13 träffarluktsinne

Spendrups Bryggeri AB

Bartendern Anton Petersson och hemmamixaren Mårten Noréus gör Sveriges Bästa Gin & Tonic 20224.9.2022 19:49:37 CEST | Spendrups Bryggeri AB | Pressmeddelande

Gin och Tonic är favoriten för många, men vem blandar den bäst i år? Idag har en expertjury korat två guldmedaljörer i Schweppes tävling Sveriges Bästa Gin & Tonic. Nu står det klart att läraren Mårten Noréus och bartendern Anton Petersson blandar årets bästa GTs, med smaker av lingon respektive lavendel, rosépeppar och ros. Här kommer recepten och Anton Peterssons tips för att blanda en oemotståndlig GT!
Karolinska Institutet

Luktsinnet människans snabbaste varningssystem14.10.2021 12:00:00 CEST | Karolinska Institutet | Pressmeddelande

Förmågan att upptäcka och reagera på lukten av möjliga hot är en förutsättning för människors och andra däggdjurs överlevnad. Med hjälp av ny teknik har forskare vid Karolinska Institutet nu kunnat studera vad som händer i hjärnan när det centrala nervsystemet avgör om en lukt är en fara eller inte. Studien som publicerats i PNAS tyder på att negativa lukter förknippade med obehag processas tidigare än positiva lukter och triggar en snabb och omedveten fysisk reaktion för undvikande.
Karolinska Institutet

Ingen enskild gen kan avgöra en individs sexuella läggning29.8.2019 18:00:00 CEST | Karolinska Institutet | Pressmeddelande

Gener kan inte användas för att avgöra en individs sexuella läggning. Det har ett internationellt forskarlag kommit fram till i en studie som publiceras i tidskriften Science och grundar sig på DNA-data från Storbritanniens UK Biobank och det amerikanska företaget 23andMe. Enligt studien förekom endast fem, av hundratusentals möjliga, genvarianter något oftare hos personer som haft samkönat sex. Detta tyder på att människans sexualitet påverkas av en komplex mix av genetiska och miljömässiga faktorer. Upptäckterna kunde i huvudsak replikeras med hjälp av det svenska tvillingregistret vid Karolinska Institutet.
Karolinska Institutet

Bara gamla nervceller i människans luktbulb24.5.2012 06:15:00 CEST | Karolinska Institutet | Pressmeddelande

Forskning från Karolinska Institutet visar att människans luktbulb - ett område i hjärnan som behövs för att tolka doftintryck - skiljer sig från andra däggdjurs genom att det hos människa inte bildas några nya nervceller i detta område efter födseln. Fynden, som publiceras i vetenskapstidskriften Neuron, bygger på åldersbestämning av cellerna med den så kallade kol-14-metoden och kan förklara varför människans luktsinne normalt är så mycket sämre än djurens.
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye