66 träffarStorbanker

Greenpeace

Rapport: Svenska storbanker och statliga AP-fonder finansierar naturförstörelse med jättesummor26.3.2024 05:00:00 CET | Greenpeace | Pressmeddelande

Sedan Parisavtalet slöts 2015 har de fem storbankerna i Sverige SEB, Nordea, Swedbank, Handelsbanken och Danske Bank stöttat verksamheter som bidrar till att värdefull natur förstörs med över 250 miljarder kronor. Det kan handla om avverkning av värdefull skog i exempelvis Amazonas för att producera soja, boskap, olja, eller timmer. Det här visar på kryphål i EU:s nuvarande regelverk som behöver täppas till, och Greenpeace Sverige uppmanar finansminister Elisabeth Svantesson (M) att tala rim och reson med bankerna. Flera statliga AP-fonders innehav behöver också ses över.
Naturskyddsföreningen

Bankernas klimatutsläpp dubbelt så stora som hela Sveriges24.1.2024 06:00:00 CET | Naturskyddsföreningen | Pressmeddelande

De fem största bankerna i Sverige redovisar nya rekordvinster. Samtidigt orsakar de klimatutsläpp på nära 100 miljoner ton varje år – dubbelt så mycket som hela Sveriges utsläpp. SEB har de största utsläppen och Handelsbanken har lägst. Bankerna saknar också tillräckliga planer för att få ner utsläppen. Det visar en ny rapport från Naturskyddsföreningen och Fair Finance Guide som presenteras i dag.

Svenskarna sämst i Norden på att söka hjälp vid ekonomisk stress11.12.2023 10:34:44 CET | Nordax Bank | Pressmeddelande

Var femte svensk mår dåligt på grund av sin privatekonomi. Samtidigt är svenskarna betydligt sämre på att söka professionell hjälp för sina ekonomiska bekymmer jämfört med de nordiska grannländerna. Det visar Hälsonomirapporten som tagits fram av NOBA Bank Group (Nordax Bank, Bank Norwegian och Svensk Hypotekspension), med syfte att utforska kopplingen mellan ekonomi och hälsa i Norden.
Unionen

Unionen startar facklig skuggdirektion20.11.2023 13:57:12 CET | Unionen | Nyheter

Det senaste året har räntebesked, prisökningar och vikande konjunktur dominerat samtalet i media, i den politiska debatten och runt köksborden. Alla pratar om ekonomin. Men vilka är det egentligen som kommer till tals? När nya räntebesked och finanspolitiska beslut ska kommenteras lyfts ofta storbankernas ekonomer fram som neutrala experter, ibland i sällskap av finansanalytiker och ekonomiprofessorer. Här finns onekligen många värdefulla insikter att hämta. Men en viktig röst har länge saknats i det offentliga samtalet om ekonomin - perspektivet från löntagarna. Det här vill vi ändra på. Därför släpper Unionen idag det första avsnittet av podden Fackliga skuggdirektionen. Här kommer jag tillsammans med fyra andra fackliga chefsekonomer att diskutera hur finans- och penningpolitiken påverkar Sveriges och svenska löntagares ekonomi. För beslut om räntehöjningar och skattesänkningar styr inte bara förutsättningarna för banker och företag, de har en direkt effekt på arbetslöshet, löner oc
SBAB Bank

Farlig strategi att Följa John i inflationsbekämpningen25.5.2023 07:00:00 CEST | SBAB Bank | Pressmeddelande

Riksbanken höjer sannolikt styrräntan med 0,25 procentenheter i juni och väntas därmed följa flera andra centralbanker som redan fattat sådana beslut och ECB som väntas ta samma beslut. En fortsatt hög tolvmånadersinflation och risk för kronförsvagning talar för detta, sett till hur Riksbanken hittills resonerat. Riksbanken borde dock lägga större vikt vid Sveriges räntekänsliga ekonomi, att den fulla effekten av redan gjorda räntehöjningar ännu inte syns och flera faktorer som talar för kraftigt fallande inflation i närtid. Boräntan med tre månaders bindningstid väntas toppa på 4,8 procent och sedan sjunka ner mot 3,5 procent under 2025 bedömt utifrån att Riksbanken väntas sänka styrräntan flera gånger med start i februari nästa år. Bankernas bolånemarginaler är nere på samma låga nivåer som under finanskrisen, men intjäningen är god tack vare låga inlåningsräntor. Detta är slutsatserna i SBAB:s rapport Boräntenytt nr 3, 2023.
Hyresgästföreningen Region Stockholm

90 procent av hyresförhandlingar klara i Stockholms län och på Gotland17.5.2023 08:52:35 CEST | Hyresgästföreningen Region Stockholm | Pressmeddelande

Nu är stora delar av förhandlingarna om 2023 års hyror klara i Stockholms län och på Gotland, 90 procent är klara och i snitt höjs hyrorna sammantaget med 4,22 procent. På Gotland ligger snitthöjningen på 4,87 procent och i Stockholms län ligger snittet på 4,20 procent. Kravet från många hyresvärdar låg på runt 10 procent. De hyresförhandlingar som inte är klara rör privata hyresvärdar.
Socialdemokraterna

Skuldakut för hushållen27.4.2023 11:22:01 CEST | Socialdemokraterna | Pressmeddelande

Situationen för hushållens ekonomi är mycket svår. Vi har haft en lång vinter med höga elpriser och en stigande inflation. Hushållen har pressats kraftigt – men också visat på stor motståndskraft. Nu börjar den motståndskraften att ta slut. Helt vanliga familjer lånar för att ha råd att betala räkningarna. Från budget- och skuldrådgivarna i kommunerna kommer signaler om att det är allt fler, men också helt nya grupper, som söker hjälp. Tidigare var det framförallt människor med små eller inga tillgångar som sökte hjälp. Men nu ser kommunerna en ny grupp - helt vanliga barnfamiljer med hus och leasingavtal för bilen, som sett sina kostnader skena i takt med att bolånen blivit dyrare och elpriset ökat.
SBAB Bank

"Det blir värre innan det blir bättre" - Boräntenytt, nr 2, 202324.3.2023 07:00:00 CET | SBAB Bank | Pressmeddelande

Riksbanken väntas höja styrräntan till 3,5 procent vid aprilmötet. Den fortsatt höga inflationen bedöms väga tyngre för detta beslut än den ökade finansiella stressen i kölvattnet av flera bankers ekonomiska problem i USA och Schweiz. Att Europeiska centralbanken nyligen höjde sin styrränta med 0,5 procentenheter och Riksbankens oro för kronans värde är ytterligare argument för detta. Inflationen väntas dock falla relativt snabbt under det andra halvåret i år, vilket tillsammans med nedgången i svensk ekonomi bör tala för att Riksbanken sänker styrräntan med 0,25 procentenheter i november. I början av hösten bedöms den rörliga snitträntan toppa på 4,8 procent och då också ligga något över samtliga längre bindningstider. Från oktober 2024 väntas den rörliga räntan åter ligga under nivåerna för samtliga längre bindningstider. Valet av räntebindningstid är dock långt ifrån självklar. Bankernas bolånemarginaler bedöms ha fortsatt att sjunka under årets första tre månader.
Naturskyddsföreningen

Naturskyddsföreningen och Greenpeace blir aktieägare i storbanker - vill stoppa lån till klimatskadliga verksamheter2.3.2023 08:00:00 CET | Naturskyddsföreningen | Pressmeddelande

Trots att storbankerna SEB, Nordea och Swedbank har uttalat höga klimatambitioner, fortsätter de att ge lån till fossila bolag vars verksamhet bidrar till att förvärra klimatkrisen. Naturskyddsföreningen och Greenpeace har därför köpt aktier i de tre bankerna för att försöka stoppa denna klimatskadliga utlåning som gör det svårare att nå Parisavtalets mål.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Sista
  • >>
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye