17 träffarrattonykter

M Sverige

Svenska trafikpolisen på väg att läggas ner varnar Motormännen14.9.2015 12:00:00 CEST | M Sverige | Pressmeddelande

Under de senaste decennierna har mer än tre fjärdedelar av den svenska trafikpolisen avvecklats och mycket talar för att nedmonteringen kommer att fortsätta. I mitten av 1980-talet fanns det cirka 1 800 trafikpoliser runt om i Sverige. 1992 hade antalet sjunkit till 1 250 och drygt tio år senare, 2004, var antalet 650 stycken. I somras var antalet nere i 374, med resultat att stora områden i Sverige idag i princip saknar trafikpolis. Motormännen som verkar för en bättre trafiksäkerhet är djupt oroade över att antalet trafikpoliser har minskat så drastiskt.
M Sverige

Allt fler kvinnliga rattfyllerister på våra vägar7.2.2013 12:00:00 CET | M Sverige | Pressmeddelande

Det visar statistik från Brottsförebyggande rådet (Brå) som Motormännens tidning Motor har granskat. Andelen kvinnor som blir tagna av polisen för misstanke om rattfylleri eller grovt rattfylleri har ökat. I mitten av 1970- talet var cirka 3 - 4 procent av de misstänkta rattfylleristerna kvinnor, enligt statistiken. 2009 - 2011 har det ökat till 11 procent kvinnor. Under de senaste åren har gruppen yngre kvinnor av misstänkta rattfyllerister ökat mest. Av statistiken framgår också att det är stora regionala skillnader i hur vanligt brottet är bland kvinnor. Störst andel kvinnor har Jämtlands län enligt statistiken. Se hela listan längre ner.
If Skadeförsäkring

Polissekretess ger rattfulla miljoner från försäkringsbolagen29.1.2007 09:25:00 CET | If Skadeförsäkring | Pressmeddelande

Tusentals rattfyllerister får varje år ut stora summor i ersättning för skador i samband med trafikolyckor då de kört bil onyktra. Anledningen är en sekretesslag som hindrar polisen från att meddela försäkringsbolagen om försäkringstagaren kört onykter. – Vi känner oss bakbundna av sekretesslagen, säger Christer Liljenberg, utredningschef på If. Utgångspunkten är att den som kört rattfull och råkar ut för en olycka inte har rätt till ersättning för skador på den egna bilen från sin försäkring. Rattfylleristen förväntas dock ange sig själv genom att berätta för sitt försäkringsbolag att han eller hon hade alkohol i blodet när olyckan skedde. Nästan ingen gör det. Normalt betalar försäkringsbolagen därför ut ersättningen. – If vill se en lagändring så att försäkringsbolagen automatiskt får redan på om det finns misstankar om att föraren vid olyckstillfället har varit onykter, säger Christer Liljenberg. Försäkringsbolagen har börjat granska misstänkta bedrägerier i allt större omfattning.
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye