärare har kompetensen? Och hur får vi med oss föräldrarna?

Medverkande: Måns Jonasson, webbansvarig på Internetstiftelsen, Karin Nygårds, lärare och digital inspiratör, och Johan Wendt, entreprenör och föreläsare. Moderator är Ewa Thorslund, direktör, Statens Medieråd.

Här hittar du mer information 

Yttrandefriheten har ingen åldersgräns

Fredagen den 23 september 13.00–13.45

De flesta unga har idag ett eget mediehus i fickan, via sociala medier och sina smarta telefoner. Tröskeln för att uttrycka sina åsikter och engagera sig politiskt har sänkts. Hur förändrar det skola och samhälle?

Medverkande: Brit Stakston, mediestrateg, Olle Wästberg, ansvarig för demokratiutredningen, Helena Dal, Statens medieråd och Dilsa Demirbag-Sten, författare. Peter Becker, stiftelsen Datorn i Utbildningen, modererar.

Här hittar du mer information 

Nyckelord

Kontakter

Helena Dal, 076-505 14 65

Länkar

Om

Mediemyndigheten (Statens medieråd ARKIV)
Mediemyndigheten (Statens medieråd ARKIV)
Box 27204
102 53 Stockholm

08-665 14 60http://statensmedierad.se

Statens medieråd är en myndighet som har i uppdrag att stärka barn och unga som medvetna medieanvändare och skydda dem från skadlig mediepåverkan. Myndigheten följer medieutvecklingen och forskning kring barn och unga, sprider information, ger vägledning om barns och ungas mediesituation samt ansvarar för att fastställa åldersgränser för biograffilm som ska visas för barn under 15 år.

Följ Mediemyndigheten (Statens medieråd ARKIV)

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Mediemyndigheten (Statens medieråd ARKIV)

Föräldrar & medier 2023: Fler föräldrar anser att myndigheter har ansvar att skydda barn13.12.2023 09:10:00 CET | Pressmeddelande

Andelen föräldrar som tycker att myndigheter bär mycket stort informationsansvar för att skydda barn som medieanvändare har ökat kraftigt på tio år. Samtidigt uppger föräldrar i högre utsträckning att de ”ofta” samtalar med sina barn om medier än vad barnen själva svarar. Det framkommer i ”Föräldrar & medier 2023”, där föräldrar bidrar med uppfattningar om medier och sina barns medieanvändning.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye