Skogsstyrelsen

En enda väg in för skogsägare till myndigheter

Dela

Nu är det enklare för skogsägaren att ha kontakt med myndigheter. Skogsstyrelsen och länsstyrelserna har öppnat en gemensam väg in för skogsägaren när det gäller inlämning av en rad skogliga ärenden.

– Som skogsägare ska man inte behöva fundera på vilken myndighet som ska hantera ärendet och hålla reda på adressen. Med den här funktionen har vi utgått från skogsägarens perspektiv och hoppas att det ska leda till en enklare och effektivare administration för hela skogsbruket, säger Thomas Mårtensson, projektledare på Skogsstyrelsen.

Funktionen innebär att enskilda skogsägare slipper fundera på vilken myndighet som sköter vad och kan istället nå myndigheterna via Mina sidor på Skogsstyrelsens sajt: https://www.skogsstyrelsen.se/sjalvservice/tjanster-for-foretag/. Där kan skogsägaren bland annat:

  • anmäla eller ansöka om avverkning till Skogsstyrelsen
  • hantera fornlämningar i samband med avverkning direkt till Länsstyrelsen
  • hantera ärenden som rör markavvattning direkt till Länsstyrelsen

Den nya funktionen innebär också att skogsföretag och skogsägareföreningar kan koppla ihop sina egna planeringssystem med myndigheternas via webben. Där är det nu möjligt för myndigheternas och företagens IT-system att interaktivt ”prata” med varandra.

– Utvecklingen av tjänsten är mycket viktig. Målet är att bättre kunna svara upp mot de förväntningar som finns på oss som myndigheter och på ett ännu tydligare sätt utgå från skogsägarnas behov, säger Ingrid Tilly, projektledare på Länsstyrelsen i Värmland.

Det här underlättar också skogsbrukets ansträngningar att minska skador på miljö- och kulturvärden i samband med avverkning och andra åtgärder i skogen.

– Det här är något vi efterfrågat länge. Att vi nu tar ett tekniskt steg för att möjliggöra det känns riktigt kul och något som kommer vara positivt både för oss och våra medlemmar. Vi har som första steg skapat en mobil lösning för hyggesanmälan via den nya tjänsten med gott resultat, säger Björn Lindell, verksamhetsutvecklare Södra Skogsägarna som var först att koppla upp sig mot Skogsstyrelsens system.

Funktionen som den ser ut i dag är bara början. Planen är att utveckla funktionen till att omfatta fler typer av ärenden som kräver en myndighetskontakt men också att koppla ihop fler myndigheter.

Mer information:

Thomas Mårtensson, projektledare Tillsynsenheten, Skogsstyrelsen, 0346-377 63, 070-345 83 03, thomas.martensson@skogsstyrelsen.se

Peter Jernberg, pressansvarig, Skogsstyrelsen, 036-35 93 30, 076-785 93 30, peter.jernberg@skogsstyrelsen.se

Kontakter

Peter Jernberg
Pressansvarig
036-359330 (direkt)
076-785 93 30 (mobil)
peter.jernberg@skogsstyrelsen.se

Bilder

Länkar

Om

Skogsstyrelsen
Skogsstyrelsen
Vallgatan 8
55183 Jönköping

036-35 93 00http://www.skogsstyrelsen.se

Skogsstyrelsen – en lokalt förankrad myndighet med uppdragsverksamhet

Skogsstyrelsen är en myndighet för frågor som rör skog. Vi finns över hela landet med huvudkontor i Jönköping. Vår uppgift är att verka för att skogen sköts så att de skogspolitiska mål som beslutats av riksdagen kan nås. Målen för produktion och miljöhänsyn är jämställda. Den lokala förankringen är viktig för oss. Vår vision är ”Skog till nytta för alla”.

Följ Skogsstyrelsen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Skogsstyrelsen

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum