Östersunds kommun

Konstnärlig gestaltning  till nya Ottfjällets förskola

Dela

I samband med att nya Ottfjällets förskola byggs avsätter Östersunds kommun medel till konstnärlig gestaltning i enlighet med enprocentregeln. Två konstnärer har tagit fram förslag på konstverk och beslut har nu fattats att Joar Nango och Eystein Talleraas, i samarbetet Vuogas, ska genomföra sitt förslag Sáivu – mellan världar.

Konstverket utgår ifrån den gräns som förskolestaketet utgör och kommer placeras längs staketet mellan den inre och den yttre förskolegården, likt en portal mellan två världar. Det bryter upp staketet och skapar möjlighet för lek över dess gräns med en gungbräda som sträcker sig genom staketet och ett rum som barnen kan vistas i. 

Mitt i rummet finns en ”magisk” lysande sten och ett ljudkonstverk som tar inspiration från Sáivu. Det är själva hjärtat i projektet.

– Sáivu var samernas paradis efter döden. I Sáivu levde de döda på samma sätt som på jorden, bara mycket lyckligare, med sina renar, sitt vilt och sina fiskar. Med utgångspunkt i denna enkla mytologi ville vi arbeta med en författare och ljudkonstnär och tillsammans utveckla en permanent utomhusinstallation för förskolan, skriver konstnärerna själva.

Den nya förskolan öppnar i januari 2025 och konstverket kommer på plats på förskolegården till våren 2025. 

Enprocentregeln

Den konstnärliga gestaltningen möjliggörs tack vare att Östersunds kommun tillämpar enprocentregeln. Den har tillämpats i Östersunds kommun sen 1983, och innebär att när kommunen bygger om eller bygger nya kommunala byggnader går en procent av entreprenadkostnaden till konstnärlig gestaltning.

Om Vuogas Studio

Vuogas Studio är en nystartad arkitektbyrå och ett samarbete mellan konstnärerna och arkitekterna Joar Nango (f. 1979) och Eystein Talleraas (f. 1980). 

Kontakter

Följ Östersunds kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Östersunds kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye