9 träffarindustriutsläppsdirektivet

Byggföretagen

Positivt med förenklade och förkortade miljötillståndsprocesser21.1.2025 16:34:56 CET | Byggföretagen | Pressmeddelande

Regeringen ger Miljötillståndsutredningen tilläggsdirektiv i syfte att bland annat korta tidsåtgången för prövning i plan- och byggprocessen och i samband med överklaganden enligt miljöbalken. Byggföretagen välkomnar förenklade tillståndsprocesser. - Det här är ett glädjande besked för bostadsbyggandet. Idag överklagas varannan bostad, vilket försenar och fördyrar. Regeringen tar dessutom sikte på den ökade utredningsbördan och vilka kostnader för samhälle och byggaktörer som följer av utdragna processer. Utmärkt! säger Anna Broman, näringspolitisk expert, Byggföretagen.
Skogsindustrierna

Kommentar på Miljötillståndsutredningens betänkande21.1.2025 13:01:53 CET | Skogsindustrierna | Pressmeddelande

Skogsindustrierna delar klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtaris syn om att den svenska miljöprövningen är i behov av reform och välkomnar Miljötillståndsutredningens betänkande. För att nå samhällets mål behövs processer som möjliggör utveckling. Dagens system behöver förändras. Mer effektiva och förutsägbara processer är viktiga för att främja skogsindustrins framtidsinvesteringar, den gröna omställningen och stärkandet av Sveriges konkurrenskraft.
Jernkontoret

Miljötillståndsutredningen – viktig reform för industrins konkurrenskraft och klimatomställning21.1.2025 11:37:47 CET | Jernkontoret | Pressmeddelande

Långa och oförutsebara tillståndsprocesser hämmar svensk konkurrenskraft och omställning. Idag presenterades Miljötillståndsutredningen med förslag om betydande reformer av den svenska miljötillståndsprocessen. ”Utredningen är mycket efterlängtad och vi ser att omfattande reformer är helt nödvändiga” säger Annika Roos, vd för Jernkontoret.
Jernkontoret

Timmermans efterfrågar snabba tillståndsprocesser men mångdubblar kraven i industriutsläppsdirektivet IED6.4.2022 10:11:39 CEST | Jernkontoret | Pressmeddelande

EU-kommissionen har nu presenterat sitt förslag till nytt industriutsläppsdirektiv (IED). I förslaget föreslår kommissionen att många nya parametrar ska regleras i tillstånden, något som riskerar innebära en svår belastning på många svenska företag. Jernkontorets forskningschef Eva Blixt, en av få svenska IED-experter, pekar på en överhängande risk för ett IED 2.0 som begränsar företagens möjlighet för att skapa tillväxt, konkurrenskraft och inte minst förutsättningar för att fortsätta ställa om till mer hållbar produktion.
Miljöpartiet de gröna i EU-parlamentet

EU-kommissionen skärper kraven på industrierna, men missar målet5.4.2022 16:19:00 CEST | Miljöpartiet de gröna i EU-parlamentet | Pressmeddelande

Idag, tisdagen den 5:e april, presenterade EU-kommissionen ett lagstiftningspaket för att komma åt utsläpp och föroreningar. Bland annat revideras industriutsläppdirektivet, och kommissionen ser över reglerna för att skydda ozonlagret. Pär Holmgren, EU-parlamentariker för Miljöpartiet, ser positivt på förslagen, men ser också stor förbättringspotential för att bättre komma åt industriernas föroreningar och utsläpp.
Jernkontoret

Jernkontoret tar upp kampen för ett reviderat IED som främjar omställning16.6.2021 10:04:04 CEST | Jernkontoret | Pressmeddelande

Mellan åren 2020 och 2023 revideras EU:s Industriutsläppsdirektiv, IED. Direktivet syftar till att minska industrins påverkan på människa och miljö och den pågående revideringen ska göra IED kompatibelt med övrig politik på angränsande områden. Framtagna förslag inom revideringen riskerar dock att hindra den viktiga och nödvändiga omställningen till en hållbar industri. I en ny fallstudie visar Jernkontoret på vilka konsekvenser förändringsförslagen kan få för svensk järn- och stålindustri.
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye