14 träffarmikromiljö

Karolinska Institutet

Ny metod kan kartlägga immunsvaret bättre och bana väg för nya behandlingar7.12.2023 19:00:00 CET | Karolinska Institutet | Pressmeddelande

En ny metod, utvecklad på Karolinska Institutet, KTH och SciLifeLab, kan både identifiera immuncellernas unika receptorer och visa var de finns i vävnaden. Det visar en ny studie publicerad i tidskriften Science. Metoden kommer att öka förmågan att identifiera vilka immunceller som bidrar till sjukdomsförlopp och möjligheterna att utveckla nya behandlingar mot mängder av sjukdomar, spår forskarna.
Karolinska Institutet

Ny mekanism för bentillväxt upptäckt27.2.2019 18:00:00 CET | Karolinska Institutet | Pressmeddelande

Forskare vid Karolinska Institutet rapporterar i tidskriften Nature att bentillväxt hos möss sker enligt samma princip som för vävnader där nya celler ständigt produceras, såsom blod och hud. Det går emot den tidigare uppfattningen att bentillväxt är beroende av ett begränsat antal stamcellsliknande celler som gradvis konsumeras. Om de nya fynden gäller även för människa kan de få betydelse för behandling av barn med tillväxtproblem av olika slag.
Karolinska Institutet

Förändringar i epigenomet bidrar till fetma-associerad diabetes6.6.2016 15:00:00 CEST | Karolinska Institutet | Pressmeddelande

Även om fetma är en riskfaktor för att utveckla typ 2-diabetes är det inte alla personer med fetma som får sjukdomen. I en ny studie har forskare från Karolinska Institutet och Institute of Health and Medical Research (INSERM) i Frankrike identifierat epigenetiska förändringar som är kopplade till inflammation och typ 2-diabetes. Fynden, som publiceras i tidskriften Nature Medicine, kan hjälpa till att förklara hur förändringar i epigenomet under utvecklingen av fetma kan utlösa insulinresistens och diabetes.
Karolinska Institutet

Nanoverktyg av DNA-origami gav viktigt svar om cancer6.7.2014 17:00:00 CEST | Karolinska Institutet | Pressmeddelande

Forskare från Karolinska Institutet har lett en studie som har gett ny kunskap om en receptor, EphA2, som har betydelse vid flera olika cancersjukdomar. Detta är i sig viktig kunskap - men lika viktigt är hur studien, som publiceras i ansedda tidskriften Nature Methods, är gjord. Forskarna har använt sig av så kallad DNA-origami, där en DNA-molekyl formas till en nanostruktur, som sedan har använts för att testa en hypotes om cellsignalering.
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye