Resia AB

Hit drömmer svenskarna om att resa i sommar – och hit reser de

Dela

I en SIFO-undersökning som gjordes på uppdrag av Resia inför sommaren 2018 ställdes frågan vart man drömmer om att resa i sommar. Svenskarna är eniga. Sverige, Grekland och Italien är länderna man drömmer om.

– Det är både glädjande och intressant att se att Sverige ligger i topp. Självklart är det en utmaning för oss i resebranschen, men samtidigt känns det bra att se att vi svenskar värnar om miljön och att vi uppskattar smultronställena runt hörnet. Att många även drömmer om Grekland och Italien glädjer mig då jag trodde att paradisöar som Fiji och Tahiti skulle hamna högt och långt före resmål som trots allt ligger rätt nära och som känns lite mer realistiska, säger Lina Eklund, PR-specialist på Resia.

Resultatet – förstaplatsen glädjer

Bland de 1024 som svarat i enkäten från SIFO så var Sverige det land som de flesta drömmer om att besöka i sommar. Även alternativet ”jag ska inte resa i sommar” hamnade högt, vilket betyder att även dessa kommer stanna hemma och njuta av vårt avlånga land.

– Om detta beror på pengabrist, miljötänk eller det ljuvliga vädret vi haft hittills i sommar det låter jag vara osagt. Eller så njuter man kanske av den svenska sommaren och spenderar några veckor i höst eller vinter på sydligare breddgrader, säger Lina Eklund, PR-specialist på Resia.

Topplistan speglar verkligheten

Det är ofta man drömmer om ett resmål och bokar till ett helt annat. I den här undersökningen framkom dock att det vi svenskar drömmer om inte skiljer sig särskilt mycket mot hur vi sedan väljer att boka. Grekland, Italien, USA och Spanien ligger samtliga högt upp på bokningslistorna.

– Det var just det här vi ville få fram genom den här undersökningen. Vi ville se om platserna man drömmer om faktiskt är de man sedan reser till. Det här visar att vi svenskar är ganska realistiska och inte låter drömmarna sväva iväg allt för långt. Eller så är det så att vi drömmer oss iväg mer under vintermånaderna när vinden vinder i knutarna, säger Lina Eklund, PR-specialist på Resia.

*Hit drömmer svenskarna om att resa i sommar

 1. Sverige
 2. Grekland
 3. Italien
 4. USA
 5. Spanien
 6. Frankrike
 7. Kroatien
 8. Storbritannien
 9. Norge
 10. Island/Danmark/Bali

*Hit reser svenskarna i sommar (reguljärt)

 1. London
 2. Prag
 3. Barcelona
 4. Malaga
 5. New York
 6. Paris
 7. Rom
 8. Alicante
 9. Palma de Mallorca
 10. San Francisco

*Hit reser svenskarna i sommar (charter)

 1. Las Palmas
 2. Palma de Mallorca
 3. Chania, Kreta
 4. Rhodos stad
 5. Larnaca, Cypern
 6. Teneriffa
 7. Split
 8. Antalya
 9. Phuket
 10. Fuerteventura

 

*Lista nummer ett är baserad på intervjuer som gjorts på totalt 1024 svenskar av Kantar SIFO på uppdrag av Resia i början av juni 2018. Lista nummer två och tre på bokningsstatistik på resor med avresa 1 juni – 31 augusti 2018.

För mer information, kontakta gärna:

Lina Eklund, PR-specialist Resia AB, telefon: 0702-88 49 75, e-post: lina.eklund@resia.se

Nyckelord

Kontakter

Lina EklundPR-specialist - PR och extern kommunikation

Det är mig du kontaktar i första hand då jag är den som är presskommunikatör på Resia. Jag jobbar främst med våra semesterresor men svarar på alla frågor.

070-2884975lina.eklund@resia.se

Bilder

Länkar

Om

Resia AB
Resia ABResia Travel Group har skapat och driver flertalet varumärken inom resebranschen där den gemensamma nämnaren är personligt engagemang. Med branschens bästa kompetens, en utmärkande energi och stor nyfikenhet har vi som målsättning att alltid skapa överraskande bra reselösningar. För vi kan det här med resor. Vi vet vad som tillför värde när man är på resande fot. Semesterdrömmar, smidiga affärsresor, energigivande möten, gruppresor och events samt välorganiserade kongresser – vi gör skillnad tack vare våra 400 specialiserade medarbetare.

Med fäste i Skandinavien jobbar vi mot hela världen och är tillgängliga såväl online som via telefon och i butik. Vi möter våra kunder genom varumärkena Resia, Resfeber, Box Office, Bengt-Martins, Cruise Market, Rejsefeber, Reisefeber, Ticket Service, ARTE Udland och Hyttespecialisten. Huvudsätet finns i Göteborg. År 2017 omsatte vi 3,5 miljarder kronor. 

Följ Resia AB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Resia AB

Höstens mest populära resmål12.8.2019 06:30:00 CESTPressmeddelande

När sommaren går mot sitt slut och vardagen kommer ikapp svenskarna är det många som redan drömmer sig bort till solvarma stränder och salta dopp. En stor del av befolkningen upplever dock att hösten är en svår period att hitta bra resmål på då det börjar svalna i Europa och man behöver resa längre bort för att få riktigt varma temperaturer. Så vart åker man? Efter en sommar där USA backade rejält är de nu tillbaka med såväl Miami som New York och Orlando på topplistan.

Hit reste svenskarna i juni och juli – och det här resmålet valdes bort9.8.2019 06:30:00 CESTPressmeddelande

Sommaren går mot sitt slut och det är dags att summera. En trend för sommaren 2019 har varit storstadssemestern som ökat stort med London (+38 %), Prag (+38 %) och Krakow (+40 %) i spetsen. Bland charterresmålen klättrar Preveza in på topp tio och nyare resmål som Durres och Kavala står för stora ökningar, även om de än så länge hamnar utanför topplistorna. Störst tapp står resorna till USA för – en effekt av den svaga svenska kronan.

Byt gummistövlar mot flipflops – fyndläge för soldyrkaren7.8.2019 06:30:00 CESTPressmeddelande

Vi är bara i början av augusti men höstvädret är redan här och på många platser i landet öser regnet ner. Många svenskar har den här veckan gått tillbaka till jobbet och skolstarten börjar närma sig. Detta märks inte minst på priserna på resor som återigen är nere på från 299 kronor per person. För den som fortfarande har semesterdagar kvar är det nu man ska fynda, men det gäller att agera snabbt. När vädret är sämre på hemmaplan brukar resorna gå åt som smör i solsken.

Förläng sommaren – hit reser svenskarna i augusti och september29.7.2019 06:45:00 CESTPressmeddelande

Vi är mitt i sommaren men många har redan avslutat sin semester och är tillbaka på jobbet. För den som sparat några semesterdagar är augusti och september fantastiska månader att resa utomlands på. Inte lika mycket folk, behagligt klimat och ofta bättre priser. Svenskarnas weekendfavoriter under sensommaren är Prag, Alicante och Palma de Mallorca som står för de största ökningarna. Inom chartern seglar Korfu upp på topplistan med en ökning på hela +219 %.

Lissabon populär weekendstad bland svenskarna i sommar22.7.2019 06:40:00 CESTPressmeddelande

Svenskarnas semesterbokningar fortsätter att trilla in och weekendresmål som Lissabon, Prag och Krakow klättrar snabbt på listorna. Att semestra i en storstad i sommar är mer populärt än någonsin. Många nöjer sig med några dagar av storstadspuls och historia medan andra kombinerar storstad med strandhäng och äventyr. Bokningsläget till Lissabon ligger just nu på +75 % jämfört med samma period förra året och intresset för staden fortsätter att öka.

Bali, Albanien och Krakow lockar många svenskar15.7.2019 06:45:00 CESTPressmeddelande

Vi är mitt uppe i högsommaren och vädret bjuder på en härlig mix av sol, vind och regn. Svenskarnas sug efter resor är stort och några av resmålen som toppar listorna just nu är bland annat Bali, Krakow och Albanien. En trend som märks tydligt i sommar är att svenskarna bokar sista minuten-resor i högre utsträckning då många fortfarande inväntar en repris på förra årets hetta här hemma och inte vill boka upp sig för lång tid innan.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum