
Examensarbeten ska ge ny kunskap om hur den lettiska skogen växer
I Lettland växer skogen snabbt. Att tillväxten underskattas i befintliga tillväxtmodeller försvårar planeringen i skogsbruket och det behövs mer kunskap inom flera andra områden. Nu finansierar Skogssällskapet fem examensarbeten för att få veta mer om hur den lettiska skogen växer och ska skötas.
Examensarbetena genomförs av fem lettiska studenter på Euroforester-masterprogrammet vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, i Alnarp. Två examensarbeten är pågående och under våren 2018 startar ytterligare tre. Urban Nilsson, professor i skogsskötsel på SLU, säger att samarbetet är positivt för alla parter:
– Det är roligt och nyttigt för studenterna att göra ett examensarbete som efterfrågas och där kunskapen verkligen kommer till nytta. Samtidigt är det här frågor som Skogssällskapet har behov av att få svar på, och det finns många andra aktörer i Lettland som också är intresserade av resultaten.
Ekonomi i granröjningar kopplat till rumslig fördelning, effektiv produktion av björkfanér, framtagning av tillväxtmodeller för planterad gran, testning av stormfasthet hos rötdrabbade träd och rotrötans spridning på åkermark är de fem ämnen som undersöks i examensarbetena.
De första resultaten från exjobben kommer att kunna presenteras de närmaste två åren, och Urban Nilsson är övertygad om att den nya kunskapen kommer att göra nytta.
– Jag tror att en del av det som kommer fram i examensarbetena kan förändra hur man bedriver skogsbruk i Lettland. I dag saknas det tillväxtmodeller till exempel, träden växer långt mycket snabbare än vad man kunnat föreställa sig, och utan fungerande tillväxtmodeller går det inte att planera skogsbruket. Man måste veta vad man har för skog ute i skogen, säger Urban Nilsson.
Läs mer om de fem examensarbetena på Skogssällskapets webbplats
Nyckelord
Kontakter
Ulrika LagerlöfKommunikationskoordinator, Skogssällskapet - PR & Kommunikation
Tel:018-50 05 02ulrika.lagerlof@skogssallskapet.sePer BergenheimVD Baltikum
Tel:0521- 576063per.bergenheim@skogssallskapet.seUrban NilssonProfessor, Sveriges lantbruksuniversitet
Tel:040-415193urban.nilsson@slu.seBilder
Länkar
Om
Skogssällskapet är en fristående aktör i skogsnäringen. I mer än hundra år har vi arbetat för en hållbar utveckling i skogen. Våra skogsförvaltare sköter skog åt privata och offentliga skogsägare i Sverige, Finland, Lettland och Litauen. I Sverige har vi kontor över hela landet – från Vilhelmina i norr till Hässleholm i söder. Vi sköter skogen utifrån varje ägares egna mål och har inga ägarintressen i industrier. Skogssällskapet äger också egen skog. Vinsterna från förvaltningen av egen och kunders skog återinvesterar vi i kunskapsutveckling. Varje år delar vi ut mellan 15 och 20 miljoner kronor, vilket gör oss till en av Sveriges största privata finansiärer av forskning om skog och naturvård.
Följ Skogssällskapet
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Skogssällskapet
19 miljoner kronor till forskning om skog13.9.2019 08:02:53 CEST | Pressmeddelande
Tillsammans med närstående stiftelser utlyser Skogssällskapet 18,8 miljoner kronor till forskning och kunskapsutveckling om skog och naturvård.
Skogssällskapet söker vd till den finska verksamheten9.9.2019 10:16:33 CEST | Pressmeddelande
Skogssällskapet Finland Oy AB är sedan 1 juli 2019 ett helägt bolag till Skogssällskapet AB. I samband med förändringen rekryteras en vd till verksamheten.
Karin Fällman ny hållbarhetschef på Skogssällskapet2.9.2019 13:16:23 CEST | Pressmeddelande
I dag 2 september börjar Karin Fällman som ny hållbarhetschef på Skogssällskapet.
Skogssällskapets Skogsindex: Utplanande skogsmarkspriser väntar3.6.2019 06:00:00 CEST | Pressmeddelande
Fjolårets höga nivåer på virkes- och fastighetspriser ser ut att ha nått sin kulmen. Skogssällskapets Skogsindex® för första kvartalet 2019 visar att prisbilden på skogsfastigheter är fortsatt stark men att det nu finns tendenser till avmattning.
Nytt verktyg visar vilka diken som är värda att rensa28.5.2019 12:26:59 CEST | Pressmeddelande
Den totala längden av Sveriges diken beräknas vara över en miljon kilometer. Hälften av dem har inte avsedd funktion. Det nya verktyget DitchFlowTracker hjälper till att prioritera vilka diken som ska rensas, och sparar tid, resurser och miljöpåverkan.
Friska askar sökes7.5.2019 07:28:18 CEST | Nyheter
Asken är i dag en starkt hotad art och risken finns att den blir utrotad. Nu efterlyser forskarna tips från allmänheten på vitala askar, som bär på en genuppsättning med större motståndskraft mot angreppen.
Internationella skogsdagen: Vad vet du om din skogspromenad?19.3.2019 08:09:56 CET | Pressmeddelande
Skogen – en av våra största basnäringar, och en självklar del i många svenskars söndagspromenad. Men vet du vad det är du ser på promenaden?