549 träffarskogsstyrelsen

Greenpeace

Aktivister stoppar SCA från att avverka skyddsvärd skog på viktig renbetesmark17.2.2025 13:07:21 CET | Greenpeace | Pressmeddelande

Aktivister från Greenpeace och Skogsupproret har idag ännu en gång behövt stoppa SCA från att avverka skyddsvärd skog på Ohredahke samebys renbetesmarker. SCA saknar sedan den 24 januari i år samtycke från samebyn att avverka inom deras viktigaste områden för renbetet. Skogen som SCA var på väg att börja avverka ligger i Jämtland och innehåller ett flertal rödlistade arter vilket är anmält till Skogsstyrelsen. Organisationerna uppmanar nu även SCA:s stora ägare och kunder att agera för att få bolaget att sluta göra övertramp på urfolksrätten och naturens gränser.
Lantbrukarnas Riksförbund

EU:s avskogningsförordning - mindre biologisk mångfald14.2.2025 14:29:00 CET | Lantbrukarnas Riksförbund | Pressmeddelande

Sveriges biologiska mångfald behöver ett lantbruk som kan och vill investera. En begränsade faktor för framtida investeringar är alla lagar, regler och kontroll, där nu EU:s avskogningsförordning kan sättas upp på topplistan. Regeringens utredning för att anpassa svensk rätt till EU:s avskogningsförordning försöker mildra effekterna men når långt ifrån fram hela vägen. Som EU:s avskogningsförordning och EU:s lag för naturrestaurering är utformade idag kommer de att krocka med varandra. Mitt i de ökade antalet inkonsekventa regelkrav står den enskilda jord- och skogsbrukaren och riskerar att bryta mot lagen oavsett hur hen agerar. EU:s avskogningsförordningskapar en kontrollinflation där det långt ifrån är säkert att ansvariga myndigheter kommer klara av sitt uppdrag när EU:s avskogningsförordning börjar att tillämpas den 30 december 2025. Vad gäller då, hur kommer den enskilda lantbrukaren att drabbas?
Naturskyddsföreningen

Risk att ohållbar biomassa eldas - överklagar beslut12.2.2025 10:53:38 CET | Naturskyddsföreningen | Pressmeddelande

Det finns en stor risk att ohållbar biomassa eldas som om den vore hållbar, utan att utsläppsrätter betalas, enligt Naturskyddsföreningen. Anledningen är att regeringen gjort ett generellt antagande om att all svensk biomassa är hållbar enligt EU-regler. Men Naturskyddsföreningen anser att det finns stora brister i den svenska skogsförvaltningen, vilket leder till att svensk skogsbiomassa inte kan klassas som hållbar generellt sett. Därför har föreningen nu överklagat ett så kallat hållbarhetsbesked.
Skogsstyrelsen

Intrångsersättningar ovan fjällnära fortsätter öka samtidigt är intresset fortsatt stort för formellt skyddad skog4.2.2025 09:37:45 CET | Skogsstyrelsen | Pressmeddelande

Under 2024 betalade Skogsstyrelsen ut nästan 324 miljoner kronor i ersättningar till markägare som nekats avverka i fjällnära områden på grund av höga naturvärden. Det är en fortsatt ökning sedan 2020. Samtidigt var den areal som det bildades formellt skydd för under 2024, den lägsta sedan 1996 trots stort intresse för formellt skydd.
Lantbrukarnas Riksförbund

Skogens rättvisa åker slalom mellan myndigheter4.2.2025 08:55:53 CET | Lantbrukarnas Riksförbund | Pressmeddelande

I dagens Sverige kan bonden Kurt Hyttsten, 70, inte avverka sin skog. Samtidigt kan företaget Skistar, som äger alpina anläggningar i samma län, få godkänt tillstånd att avverka sin skog. Trots att båda skogarna har spår av samma fridlysta fågel. Så länge grundlagen inte förtydligas inom egendomsskyddet kommer rättvisan åka slalom mellan myndigheterna och lantbrukarna får betala.
Lantbrukarnas Riksförbund

1995: En stabil grund för införande av naturrestaureringslagen i Sverige20.12.2024 16:02:20 CET | Lantbrukarnas Riksförbund | Pressmeddelande

Regeringen klargör i regleringsbrevet till Naturvårdsverket att referensarealen för att en skoglig naturtyp ska anses ha god bevarandestatus ska utgå från 1995 års nivå. Detta har stor betydelse för 10 000-tals jord- och skogsbrukare och påverkar Sveriges implementering av EU:s Naturrestaureringslag. Skogsstyrelsen och Naturvårdsverket har tidigare uppskattat kostnaden till närmare 100 miljarder kronor för att uppnå målen enligt Sveriges tidigare sätt att rapportera. Sveriges rapportering har skiljt sig från övriga EU-länder. Med 1995 som referensmål innebär det att Sverige får liknade ambitionsnivå som flertalet EU-länder.
Lantbrukarnas Riksförbund

Ersättningsrätt i Skogsutredningens delbetänkande19.12.2024 15:55:39 CET | Lantbrukarnas Riksförbund | Pressmeddelande

Skogsutredningens förslag kan skapa ett tydligt regelverk för skogen och öka rättssäkerheten för landets skogsägare. Positivt för landets enskilda skogsägare vars förutsättningar de senaste åren har varit osäkra. Dyra och långdragna rättsprocesser påverka stabilitet och långsiktighet inom skogen. Vilket sin tur riskerar att svenska skogsägare tappar investeringsvilja och konkurrenskraft. LRF välkomnar förslag för långsiktigt och konkurrenskraftigt skogsbruk som bidrar till tillväxtfrämjande åtgärder likväl som insatser som främjar naturvård och biologisk mångfald.
Skogsindustrierna

Kommentar på Naturvårdsverkets klimatstatistik18.12.2024 08:29:19 CET | Skogsindustrierna | Pressmeddelande

Naturvårdsverkets statistik över Sveriges utsläpp och upptag av växthusgaser för 2023 visar en minskning av upptag av kol. En ny beräkningsmodell och minskad tillväxt i skogen är två orsaker. Samtidigt har avverkningsnivåerna enligt Skogsstyrelsens sjunkit med drygt 5% jämfört med 2022. Skogsindustrierna efterlyser ett starkare politiskt fokus på tillväxthöjande åtgärder och utfasning av fossila material.
Skogsstyrelsen

Nationell skogskonferens med skogsutredaren, färsk omvärldsanalys och nya innovationer20.11.2024 08:20:35 CET | Skogsstyrelsen | Pressinbjudan

Dags för en av årets stora skogshändelser: 27 november hålls nationella skogsprogrammets årskonferens 2024, den här gången på Linnéuniversitetet i Växjö. På programmet står bland annat intervju med skogsutredaren Göran Örlander, Skogsstyrelsens omvärldsanalys presenteras och det blir senaste nytt om innovationer och digitalisering i skogen.
Greenpeace

Greenpeace närvarar på COP16 i Colombia17.10.2024 05:00:00 CEST | Greenpeace | Pressmeddelande

För två år sedan enades världens länder om att skydda 30 procent av värdefull natur på land och hav och stoppa miljöskadliga subventioner. Avtalet har kommit att kallas för ett “Parisavtal för naturen”. I år ska avtalet följas upp under COP16 i Cali, Colombia. Greenpeace kommer att närvara med en stor internationell stab och har en svensk representant på plats från och med den 24 oktober i form av Carl Schlyter, talesperson i klimatfrågor. Här hittar du Greenpeaces krav på regeringen inför mötet och kontaktuppgifter vid intervjuförfrågningar.
Lantbrukarnas Riksförbund

Tungt med myndighetskontakter för bönderna1.10.2024 06:15:00 CEST | Lantbrukarnas Riksförbund | Pressmeddelande

LRF ser en alarmerande utveckling i rapporten ”Vägen till gott företagsklimat”. Över hälften, 55% (2023) av lantbruket tycker kontakten med myndigheter är tunga. En ökning med 13 procent på bara fyra år (2019). Rapporten visar även att fyra av tio lantbrukare funderar på att lägga ner sin livsmedelsproduktion, eller delar av den, på grund av att regler och villkor känns så betungande.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Sista
  • >>
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye