Socialdemokraterna

S vill stoppa privatiseringar och vinstintresse i vården

Dela

Socialdemokraterna går till val på att skapa ordning och reda i vården genom att stoppa privatiseringar och gräddfiler där en del kan köpa sig före i vården. Socialdemokraterna vill se ett starkare samhälle och ett tryggare Sverige. Marknadslösningarna och privatiseringarna leder till ökade kostnader och försämrade arbetsvillkor för personalen. Dagens förslag handlar om att stoppa privatiseringar och marknadslösningar i vården.

- Det ska vara ordning och reda i vården. Därför vill Socialdemokraterna sätta stopp för privatiseringar och gräddfiler. Det här valet handlar om Sveriges välfärd, säger Magdalena Andersson (S)

- Vården behöver stora investeringar, inte stora privatiseringar. Vi tänker stoppa Moderaternas planer på att privatisera och sälja ut våra gemensamma sjukhus. Nu får det vara nog med privatiseringshets, säger Annika Strandhäll (S)

- Behoven ska styra i vården, ingen ska kunna köpa sig före i kön och medborgarna har rätt att veta hur deras skattepengar används. Därför vill Socialdemokraterna införa ett förbud mot att köpa sig före i kön, införa offentlighetsprincipen i vården och ge allmänheten insyn i hur privata vårdgivare hanterar sina vårdköer, säger Ardalan Shekarabi (S)

Socialdemokraterna vill:

Stoppa privatiseringar i vården

 • Stoppa privatiseringar av akutsjukhus
  En trygg vård skapas genom samverkan och långsiktigt arbete - inte genom stora privatiseringar. Till exempel driver Moderaterna i Stockholms län på för att privatisera minst ett sjukhus. Sjukvården riskerar att urholkas av utförsäljningar, vilket tar tid, energi och pengar som istället hade kunnat gå till en bättre vård och villkor för personalen. Därför vill Socialdemokraterna införa en lag som stoppar nya privatiseringar av alla landets akutsjukhus och universitetssjukhus.  Det finns idag cirka 60 akutsjukhus och universitetssjukhus i Sverige

 • Stoppa vinstjakten
  Vårdens resurser ska gå till att säkerställa en bra vård till alla efter behov. För att det ska bli verklighet vill Socialdemokraterna ändra lagstiftning, se över ersättningssystem och andra viktiga styrsystem för att säkerställa att det är behoven som styr vården, inte marknadsintresset.

 • Stopp för tvångsprivatiseringar
  Socialdemokraterna ser hur privatiseringarna i vården skapar problem och vill därför ta bort lagstiftningen (den så kallade ”tvångs-LOV”) som tvingar landstingen att alltid ge privata vårdcentraler rätt att starta oavsett behov.

Stoppa gräddfiler i vården

 • Förbud mot att köpa sig före i vårdkön
  Socialdemokraterna vill införa ett förbud mot att köpa sig före i kön i offentligt finansierad vård och samtidigt garantera insyn i hur privata vårdgivare hanterar försäkringspatienter i vårdköer.

Skapa ordning och reda i vården

 • Insyn för medborgarna i vårdbolagen
  Svenska folket betalar sjukvården via skatt och har rätt att veta vad deras skattepengar används till – även i privat driven sjukvård. För oss går offentlighetsprincipen före företagens informationssekretess. Socialdemokraterna vill därför införa offentlighetsprincipen inom hela vården. 

 • Ordning och reda i den digitala vården
  Digitaliseringen möjliggör bättre tillgänglighet för den som behöver vård och minskad administration för personalen. Patienternas behov och säkerhet måste alltid gå först även på nätet. Därför vill Socialdemokraterna styra upp regelverken för den digitala vården.

Kontakt:

Isabel Lundin, hos Magdalena Andersson, 076 296 46 38

Jakob Andersson, hos Annika Strandhäll, 072 450 41 85

Matilda Glas, hos Ardalan Shekarabi, 070 367 03 64

Om

Socialdemokraterna
Socialdemokraterna
Sveavägen 68
105 60 Stockholm

08-700 26 83http://www.socialdemokraterna.se

Vi vill se ett starkare samhälle med mer resurser till skolan och sjukvården, högre pensioner och en kompromisslös kamp mot brotten och dess orsaker. Så bygger vi ett tryggare Sverige.

Följ Socialdemokraterna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Socialdemokraterna

Skolan viktigt vaccin mot kriminalitet4.2.2020 14:52:25 CETPressmeddelande

Svenska folket ser kopplingen mellan misslyckanden i skolan och risk för kriminalitet. En ökad utslagning och segregation skapar otrygghet. Om barn och unga inte lyckas i skolan ökar riskerna att hamna snett. Lika hårda som vi ska vara mot brotten ska vi vara mot brottens orsaker. Då räcker det inte att göra som det högerkonservativa blocket med Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna, som gärna ställer upp på regeringens förslag om skärpta straff men som samtidigt rycker undan långsiktiga satsningar på utsatta områden. Socialdemokraterna driver en politik som lägger hela pusslet för ett starkt och tryggt samhälle.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum