Ärkebiskop Martin Modéus om påve Franciskus bortgång21.4.2025 10:14:49 CEST | Svenska kyrkan | PressmeddelandeUttalande av ärkebiskop Martin Modéus med anledning av påve Franciskus bortgång.
Kyrkospel om Nathan Söderblom och freden1.8.2024 07:07:00 CEST | Lunds stift, Svenska kyrkan | PressmeddelandeUnder 2025 firas minnet av det ekumeniska mötet i Stockholm 1925. Initiativtagare till det stora fredsmötet var ärkebiskopen och fredspristagaren Nathan Söderblom. Lunds stifts kyrkospel ”Det befriande tvånget - Ett spel om Nathan Söderblom och freden” har premiär i Lunds domkyrka den 11 augusti.
Ärkebiskop Martin Modéus mötte påve Franciskus i Vatikanen2.5.2024 14:59:36 CEST | Svenska kyrkan | PressmeddelandeVATIKANEN. Idag mötte ärkebiskop Martin Modéus påve Franciskus vid en privat audiens i Vatikanen. – Det var både ett formellt och ett varmt personligt möte som fokuserade på vikten av att be, arbeta och samtala om teologi och att gå framåt tillsammans, sa ärkebiskop Martin efter mötet.
18 organisationer får dela på 58 miljoner kronor ”Stort behov av hjälp till socialt särskilt utsatta under coronapandemin”22.4.2021 08:57:32 CEST | Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor | PressmeddelandeMyndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF, fördelar nu 58 miljoner kronor i statsbidrag till 18 organisationer för att hjälpa människor i socialt särskilt utsatta situationer under coronapandemin. Några av de organisationer som får bidrag är Röda Korset, trossamfundet Svenska kyrkan och Talita. - Vi vet att behovet är stort och att pengarna kommer att göra nytta. Bidraget ger organisationerna en möjlighet att fortsätta bedriva och utveckla sin viktiga verksamhet, det kan handla om en sovplats för natten eller ett mål mat, säger Marie Pettersson Hallberg, chef på avdelningen för statsbidrag. Statsbidraget ska användas för att stärka organisationernas verksamhet och för att möta ett ökat behov av hjälp- och stödinsatser under pandemin. Begreppet ”socialt särskilt utsatta” syftar på personer som riskerar att falla igenom samhällets skyddsnät och som är svåra att nå för andra aktörer än civilsamhällets organisationer, till exempel hemlösa, EU-migranter och personer som har sv
Nytt bidrag för att hjälpa socialt särskilt utsatta under pandemin - MUCF ska fördela 58 miljoner16.3.2021 07:20:00 CET | Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor | PressmeddelandeMyndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF, har på nytt fått i uppdrag av regeringen att fördela statsbidrag till civilsamhället under coronapandemin. Totalt rör det sig om 58 miljoner kronor. - Vi är stolta över att återigen få uppdraget och vi vet att det här är pengar som kan göra verklig nytta. Vi kommer att fördela bidraget så snabbt som möjligt till organisationer som arbetar med människor i socialt särskilt utsatta situationer under Coronapandemin, säger MUCF:s generaldirektör Lena Nyberg. Satsningen bygger på en överenskommelse mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna och är en utökning av satsningen om 50 miljoner kronor som gjordes under våren 2020. Statsbidraget kan sökas av ideella föreningar och vissa trossamfund som bedriver verksamhet som riktar sig till människor som befinner sig i socialt särskilt utsatta situationer. Syftet är att kunna förstärka organisationernas befintliga verksamhet samt möta ett ökat behov av hjälp- och stödinsatser under coro
Fem filmer om satsning på socialt särskilt utsatta under pandemin: ”Bidraget avgörande för att vi ska kunna hjälpa hemlösa”10.12.2020 07:05:00 CET | Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor | PressmeddelandeMyndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF fördelade i somras totalt 48 miljoner kronor i statsbidrag till 17 organisationer för att hjälpa människor i socialt särskilt utsatta situationer under pandemin. - Bidraget var avgörande, det har verkligen gjort skillnad. Vi har lyckats hålla igång verksamheten fullt ut, trots att vi sedan mars 2020 fått en 40-procentig ökad tillströmning av hemlösa, säger Björn O. Anderberg, ordförande för föreningen Frihamnen som driver Hemlösas Hus i Helsingborg. I fem filmer kan MUCF nu visa exempel på hur statsbidraget användes och vilken nytta det gjorde. I maj presenterade kultur- och demokratiminister Amanda Lind och vice statsminister Isabella Lövin en satsning från regeringen på organisationer som arbetar med att nå och stödja människor i särskilt utsatta situationer under coronapandemin, exempelvis hemlösa. - I den här krisen är det avgörande att de som riskerar att falla igenom samhällets skyddsnät eller som redan lever i utsatthet, fo
Kvinnostaden - medeltida kvinnors texter får liv genom nio skådespelerskor27.8.2020 08:57:00 CEST | Dramaten | Pressmeddelande”När det sägs att kvinnorna är underordnade männen ska vi förstå denna ordalydelse på samma sätt som när vi säger att vi är underordnade naturkatastrofer, sjukdomar och alla andra olyckor i livet”. Renässansfilosofen Moderata Fonte är en av åtta kvinnoröster från 1000-talet och framåt vars texter gestaltas av sammanlagt nio skådespelerskor. Regissören Staffan Valdemar Holm har tillsammans med dramaturgen Irena Kraus gjort urvalet och bearbetat texterna i Kvinnostaden som har urpremiär på Elverket den 12 september.
17 organisationer får dela på bidrag till civilsamhället: "Hjälp till de mest utsatta under coronapandemin"1.7.2020 14:26:50 CEST | Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor | Pressmeddelande17 organisationer får nu bidrag från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF, till insatser för människor i socialt särskilt utsatta situationer under coronapandemin. Bland de som får bidrag finns Sveriges Stadsmissioner, Frälsningsarmén och Läkare i Världen. - Vi är glada över att få fördela medel till civilsamhällets viktiga verksamheter, de gör oerhörda insatser även i kristider. Det här är hjälp som går till de mest utsatta i samhället, de som helt saknar skyddsnät under coronapandemin. Vi har haft ett omfattande arbete på myndigheten för att snabbt kunna bedöma och prioritera bland ansökningarna, säger Lena Nyberg, generaldirektör på MUCF. Regeringen beslutade den 4 juni om en förordning om statsbidrag till organisationer som bedriver verksamhet som riktar sig mot människor som befinner sig i socialt särskilt utsatta situationer under coronapandemin. MUCF fick i uppdrag att fördela bidraget som riktar sig till ideella föreningar inom det civila samhället samt vissa
Ärkebiskopen besöker kyrkor i Brasilien och Colombia10.10.2019 08:35:00 CEST | Svenska kyrkan | PressmeddelandeI helgen åker ärkebiskop Antje Jackelén till Sydamerika för att besöka de lutherska kyrkorna i Brasilien (IECLB) och Colombia (IELCO). Hon är inbjuden som huvudtalare vid ett nationellt präst- och diakonmöte i staden Curitiba, Brasilien. I Colombia, som befinner sig i en komplex och bräcklig fredsprocess, kommer ärkebiskopen att föra samtal med olika aktörer om vikten av att fredsprocessen fortsätter och att övergångsrättvisan får ha sin gång.
Biskop Mikael Mogren: Ur reformationen kom friheten att förändra11.5.2017 14:37:00 CEST | Västerås stift, Svenska kyrkan | BlogginläggÖver hela världen uppmärksammas i år Reformationsåret. Det är 500 år sedan Martin Luther spikade upp teser på slottskyrkans port i Wittenberg och inledde en av historiens största idéhistoriska och politiska förändringsprocesser. Reformationen blev startbanan för nya tankemönster och samhällsstrukturer. I Sverige stod Västerås stad och stift i centrum för reformationen. Genom 1600-talsbiskopen Johannes Rudbeckius skapades också förutsättningarna för den svenska välfärdsstaten.
Påve Franciskus till Lund när katoliker och lutheraner uppmärksammar reformationen25.1.2016 12:06:00 CET | Svenska kyrkan | PressmeddelandeDen 31 oktober 2016 kommer påven Franciskus till Lund. Det historiska besöket görs med anledning av att katoliker och lutheraner tillsammans uppmärksammar 500-årsminnet av reformationen. Det är det första påvebesöket i Sverige sedan Johannes Paulus II var här 1989.
Så satsar Svenska kyrkan på Reformationsåret 20178.5.2015 15:29:00 CEST | Svenska kyrkan | Pressmeddelande2017 är det 500 år sedan Martin Luther enligt traditionen spikade upp sina 95 teser på porten till Slottskyrkan i Wittenberg. Det blev starten på reformationen – en av historiens mest dramatiska omvälvningar. Reformationsåret 2017 kommer att uppmärksammas i många länder. Kyrkostyrelsen har i dag satt ramarna för Svenska kyrkans satsningar under året.
Ärkebiskopen mötte påven i Rom4.5.2015 12:51:00 CEST | Svenska kyrkan | PressmeddelandeVATIKANEN, ITALIEN. Idag mötte ärkebiskop Antje Jackelén påve Franciskus i Rom. – Det var ett både formellt och varmt personligt möte. Påven uttryckte själv sin tacksamhet för det som gjorts för latinamerikanska flyktingar, inte minst i Sverige, under diktaturen. Han betonade också ekumenikens betydelse, både bakåt sedan 2 Vatikankonciliet och framåt mot det gemensamma högtidlighållandet av reformationen 2017, säger ärkebiskop Antje Jackelén efter mötet.
Ärkebiskopen möter påven i Rom27.4.2015 08:23:00 CEST | Svenska kyrkan | PressmeddelandeMåndagen den 4 maj möter Svenska kyrkans ärkebiskop Antje Jackelén påve Franciskus i en privat audiens i Vatikanen.
Ärkebiskop Anders Wejryd möter nye ärkebiskopen av Canterbury19.3.2013 14:18:00 CET | Svenska kyrkan | PressmeddelandeÄrkebiskop Anders Wejryd kommer att delta vid mottagningen av Justin Welby som ny Ärkebiskop av Canterbury, på torsdag den 21 mars.