302 träffaravverkning

GS-Facket för Skogs-, trä- och grafisk Bransch

Ny rapport visar att hyggesfria skogsbruksmetoder måste värna sysselsättning och goda arbetsvillkor23.4.2025 10:31:32 CEST | GS-Facket för Skogs-, trä- och grafisk Bransch | Pressmeddelande

Skogsarbetarnas krav på lön och arbetsvillkor är i centrum för ny rapport av GS-facket som fokuserar på det växande intresset för hyggesfritt skogsbruk. Bland skogsarbetarna finns både en öppenhet och oro för utvecklingen av alternativa avverkningsmetoder men mer forskning behövs för att undersöka effekterna på råvaruförsörjning, arbetstillfällen och arbetsmiljö.
Lantbrukarnas Riksförbund

Naturvårdsverkets data visar varför aktivt skogsägande är viktigt för klimatet11.4.2025 14:43:52 CEST | Lantbrukarnas Riksförbund | Pressmeddelande

Naturvårdsverket lämnar varje år ett underlag till regeringens klimatredovisning. I årets redovisning säger Naturvårdsverket att Sverige kommer få svårt att nå sina klimatmål, både till 2030, 2040 och 2045. “Det här visar på vikten av aktivt skogsägande och långsiktiga regler i den svenska skogen”. Säger Paul Christensson, ordförande LRF Skogsägarna.
Greenpeace

Aktivister genomför samtyckeskontroll vid SCA:s virkesterminal i Timrå2.4.2025 10:16:36 CEST | Greenpeace | Pressmeddelande

Idag genomförs en samtyckes- och hållbarhetskontroll vid Sveriges största virkesterminal i Timrå. Kontrollen görs bland annat för att säkerställa att SCA inte tar in timmer till terminalen som avverkats på Ohredahke samebys marker utan samtycke. Greenpeace och Skogsupproret, som utför kontrollen, säkerställer även att ohållbart timmer från så kallade kontinuitetsskogar, som är kritiska för renbetet, klimatet och bevarandet av rödlistade arter i det svenska skogslandskapet, inte tas in på terminalen och blandas med övrigt timmer.
Greenpeace

Greenpeace polisanmäler skogsbolaget SCA för artskyddsbrott11.3.2025 14:44:22 CET | Greenpeace | Pressmeddelande

Greenpeace lämnade idag in en polisanmälan mot skogsbolaget SCA för misstänkt artskyddsbrott. Anmälan kommer efter att SCA påbörjat en avverkning av en skog väster om Ramsele i Västernorrland, trots att området hade uppenbart höga naturvärden. I skogen fanns rödlistade och fridlysta arter, däribland tretåig hackspett och hundratals exemplar av den svenska orkidén knärot. Greenpeace misstänker att SCA medvetet bortsett från skogens höga naturvärden.
Greenpeace

Rapport: Samers rättigheter respekteras inte av stora skogsbolag - bryter mot regelverk6.3.2025 08:49:26 CET | Greenpeace | Pressmeddelande

I samarbete med organisationen Renskog släpper Greenpeace nu rapporten “Kampen om renskogarna”. Genom bland annat en enkätundersökning med 16 samebyar och en fallstudie visar rapporten hur de två stora skogsbolagen SCA och Holmen bryter mot hållbarhetsmärkningen FSC och de krav som anges, vilka är baserade på internationellt erkända principer för mänskliga rättigheter. Rapporten lämnar flera rekommendationer i syfte att stärka samebyars pressade position.
Norra Skog

Framgång för Norra Skog på en utmanande marknad26.2.2025 17:59:10 CET | Norra Skog | Pressmeddelande

Norra Skogs rörelseresultat 2024 landade på 325,1 miljoner kronor, att jämföra med -1,4 miljoner föregående år. Trots en fortsatt utmanande marknad för skogsindustriella produkter förbättras resultatet genom framgångsrik kontraktering av avverkningsuppdrag tack vare en unik skoglig affärsmodell. Även genomförda investeringar i ny sågverksteknik samt ett ökat resultatbidrag från massabruket Husum Pulp bidrar till resultatlyftet.
Greenpeace

Aktivister stoppar SCA från att avverka skyddsvärd skog på viktig renbetesmark17.2.2025 13:07:21 CET | Greenpeace | Pressmeddelande

Aktivister från Greenpeace och Skogsupproret har idag ännu en gång behövt stoppa SCA från att avverka skyddsvärd skog på Ohredahke samebys renbetesmarker. SCA saknar sedan den 24 januari i år samtycke från samebyn att avverka inom deras viktigaste områden för renbetet. Skogen som SCA var på väg att börja avverka ligger i Jämtland och innehåller ett flertal rödlistade arter vilket är anmält till Skogsstyrelsen. Organisationerna uppmanar nu även SCA:s stora ägare och kunder att agera för att få bolaget att sluta göra övertramp på urfolksrätten och naturens gränser.
Norra Skog

Miljömålsberedningen missar skogens största klimatnytta14.2.2025 15:24:21 CET | Norra Skog | Pressmeddelande

Miljömålsberedningen har nu presenterat sitt förslag till strategi för hur Sverige ska leva upp till EU:s åtaganden inom biologisk mångfald samt upptag av växthusgaser från markanvändningssektorn (LULUCF). Jonas Eriksson, Norra Skogs medlemschef tillika förordnad expert i utredningen, menar att beredningen missar det faktum att användning av skogsråvara för att substituera fossila material är skogens kanske viktigaste uppgift. Det fokuseras alltför mycket på att lösa klimatproblematiken genom att endast lagra kol i skogen.
Lantbrukarnas Riksförbund

EU:s avskogningsförordning - mindre biologisk mångfald14.2.2025 14:29:00 CET | Lantbrukarnas Riksförbund | Pressmeddelande

Sveriges biologiska mångfald behöver ett lantbruk som kan och vill investera. En begränsade faktor för framtida investeringar är alla lagar, regler och kontroll, där nu EU:s avskogningsförordning kan sättas upp på topplistan. Regeringens utredning för att anpassa svensk rätt till EU:s avskogningsförordning försöker mildra effekterna men når långt ifrån fram hela vägen. Som EU:s avskogningsförordning och EU:s lag för naturrestaurering är utformade idag kommer de att krocka med varandra. Mitt i de ökade antalet inkonsekventa regelkrav står den enskilda jord- och skogsbrukaren och riskerar att bryta mot lagen oavsett hur hen agerar. EU:s avskogningsförordningskapar en kontrollinflation där det långt ifrån är säkert att ansvariga myndigheter kommer klara av sitt uppdrag när EU:s avskogningsförordning börjar att tillämpas den 30 december 2025. Vad gäller då, hur kommer den enskilda lantbrukaren att drabbas?
Naturskyddsföreningen

Risk att ohållbar biomassa eldas - överklagar beslut12.2.2025 10:53:38 CET | Naturskyddsföreningen | Pressmeddelande

Det finns en stor risk att ohållbar biomassa eldas som om den vore hållbar, utan att utsläppsrätter betalas, enligt Naturskyddsföreningen. Anledningen är att regeringen gjort ett generellt antagande om att all svensk biomassa är hållbar enligt EU-regler. Men Naturskyddsföreningen anser att det finns stora brister i den svenska skogsförvaltningen, vilket leder till att svensk skogsbiomassa inte kan klassas som hållbar generellt sett. Därför har föreningen nu överklagat ett så kallat hållbarhetsbesked.
Skogsstyrelsen

Intrångsersättningar ovan fjällnära fortsätter öka samtidigt är intresset fortsatt stort för formellt skyddad skog4.2.2025 09:37:45 CET | Skogsstyrelsen | Pressmeddelande

Under 2024 betalade Skogsstyrelsen ut nästan 324 miljoner kronor i ersättningar till markägare som nekats avverka i fjällnära områden på grund av höga naturvärden. Det är en fortsatt ökning sedan 2020. Samtidigt var den areal som det bildades formellt skydd för under 2024, den lägsta sedan 1996 trots stort intresse för formellt skydd.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Sista
  • >>
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye